Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TOP13: 2021-ųjų knygos, kurias rekomenduoja perskaityti Barackas Obama

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama paskelbė knygas, kurios jam labiausiai įsiminė 2021-aisiais. Jo paskelbtame sąraše – 13 kūrinių. 15min siūlo iš arčiau pažvelgti į knygas, kurias skaitytojams rekomenduoja B.Obama.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama įsimintinų knygų, muzikos ir filmų sąrašus socialiniuose tinkluose pradėjo skelbti gruodžio viduryje.

Buvęs JAV prezidentas sako, kad šiemet muzika ir perskaitytos istorijos jam tapo kaip niekada aktualios, nes tai padėjo megzti ryšį su pasauliu, kuris buvo sukaustytas COVID-19 pandemijos.

B.Obama išlieka savikritiškas – sako, kad neabejoja, kad skaitydamas šias knygas jis praleido ką nors svarbesnio, tačiau būtent šie perskaityti kūriniai jam įsiminė labiausiai.

Pažvelkime atidžiau į šį knygų sąrašą.

MULTIMEDIJOS PASAKOJIMAS: TOP 20: geriausios 2021-ųjų verstinės grožinės knygos

„Matrix“

Grožinės literatūros kūrinys, kuris pateko į JAV Nacionalinės knygų premijos finalą. Knygą tarp geriausių metų kūrinių įtraukė ir leidinys „The Washington Post“.

Knygos viršelis/Knyga „Matrix“
Knygos viršelis/Knyga „Matrix“

Ir lietuvių skaitytojams pažįstama Lauren Groff knygoje skaitytoją nukelia į XII amžių ir pasakoja istoriją apie septyniolikmetę Mariją – tikrą istorinę asmenybę – ir jos pastangas atgaivinti nykstantį vienuolyną. Skaičiusieji autorės knygą „Moiros ir Furijos“ („Fates and Furies“), kuri yra išversta ir į lietuvių kalbą, naujame kūrinyje išvys visai kitokį rašytojos kūrybinį veidą.

„How the Word Is Passed: A Reckoning With the History of Slavery Across America“

Clinto Smitho knyga pateko į JAV Nacionalinės knygų premijos finalą. Remdamasis moksliniais duomenimis ir žmonių pasakojimais, šios negrožinės knygos autorius pasakoja apie vergiją Amerikos žemyne ir kokią įtaką ji turėjo formuojant bendrą šalies istoriją ir pačius jos piliečius bei jų požiūrį.

Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“
Knygos viršelis/Knyga „How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, šis kūrinys gali būti tarsi įžvalgų ir apmąstymų orientyras, kuris siūlo naujai pažvelgti į vilties vaidmenį kuriant šiandienos valstybę. Kūrinį kaip vieną geriausių metų knygų išskyrė „Amazon“ ir „The Washington Post“.

„The Final Revival of Opal & Nev“

Kaip rašoma rašytojos Dawnie Walton knygos anotacijoje, romanas skaitytojus nukelia į septintąjį dešimtmetį ir turėtų sužavėti muzikos gerbėjus. Čia pasakojama apie roko dueto iškilimą, sensacingą išsiskyrimą ir grupės paslaptis, kurios aikštėti pradeda tik praėjus keliems dešimtmečiams. O galiausiai šis duetas bando susiburti vėl ir grįžti ten, kur buvo anksčiau – į didžiąją sceną.

Knygos viršelis/Knyga „The Final Revival of Opal & Nev“
Knygos viršelis/Knyga „The Final Revival of Opal & Nev“

Tarp geriausių metų knygų šį kūrinį mini tokie leidiniai kaip „The Washington Post“, „Entertainment Weekly“, „Kirkus Reviews“ ir t.t.

„The Lincoln Highway“

Trečiajame savo romane Amoras Towlesas pasakoja apie 1954 Ameriką. Istorijos epicentre – ką tik už netyčinį nužudymą bausmę atlikęs aštuoniolikmetis Emetas, kuris tikisi pradėti naują gyvenimo etapą ir išvykti į Kaliforniją. Bet likimas jam turi kitą planą – netikėtomis aplinkybėmis lemtinga kelionė pakrypsta visai kita kryptimi.

Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“
Knygos viršelis/Knyga „The Lincoln Highway“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, istorijos veiksmas apima 10 dienų laikotarpį, tačiau romanas žavi daugiasluoksniškumu. „Amazon“ sako, kad tai viena geriausių knygų, parašytų per pastarąjį dešimtmetį.

„Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“

Tai širdį verianti ir į nelygybę pasaulyje bedanti knyga, kuri yra paremta beveik dešimtmetį rengtais reportažais apie vienos mergaitės gyvenimą. Skurdas, badas, kova dėl išlikimo, praraja tarp Niujorko turtingųjų ir vargšų – tai tik dalis temų, kurios paliečiamos šioje knygoje. Išties kūrinys vadinamas tuo, kuris apima pagrindines šiandienos Jungtinių Valstijų žaizdas.

Knygos viršelis/Knyga „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“
Knygos viršelis/Knyga „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City“

Knygos autorė Andrea Elliott – „The New York Times“ žurnalistė, prestižinės Pulitzerio premijos laureatė. Šį kūrinį tarp metų geriausių knygų mini ir leidinys „The New York Times“.

„Harlem Shuffle“

JAV Nacionalinės knygos premijos ir Pulitzerio premijos laureatas Colsonas Whiteheadas savo naujoje knygoje atkuria septintojo dešimtmečio pradžios Niujorką. Kaip sakoma kūrinio anotacijoje, tai kriminaliniais prieskoniais maskuojama šeimos saga, moralės žaidimas, socialinis romanas apie rasę ir valdžią bei, žinoma, meilės laiškas pačiam Harlemui. Šią knygą tarp metų geriausių mini „Amazon“.

Knygos viršelis/Knyga „Harlem Shuffle“
Knygos viršelis/Knyga „Harlem Shuffle“

Lietuvių skaitytojams C.Whiteheadas jau yra pažįstamas – į lietuvių kalbą išversti du garsūs jo kūriniai: „Požeminis geležinkelis“ („The Underground Railroad“) ir „Nikelio berniukai“ („The Nickel Boys“).

„Cloud Cuckoo Land“

Pulitzerio premijos laureatas, rašytojas Anthony Doerris šioje knygoje skaitytojus nukelia į XV amžių ir pasakoja apie gyvenimą tuometiniame Konstantinopolyje. Kaip rašoma knygos anotacijoje, autorius sukūrė laikų ir vietų žemėlapį, atspindintį, kaip esame vieni su kitais susiję ir kokį svarbų ryšį turime – tiek su tais žmonėmis, kurie gyveno prieš mus, tiek su tais, kurie planetoje gyvens, kai mūsų pačių jau nebebus.

Knygos viršelis/Knyga „Cloud Cuckoo Land“
Knygos viršelis/Knyga „Cloud Cuckoo Land“

Romanas pateko į eilę geriausių metų knygų sąrašų: „Time“, „Associated Press“, „Goodreads Choice Awards, „Enterntainment Weekly“ ir t.t.

„These Precious Days“

Tai esė rinkinys, kuriame bestselerių autorė dalijasi mintimis apie namus, šeimą, draugystę ir kūrybą. Kaip pabrėžiama kūrinio anotacijoje, visi knygoje skelbiami esė kūriniai yra labai asmeniški.

Knygos viršelis/Knyga „These Precious Days“
Knygos viršelis/Knyga „These Precious Days“

Knygos autorė Ann Patchett yra gerai žinoma lietuvių skaitytojams. Į lietuvių kalbą yra išverstos kelios jos knygos: „Olandų namas“, „Nuostaba“, „Vieningieji“.

„Crying in H Mart“

Prisiminimų knyga, kurioje savo gyvenimo istoriją pasakoja Michelle Zauner – dainininkė, dainų autorė, gitaristė, augusi Azijos amerikiečių šeimoje.

Knygos viršelis/Knyga „Crying in H Mart“
Knygos viršelis/Knyga „Crying in H Mart“

Kaip sakoma knygos anotacijoje, tai yra knyga, kurią būtina branginti ir saugoti. O „Amazon“, kuris įtraukė knygą taro metų geriausių kūrinių, konstatuoja, kad skaitytojai, versdami šio kūrinio puslapius, ne tik juoksis ir verks, tačiau ir nenustos žavėtis istorijos heroje bei knygos perteikiamomis idėjomis.

„Aftershocks“

„The New York Times“ šį kūrinį vadina nuostabia prisiminimų knyga. Ji atveria tikrąją autorės gyvenimo istoriją, kai ji, būdama vaiku, keitė savo gyvenimo būdą ir gyvenamąją vietą keliaudama su tėvu diplomatu. Tad pasakojimas skaitytoją kelia į tokias šalis kaip Tanzanija, Anglija, Italija, Etiopija, Uganda. Nobelio premijos laureatė Malala Yousafzai sako, kad knygoje Nadia Owusu pasakoja netikėtiną savo gyvenimo istoriją, kaip būdama dvejų netenka motinos, o trylikos ir tėvo – kaip ji vėliau atrado savo vietą pasaulyje?

Knygos viršelis/Knyga „Aftershocks“
Knygos viršelis/Knyga „Aftershocks“

Tarp vertų dėmesio metų kūrinių šią knygą mini ir BBC.

„Crossroads“

Knygos anotacijoje sakoma, kad šis kūrinys geriausiai atspindi rašytojo Jonathamno Franzeno talentą. Šis autorius meistriškai, pasitelkdamas humorą ir skvarbų žvilgsnį į kasdienius dalykus, savo kūriniuose kalba apie šių dienų Ameriką. Šio romano istorija sukasi aplink Čikagos priemiesčio protestantų bažnyčios pastoriaus padėjėją, kuris yra pavargęs nuo savo pavydo ir neištikimybės. Atsispyręs nuo šios šeimos krizės, autorius knygą paverčia tarsi neišsprendžiamų etinių gyvenimo klausimų tyrimu.

Knygos viršelis/Knyga „Crossroads“
Knygos viršelis/Knyga „Crossroads“

Šią knygą kaip vieną geriausių šiemet mini leidinys „The Washington Post“.

„The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Knygos autorė Honorée Fanonne Jeffers yra poetė ir eseistė, o į šį sąrašą patekusi knyga – pirmasis jos romanas. Knyga taip pat pateko į ilgąjį JAV Nacionalinės knygų premijos sąrašą bei pretendavo į dar bent kelis literatūrinius prizus.

Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“
Knygos viršelis/Knyga „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“

Kaip rašo „The New York Times“, kuris įtraukė knygą tarp metų įsimintiniausių kūrinių, šis romanas, tai „nepamirštamas juodaodžių gyvenimo portretas, atskleidžiantis, kokią įtaką praeitis turi šiandienai“. Knygoje vienos mergaitės pasakojimas apie pavergtus afroamerikiečius ir čiabuvius piešia Jungtinių Valstijų kūrimosi laikotarpį.

„Beautiful Country“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, autorė Qian Julie Wang, remdamasi savo vaikystės patirtimi, parašė lyrišką ir nepamirštamai žavią amerikietišką istoriją apie šeimą, tūnojusią šešėlyje, bet galiausiai sugebėjusią iš jo išsivaduoti.

Knygos viršelis/Knyga „Beautiful Country“
Knygos viršelis/Knyga „Beautiful Country“

Kai knygos veikėja atvyksta į Jungtines Valstijas, jai tėra septyneri metai. Tačiau nepaisant jauno amžiaus, ją pribloškia pasikeitę kontrastai – Kinijoje jos tėvais buvo profesoriai, o Amerikoje – nelegalai. Norint išgyventi šiame skurde, prireiks daug ryžto ir pastangų.

MULTIMEDIJOS PASAKOJIMAS: TOP 20: geriausios 2021-ųjų verstinės grožinės knygos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito