Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiojoje poeto Tomo Taškausko knygoje – epitafijos partizanams pagerbti

Šiemet pasirodė trečioji poeto Tomo Taškausko knyga – „Amžinybės mozaikos“. Centrinis naujojo eilėraščių rinkinio kūrinys – 33 epitafijos, skirtos pagerbti partizanų atminimui ir poetiškai įamžinti laisvės kovas.
Trečiojoje poeto Tomo Taškausko knygoje – epitafijos partizanams pagerbti
Trečiojoje poeto Tomo Taškausko knygoje – epitafijos partizanams pagerbti / asmeninio archyvo nuotr.

„Vienas iš besikartojančių naujosios knygos leitmotyvų yra nesulaikomai bėgantis laikas, o kartu – įtampa, kurią mums kelia amžinybės akivaizda. Todėl toks ir pavadinimas,“ – dalinasi poetas T.Taškauskas. – „Knygos širdis yra dvieilės epitafijos partizanams, kurios gimė spontaniškai, bežvelgiant į laisvės kovotojų slapyvardžius. Pasirinkau sustoti ties 33 kūriniais dėl partizanų ir Kristaus kančios panašumo.“

„Amžinybės mozaikos“ yra trečioji poeto eilėraščių knyga, kurią sudaro trys dalys. Pirmasis skyrius skirtas kovai – šio skyriaus eilėraščiuose nemažai šiuolaikinio (ne)tikėjimo kritikos. Antrosios dalies leitmotyvas yra mirtis, o skyriaus pagrindą sudaro liūdnas ir kartu šviesus dvieilių epitafijų partizanams ciklas „Raudų siena“. Viltingiausi rinkinio eilėraščiai sudėti į trečiąjį skyrių, kuriam būdinga prisikėlimo nuotaika.

Knygos viršelį sukūrė grafikas Vytenis Tolutis. Elektroninį knygos variantą PDF formatu galima parsisiųsti iš asmeninio poeto tinklalapio, rašoma pranešime spaudai.

Poetas ir vertėjas Tomas Taškauskas (g. 1986 spalio 23 d., Pasvalys). 2012 m. baigė lietuvių filologijos bakalauro studijas Vilniaus universitete. 2015 m. – vertimo (iš prancūzų k.) magistrantūrą Vilniaus universiteto Vertimo studijų katedroje. Autoriaus kūryba ir vertimai iš prancūzų kalbos publikuoti eilėje tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ almanachų.

2008 m. publikuota pirmoji jaunojo poeto eilėraščių knyga „Audrapaukščio monologas“ (Versus Aureus, serija „Debiutai“). 2016 m. bendradarbiaujant su „Alma littera“ išleista trumpų romantiškų socialinių tinklų eilėraščių rinktinė „Begalybės fragmentai“ (bendraautorius – Tomas Norkaitis). 2020 m. išleido antrąjį eilių rinkinį „Ilgesio tomografija“, o naujausia poezijos knyga „Amžinybės mozaikos“ pasirodė 2021 m.

Tomas Taškauskas. Amžinybės mozaikos. Viršelio autorius: Vytenis Tolutis. 2021, savilaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas