Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

U.Radzevičiūtei – įvertinimas Prancūzijoje: pakliuvo į prestižinės premijos sąrašą

Rašytojos Undinės Radzevičiūtės knygos „Grožio ir blogio biblioteka“ (prancūzų kalba – „La bibliotèque du beau et du mal“, vertė Margarita Barakauskaité-Le Borgne, išleido Viviane'os Hamy leidykla) pateko į prestižinės Prancūzijos Médicis premijos pradinį sąrašą.
Undinė Radzevičiūtė
Undinė Radzevičiūtė

Šios premijos žiuri vadovauja Anne F. Garréta, į ją taip pat įeina rašytojai Marianne Alphant, Michelis Braudeau, Marie Darrieussecq, Patrickas Grainville, Dominique Fernandez, Andreï Makine, Pascale Roze ir Alainas Veinsteinas.

Literatūros ekspertas, Prancūzijos knyginio gyvenimo žinovas Vytautas Bikulčius sakė, kad tai svarbus įvertinimas: „Médicis literatūros premija priklauso penkioms garbingiausioms Prancūzijos literatūros premijos. Pagal svarbą ji eina po Goncourt'ų, Renaudot ir Femina premijų. Už jos lieka Interralié premija“, – 15min sakė jis.

„Médicis literatūros premiją įsteigė mecenatė Gala Barbisan ir rašytojas Jean-Pierre Giraudoux 1958 m. už jauno, bet dar mažai žinomo rašytojo romaną, apysaką, novelių rinkinį, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį, – 15min pasakojo V.Bikulčius. – Jos piniginė vertė – 1000 eurų. Pirmiausia ji buvo teikiama tik prancūzų rašytojams, ją 2005 m. yra gavęs ir lietuvių kilmės belgų rašytojas J.–P. Toussaint už romaną „Pabėgti“, o 1970 m. buvo įsteigta ir Médicis premija, skiriama užsienio rašytojui. Beje, ją yra pelnę tokie rašytojai kaip U.Eco už „Rožės vardą“, J.Cortázaras už „Manuelio knygą“, M.Kundera už romaną „Gyvenimas yra kitur“, P. Auster už „Leviataną“ ir kt. 1985 m. ši premija pradėta skirti ir už esė. Džiugu, kad šiemet žiuri atkreipė dėmesį į U.Radzevičiūtės romaną „Grožio ir blogio biblioteka“, kuris šiemet buvo recenzuotas žurnale „Lire“. Šis leidinys, skirtas šiuolaikinei literatūrai, nepriima jokių užsakomųjų straipsnių ir per pastaruosius metus iš lietuvių autorių yra anotavęs dar A.Šlepiko „A l'ombre des loups“ („Mano vardas Marytė“).

Pati U.Radzevičiūtė susitikime Kauno literatūros savaitėje sakė, kad prancūzai į jos knygą reaguoja labai gerai. Ji minėjo, kad prieš tai Vokietijoje jos vertimai sulaukė labai ryškių atgarasių, „bet niekas taip nesureagavo į mano knygas, kaip sureagavo prancūzai“.

Be U.Radzevičiūtės šiemet į šią premiją pretenduoja tokie rašytojai kaip Benjaminas Labatutas, Mircea Cărtărescu, Camilla Sosa Villada, Josefas Winkleris ir kiti.

Kita atranka vyks spalio 9 d., premija bus paskelbta lapkričio 6 d. Paryžiaus restorane „La Méditerrannée“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas