Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už knygą „Mūsiškiai“ Rūta Vanagaitė gavo Europos žydų kongreso apdovanojimą

Dėl skandalingų pareiškimų apie partizaną Adolfą Ramanauską-Vanagą diskusijų audrą sukėlusi rašytoja Rūta Vanagaitė už knygą „Mūsiškiai“ gavo Europos žydų kongreso metinį apdovanojimą. Apie šį prizą, kuris R.Vanagaitei buvo įteiktas Vienoje, autorė pati paskelbė feisbuke.
Rūta Vanagaitė
Rūta Vanagaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

R.Vanagaitė buvo apdovanota statulėle „Auksinė viltis“.

Rusijos verslininko Moše Kantoro vadovaujamas Europos žydų kongresas anksčiau R.Vanagaitei reiškė paramą skandalo į kurį buvo įsivėlusi autorė, metu. Rašytoja R.Vanagaitė sulaukė kritikos, kai, remdamasi KGB dokumentais pareiškė, esą vienas iš partizanų vadų Adolfas Ramanauskas-Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB. R.Vanagaitės gyvenimo partneris nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas teigė, kad jis galėjo būti susijęs su Holokaustu.

„Turėtų būti neįsivaizduojama, kad 2017 metais vien dėl politinių priežasčių yra draudžiama spausdinti knygas, kuriose išreikštoms pozicijoms ne visi pritaria. Rūta yra drąsi moteris, kurios balsas yra reikalingas lietuviams, norint susipažinti su savo praeitimi, ypač per Holokaustą, ir ji turėtų būti giriama, o ne puolama“, – tuomet viešai pareiškė M.Kantoras, kurį JAV yra įtraukusi į vadinamąjį „Kremliaus sąrašą“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos paskelbtame sąraše, kuriame yra 114 rusų politikų ir 96 oligarchai, suklestėję Vladimiro Putino valdymo metais. Sąraše esančio rusų verslininko V.M.Kantoro įmonė „Acron“ parduoda trąšas R.Karbauskio priklausančiam „Agrokoncernui“.

Po kilusio skandalo leidykla „Alma littera“ pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su R.Vanagaite – pagal susitarimą visos išleistos knygos – daugiau nei 20 tūkst. egzempliorių – grąžintos autorei.

Leidykla „Alma littera“ yra išleidusi šešias R.Vanagaitės knygas – „Pareigos metas: pirmoji knyga Lietuvoje apie artimųjų senatvę ir slaugą“, kurios 2014-ųjų leidimo tiražas siekė 2 tūkst., 2015-ųjų – 1,5 tūkst. egzempliorių; „Ne bobų vasara“, 2015 metais išleistą 4,5 tūkst., 2016 metais – 2 tūkst., 2017 metais – 2,5 tūkst. egzempliorių tiražais; „Ne bobų reikalai“, 2016 metais išleistą 5 tūkst. egzempliorių tiražu; „Mūsiškiai“, 2016-aisiais padaugintą beveik 16 tūkst. egzempliorių tiražu; „Jis“, kuri praėjusiais metais buvo išleista 15 tūkst., šįmet – 5 tūkst. egzempliorių tiražais, ir naujausią knygą „Višta strimelės galva“, kurios tiražas siekia 15 tūkst. egzempliorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas