Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Veisiejuose iškilo poetui Sigitui Gedai skirta skulptūra – pirmoji Lietuvoje

Penktadienį, gegužės 26 dieną, Veisiejuose, Lazdijų r., pastatyta poeto, eseisto, vertėjo Sigito Gedos atminimui skirta skulptūra. Šio iš granito iškalto kūrinio „Žmogus-paukštis“ autorius – Lietuvoje bei užsienyje žinomas menininkas Kęstutis Musteikis.
Sigitas Geda ir jo atminimui skirta skulptūra Veisiejuose
Sigitas Geda ir jo atminimui skirta skulptūra Veisiejuose / 15min koliažas

Skulptūra iškilo šiemet minint žinomo Lietuvos poezijos modernisto, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato S.Gedos 80-metį.

Sumanymą miestelyje, kurio prieigose gimė, vėliau mokėsi ir savo literatūrinį kelią pradėjo S.Geda, solidžia skulptūra įamžinti jo atminimą prieš penkerius metus inicijavo Veisiejų metraštininkas Albinas Jarmala, seniūnas Zenonas Sabaliauskas ir kultūrininkas, ilgametis Veisiejų plenero organizatorius Vytautas Žukauskas.

Kūrinys „Žmogus-paukštis“ pastatytas Veisiejų dvaro parke, netoli fontano bei estrados, kurioje vyksta svarbiausi miestelio renginiai. Štai kodėl, pasak V.Žukausko, ši pirmoji Lietuvoje S.Gedos atminimą įamžinanti skulptūra bus arti žmonių ir tiek vietiniams gyventojams, tiek Veisiejų svečiams primins šią vieną iškiliausių XX-ojo a. antrosios pusės Lietuvos kultūros asmenybių.

Poetiškoje kelių spalvų granito skulptūroje pavaizduotas ant geležimi kaustytos skrynelės tupintis žmogus-paukštis. Pati skrynia stovi ant ratų, besiremiančių į „duobėtą“ gyvenimo kelią.

Ant kelio užrašytas S.Gedos ketureilis: „Bandykime čia ramūs gyventi ir numirti, / Ir prisikelt bandykim po vasaros žalsvos, / Nujausdami, kad niekad nereiks mums išsiskirti, / Vieni kitiems dėkokime, nes esam – Lietuvos.“

Pasak V.Žukausko, šis ketureilis svarbus ne tik todėl, kad parodo paties poeto talentą, tačiau kartu ir atskleidžia jo pilietinę poziciją.

Vienas šios skulptūros iniciatorių džiaugėsi ir tuo, kad skulptūra atidengiama ne tik minint poeto 80-metį, tačiau ir Lietuvoje, taip pat ir Vesiejuose vykstant tarptautiniam poezijos festivaliui „Poezijos pavasaris“.

Danguolės Barauskienės nuotr./Sigito Gedos atminimui skirta skulptūra Veisiejuose ir jos autorius, skulptūrius Kęstutis Musteikis
Danguolės Barauskienės nuotr./Sigito Gedos atminimui skirta skulptūra Veisiejuose ir jos autorius, skulptūrius Kęstutis Musteikis

Šis darbas kainavo apie 15 tūkst. eurų, o jo sukūrimą bei pastatymą rėmė Lietuvos kultūros taryba ir Lazdijų rajono savivaldybė. Iniciatyvą taip pat palaikė ir prie jos prisidėjo Lazdijų kultūros centras bei rajono merė Ausma Miškinienė.

Jau anksčiau Veisiejų gimnazija, kurioje mokėsi S.Geda, pavadinta jo vardu. Čia poeto lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Joanos Vaikšnoraitės iniciatyva įkurtas ir jo muziejus.

Miestelyje yra ir S.Gedos vardo gatvė. O netoli buvusios sodybos, greta Teiraus ežerėlio, kur ir gimė tuomet dar būsimasis literatūros klasikas, pastatytas jo atminimą įamžinantis Algimanto Sakalausko koplystulpis.

Taip pat atminimo ženklas pastatytas ir už kelių kilometrų nuo Veisiejų esančiame Paterų kaime šalia namo, kuriame gyveno S.Geda.

Ne vienus metus Vilniuje, Užupio ir Krivių g. sankryžoje, taip pat yra planuojama pastatyti rašytojui skirtą skulptūrą „Užupio obeliskas“, kurią sukūrė ilgametis S.Gedos bičiulis, dailininkas Petras Repšys. Tiesa, šio projekto įgyvendinimas stringa dėl sudėtingų techninių aplinkybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?