„Vilniaus pokerio“ iliustruotoja vis dar mato miestą R.Gavelio akimis

Užupio meno inkubatoriaus galerijoje „Galera“ antradienį bus atidaryta iliustruotojos Gretos Alice paroda, kurioje ji eksponuoja kelerių metų darbą – iliustracijas Ričardo Gavelio romanui „Vilniaus pokeris“. Menininkė ne tik pirmoji kuria iliustracijas šiam lietuvių literatūros klasika tapusiam kūriniui, tačiau taip pat turi ambicijų ateityje visą romaną paversti piešinių serija.
R. Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“
R. Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“ / Gretos Alice iliustracijos

Iliustruotojai G.Alice – 26 metai, ji gimė praėjus 3 metams po to, kai rašytojas R.Gavelis parašė vieną garsiausių savo kūrinių romaną „Vilniaus pokeris“. Romaną ji perskaitė būdama 17-os. Ir sako, iškart pajuto ypatingą ryšį su kūriniu. Greta sako vėliau romaną skaičiusi dešimtis kartų, domėjosi R.Gavelio kūryba ir asmenybe, o įstojusi studijuoti grafikos į Dailės akademiją ėmėsi įgyvendinti savo sumanymą – sukurti „Vilniaus pokeriui“ iliustracijas.

„Džiaugiuosi, kad turėjau galimybę perskaityti R.Gavelį būtent tuo laiku, nes neturiu to suvokimo apie sovietų kultūrą, kadangi esu gimusi 1992 m. Būtent dėl to, kad skaičiau šiuo metu, knygą aš pajaučiau, kaip labai asmeninę galimybę sukurti projektą, kaip R.Gavelio „Vilniaus pokerio“ veikėjai atrodytų šiuolaikiniame pasaulyje. Kadangi neturiu nusistatymo, kaip iš tiesų buvo, pati knyga atsirado netikėtai. Išgirdau pavardę ir pasiėmiau knygą, turėjau galimybę perskaityt vienu prisėdimu, nes buvau ligoninėje. Pajutau ryšį, daug artimų momentų. Kūniškumas aktualus ir mano kūryboje. Aktualu ir miestas. Vilnius – gyvas organizmas, kviečia jame dalyvauti“, – pasakojo iliustruotoja G.Alice.

Greta – klaipėdietė, sako jos pirmoji pažintis su Vilniumi – iš R. Gavelio knygos, ir nors dabar jau keletą metų gyvena Vilniuje, ji vis dar mato miestą R.Gavelio akimis, kai kurios miesto vietos, aprašytos romane, iki šiol mistifikuotos.

Parodoje G.Alice eksponuoja tik labai nedidelę dalį, vos kelis procentus, visų sukurtų iliustracijų. Čia galima apžiūrėti ir iliustracijų originalus.

„Šiose knygelėje originalai atlikti tušu, nes knyga tanki, tai sukurti kūrinius vienu prisėdimu man sudėtinga. Naudoju koliažą, skaitmeninę grafiką, ji pripildoma grafika ir eksponuojama parodoje“, – kalbėjo G.Alice.

Greta sako, kad R.Gavelio knyga labai atmosferiška. Būtent atmosferą ji stengėsi perteikti iliustracija, atsiejant politinį kontekstą ir tiesioginį teksto iliustravimą.

„4 skyriai, kur 4 žmonės pasakoja skirtingai. Taip aš stengiausi juos perteikti per 5 žmogaus akis, atsisakiau sakinių iliustravimo, perteikti jausmus ir atmosferą, nes man knyga labai ryški, joje didelis tankis teksto, tiesiog pasiduodu emocijoms“, – teigė iliustruotoja.

G.Alice paroda Užupio galeroje bus atidaryta antradienį ir veiks iki mėnesio pabaigos.

Iliustruotoja sako, kad dabar rengia 4 atskiras knygeles, kiekviena jų bus skirta atskiram romano veikėjui ir bus skirtingos stilistikos, jas planuoja išleisti kaip fanzinų – savilaidos žurnalų – rinkinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas