Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vrublevskių bibliotekoje – netikėtas radinys

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje atrastas ir identifikuotas Retų spaudinių skyriuje buvęs inkunabulas – ankstyviausiojo spausdinimo laikotarpio knyga. Tai prancūzų dominikono Petro Paludiečio (Petrus de Palude, apie 1275–1342) sekmadieniams skirtų pamokslų rinkinys „Sermones thesauri novi de tempore“.
Atrastas inkunabulas Vrublevskių bibliotekoje
Atrastas inkunabulas Vrublevskių bibliotekoje / Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos nuotr.

Šia naujiena savo faceboke paskyroje pasidalinusi Vrublevskių biblioteka pasidžiaugė Retų spaudinių skyriaus darbuotojos Dalios Bikauskienės padarytu atradimu. Tai jau 67-asis žinomas inkunabulas saugomas šioje bibliotekoje.

Šis Petro Paludiečio veikalas buvo išspausdintas 1497 metais Strasbūre, produktyviausio XV a. pabaigos Strasbūro spaustuvininko Martino Flacho (apie 1450–1500) spaustuvėje.

M.Flachas turėtais dviem spausdinimo presais išspausdino apie 100 įvairių knygų, dauguma kurių buvo didelio formato. Daugiausia tai buvo teologijos veikalai, ypač pamokslų knygos.

Kaip skelbia Vrublevskių biblioteka, XV a. Petras Paludietis buvo populiarus, daug kartų spausdintas pamokslų autorius. Įvairūs jo rinkiniai XV a. buvo išspausdinti 31 kartą, iš kurių net 17 laidų – Martino Flacho spaustuvėje.

Tarp populiariausių dominikonų vienuolio rinkinių buvo ir Vrublevskių bibliotekoje atrastas „Sermones thesauri novi de tempore“, išspausdintas net 22 kartus, iš kurių 17 kartų – Strasbūre.

Tai jau antrasis Petro Paludiečio to paties pavadinimo pamokslų rinkinys, saugomas Vrublevskių. Pirmasis taip pat buvo išspausdintas Strasbūre, 1484 metais. Pastarosios knygos leidėjas nėra žinomas, jis įvardijamas kaip „Vitas Patrum“.

Atrastas leidinys į Vrublevskių biblioteką pateko kartu su kitomis Vilniaus mokslo bičiulių draugijos knygomis Antrojo pasaulinio karo metais, tačiau iki šiol nebuvo identifikuota kaip inkunabulas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas