Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 18

Albumo recenzija: Moby albumas „Innocents“ – ilgai lauktas elektronikos meistro sužydėjimas

Elektroninės muzikos atlikėjas Moby, išleisdamas savo 11-ąjį albumą „Innocents“, prasitarė tokio rezultato laukęs visą savo gyvenimą. Gal tai ir kiek ironiška, nes Moby galėtume priskirti prie tų muzikos grandų, kurie per visą karjerą jau yra išgyvenę net du aukso amžius. Nepaisant šios sėkmės, Moby tvirtina, jog „dabar 2013-ieji, man 47-eri, taigi a) mažai žmonių klauso 11-ojo albumo, išleisto 47-erių muzikanto; b) išvis labai mažai žmonių klauso muzikos albumų. Vadinasi, tuos, kurie išklausys „Innocents“ nuo pirmos iki paskutinės dainos, bus galima suskaičiuoti ant dviejų rankų pirštų.“
Moby albumas „Innocents“
Moby albumas „Innocents“

Galime spėlioti: šie žodžiai – atlikėjo nusižeminimas ar tiesiog autentiška jo savimonė? Veikiausiai abiejų variantų samplaika, tačiau nepaisant šios pesimistinės gaidelės, „Innocents“ meta iššūkį jau platininiu tapusiam Moby darbui „Play“. 

Kaip ir ankstesniuose albumuose, visi 12 „Innocents“ kūrinių skamba soulo, techno, popmuzikos ir, žinoma, elektronikos natomis, įvilktomis į sodrias ir kiek prislopintas tekstūras. Pirmoji daina „Everything That Rises“ tik dar kartą įrodo išbandytą Moby formulę: atsargus ritmas keliais sluoksniais išaugina niūrią atmosferą, o kibirkščiuojančios melodijos laipsniškai išnyra stipriausiose vietose, kol pasiekia dramatišką crescendo. Būtent šitaip „Innocents“ ir susijungia su anksčiau išleistais Moby albumais. 

Nors nė viena albumo daina nėra panaši į kurią nors kitą, Moby gudriai, užmaskuotai paskleidžia melancholijos bangą kiekvienoje iš jų, išskyrus pulsuojančią „Don't Love Me“ su triuškinančiu pianino intro ir gitaros akordų vingiais, geidulingai išsibarsčiusiais visame kūrinyje. 

Ankstesniuose Moby albumuose dainas įrašyti padėdavo moterys. „Innocents“ laužo šią taisyklę ir pristato egzotišką vyriškų vokalų trio: Wayne Coyne („The Flaming Lips“), Mark Lanegan („Screaming Trees“) ir Damien Jurado („Almost Home“). 

Apibendrinant galima teigti, jog „Innocents“, lyginant su anksčiau klausytais Moby albumais, yra velniškai įsimenantis. Be to, prisiminus paties atlikėjo išsakytus žodžius, jog šio kūrinio jis laukė visą savo gyvenimą, galime tik gūžčioti pečiais – 47-erių žilstantį elektronikos meistrą galime lengva ranka karūnuoti. „Innocents“ – Moby sužydėjimas. 

Recenzija parengta pagal thequietus.com

Moby albumą „Innocents“ galite įsigyti „Rūdninkų knygyne“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento