Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 16

Albumo recenzija. „The Flaming Lips“ albumas „The Terror“: šiek tiek klaustrofobiška ir primena repeticiją

Pastaruoju metu The Flaming Lips užsiimė visokiom kvailybėm, tad sulaukti iš grupės kažko tokio grynuoliško kaip „The Terror“ yra be galo džiugu. Buvo ir pusdienio trukmės gabalai, ir Pink Floydų koverių albumai, ir įvairios keistos kolaboracijos su atlikėjais, kažin ar visada to vertais. Netrukus turintis pasirodyti įrašas su Ke$ha ar planuojamas Stone Roses debiuto pergrojimas irgi tinka į šią kategoriją. Pagaliau, buvo gausybė koncertų ir festivalinių pasirodymų su tonomis konfeti, lazerinėmis pirštinėmis, milžiniškais pripučiamais burbulais, riedančiais virš žiūrovų galvų, scenoje šokančiomis meškomis ir gnomais ir pan. Tai, žinoma, gražu, bet kartu buvo galima susidaryti įspūdį, jog Wayne Coyne tiesiog mėgaujasi savo keistuolio etikete ir nenustygsta vietoje sugalvoti dar kokį pokštą (pavyzdžiui įsinešti į lėktuvą granatą).
Albumo viršelis
Albumo viršelis
Temos: 2 Recenzija Muzika


„The Terror“ yra pirmasis normalus įrašas nuo nuostabaus dvigubo albumo „Embryonic“, išleisto prieš ketverius metus. Galima sakyti, jog šis tęsia pirmtako pradėtą klampaus, vėsaus tamsybių skambesio kelią su neįsimenamais chaotiškais kūriniais, perpildytais psichodelinių instrumentuočių ir kiek išsigandusio Wayno vapėjimų. O iš tikro šis žengia ir dar giliau – visi devyni albumo kūriniai paremti vienu ar keliais atsargiais motyvais ir dinamikos čia visai mažai. Vien gaudžiantys sintezatoriai, dygūs mušamieji, klajojančios gitaros, visą šį nelengvą derinį dar įpynus į vieningą drone muziką priminančią atonalaus baubimo atmosfera. Nereikia sakyti, jog ir nuotaika savotiška. Pats Coyne albumą apibūdino kaip „The Terror atsiranda kuomet atrodo, jog viskas yra normalu ir gerai, bet viduje tu jauti baimę, kuri tau šnibžda „aš nežinau“. Todėl ir muzika pilna nerimo ir streso. Ta tarsi kelias į atsirandantį žinojimą, tuo pat atrandant, jog jis yra baugus“.

Ir išties „The Terror“ yra nekasdieninio klausimo įrašas. Kažin ar daugelis po dienos darbų pasiimtų jį popietės atsipalaidavimui, juo labiau savaitgalio linksmybėms. Albumas rodosi kiek klaustrofobiškas, klausytojas gali pasijusti, lyg jam reikėtų belstis į tvirtai užrakinta grupės repeticijų salę, o ši ne perdėm norėtų jį įsileisti. Tačiau prie tam tikros nuotaikos tai sueina prasmingai. Po ilgų ir kartais kiek ištęstų sunkumų, tikrai verta sulaukti paskutiniųjų trijų albumo kūrinių, kuriuose Wayne ir co. išgrynina „The Terror“ konstruojamą atmosferą. „Turning Violent“ yra absoliutus albumo ryškesys.

Teroras yra mažiau dinamiškas ir nenuspėjamas nei „Embryonic“, mažiau kaleidoskopinis ir gyvas nei „Soft Bulletin“, mažiau patrauklus ir gyvybingas nei „Yoshimi…“. Melodijų stoka, viską apgaubiantis sunkumas ir slegianti aplinka paverčia jį ne itin lengvo sukirpimo darbu. Tai ar jis atras savo klausytoją priklauso nuo specialios šio pajautos neeilinei albumo aurai. Bet šiai atsiradus – tai ir dar viena turininga kelionė su šiuo ypatingu kolektyvu.

8.3

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?