Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 31

Baltijos šalių orkestrų festivalį atidarys Estija

Šią savaitę Lietuvoje prasideda neeilinis renginys – Baltijos šalių orkestrų festivalis. Jo metu per tris savaites Vilniuje koncertuos visų trijų Baltijos šalių simfoniniai orkestrai kartu su garsiausiais savo šalių dirigentais ir solistais.
Maestro Neeme Järvi
Maestro Neeme Järvi / Organizatorių nuotr.

Balandžio 1 d. Vilniaus kongresų rūmuose orkestrų šventę atidarys Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas pasaulinio garso maestro Neeme Järvi. Koncerte taip pat pasirodys ilgą laiką Vokietijoje gyvenantis garsus estų pianistas Kalle Randalu.

Vienas garsiausių estų dirigentų, pelnęs autoritetą ir gimtojoje šalyje, ir užsienyje N.Järvi dėl savo šlovės „kaltina“ meilę muzikai.

„Viskas, ką aš darau, man pirmiausiai yra malonumas. Tiesiog stengiuosi diriguoti, nes aš myliu muziką,“ – sako garsiausiems pasaulio orkestrams vadovavęs maestro.

N.Järvi per savo karjerą didelį dėmesį skyrė nacionaliniams įvairių tautų kompozitoriams ir jų muzikai.

Organizatorių nuotr./Estijos nacionalinis simfoninis orkestras
Organizatorių nuotr./Estijos nacionalinis simfoninis orkestras

„Yra daugybė tautų visame pasaulyje, begalė skirtingos muzikos, ir aš visą ją myliu. Laikausi tokios nuostatos – visada, kai einu diriguoti skirtingiems orkestrams, diriguoju arba įrašinėju jų šalies muziką. Galbūt todėl žmonės žino apie mane.“, – pasakoja maestro.

Sovietų valdžios priverstas palikti savo gimtąją šalį už mažai žinomų ir valdžios ignoruojamų talentingų estų kompozitorių propagavimą, vos išvykęs į Vakarus maestro tapo žvaigžde. Vos tik atvykęs į JAV, per pirmąjį mėnesį N.Järvi debiutavo su Bostono simfoniniu, Filadelfijos ir Niujorko filharmonijos orkestrais. Netrukus maestro buvo pakviestas į pagrindinio kviestinio dirigento postą Birmingemo simfoniniame ir Karališkajame Škotijos orkestruose. Taip klasikinės muzikos pasaulyje sužibo dar viena žvaigždė, kuri negęsta iki šiol.

Baltijos šalių orkestrų festivalyje Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro N.Järvi, atliks žymiausio estų kompozitoriaus Arvo Perto kūrinį „Cantus in memoriam Benjamin Britten“. Kai 1980-ųjų sausį Sovietų Sąjungą traukiniu paliekanti A.Perto šeima buvo sulaikyta Bresto geležinkelio stotyje bagažo patikrai, sovietiniai pasieniečiai išėmė iš lagamino nedidelį grotuvą ir patikrino vieną juostą. Tai buvo „Cantus in memoriam Benjamin Britten“.

Simon van Boxtel  nuotr./Maestro Neeme Järvi
Simon van Boxtel nuotr./Maestro Neeme Järvi

Regis, turėjo užtekti tik pradžios, tačiau jie išklausė visą kūrinį – kažkas šioje muzikoje juos tarytum užbūrė. Jie ėmė šiltai, draugiškai kalbėtis su A. Perto šeima, o pats kompozitorius pasakojo, kad iki tol jis nebuvo sutikęs nė vieno tokio draugiško milicininko ar saugumiečio.

Koncerte taip pat skambės L.van Bethoveno Ketvirtasis koncertas fortepijonui ir orkestrui, kurį atliks tituluotas estų pianistas, Vokietijos Karlsruės aukštosios muzikos mokyklos profesorius Kalle Randalu. Beveik tris dešimtmečius Vokietijoje gyvenantį, koncertuojantį ir dėstantį menininką Lietuvoje sutiksi ne dažnai.

„Ketvirtasis koncertas, kurį atliksiu Lietuvoje, kažkada buvo ir mano pats pirmas pasirodymas su orkestru. Tad esu labai laimingas, turėdamas galimybę vėl jį sugroti Vilniuje, Baltijos šalių orkestrų festivalio metu“, – džiaugiasi K.Randalu, pridurdamas, jog ši muzika visada giliai paliečia klausytojų širdis.

Savo pasirodymą Vilniuje Estijos nacionalinis simfoninis orkestras užbaigs S.Rachmaninovo Simfonija Nr. 1.

Tai, jog Lietuvoje apie gretimų šalių kultūros įvykius ir ryškiausias asmenybes žinome gana mažai, pastebi ir vienas iš Baltijos šalių orkestrų festivalio iniciatorių, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius. Toks ir yra Baltijos šalių orkestrų festivalio tikslas – puiki galimybė neišvykstant iš savo namų pamatyti ir išgirsti visų trijų Baltijos šalių klasikinio pasaulio garsiausias žvaigždes vienoje koncertų salėje.

Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertai vyks Vilniaus kongresų rūmuose balandžio 1 d. (Pirmasis koncertas. Estija), balandžio 7 d. (Antrasis koncertas. Latvija) ir balandžio 15 d. (Trečiasis koncertas. Lietuva). Bilietus galite įsigyti „Tiketoje“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento