Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06

Baltijos šalių orkestrų festivalį tęsia Latvija

Po itin sėkmingo atidarymo koncerto, kuriame pasirodė žvaigždės iš Estijos, Baltijos šalių orkestrų festivalis kviečia į dar vieną ypatingą pasirodymą. Šį ketvirtadienį, balandžio 7 d., Vilniaus kongresų rūmuose Lietuvos publikai prisistatys Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas savo meno vadovo maestro Andris Poga. Koncerte taip pat grieš ir žymiausia šių laikų latvių smuikininkė Eva Bindere.
Latvis dirigentas Andris Poga
Latvis dirigentas Andris Poga / Organizatorių nuotr.

A.Poga – klasikinės muzikos pasaulyje sparčiai kylanti žvaigždė. Jau spėtas praminti „latvių fenomenu“, jaunasis maestro pamažu užkariauja garsiausias pasaulio koncertų sales. „Prisiminkite šią pavardę. Jis nenustos mūsų stebinti“, – rašė Prancūzijos žurnalas „Diapazon“ po A. Pogos debiuto su Paryžiaus simfoniniu orkestru. Ir išties, talentingasis dirigentas iš Latvijos išrankios ir rafinuotą skonį turinčios Prancūzijos publikos nesiliovė žavėti ir toliau.

„A.Pogos buvimas scenoje – natūralus ir visa apimantis. Demonstruodamas išskirtinius techninius įgūdžius ir nenugalimą vidinę jėgą, jis nedelsiant paima į savo rankas visą orkestrą. Viena ranka grakščiai suvaldo muzikinę kelionę, pilną pavojų ir spąstų“, – maestro A.Pogai negailėjo liaupsių prancūzų dienraštis „Le Figaro“.

Kas šis, net didžiausius kritikus nutildantis debiutantas, vos 33-ejų tapęs Latvijos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovu, Lietuvos publika galės pamatyti jau balandžio 7 d. Tai bus pirmas kartas, kai A.Poga koncertuos Lietuvoje.

Dirigentas neslepia, kad su nekantrumu laukia savo debiuto: „Kiekvienas pasirodymas man yra svarbus, tačiau, žinoma, – kūrinio atlikimas pirmą kartą ar dirigavimas ten, kur dar nesi buvęs, visuomet yra ypatinga patirtis“, – sako A. Poga.

Jaunasis maestro džiaugiasi ir į Lietuvą jį atvedusio Baltijos šalių orkestrų festivalio idėja: „Visi trys simfoniniai orkestrai, dalyvaujantys Baltijos šalių orkestrų festivalyje, atlieka svarbų vaidmenį Baltijos valstybių klasikinės muzikos scenoje. Todėl dalyvauti šiame festivalyje kartu su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru man yra išties jaudinanti ir labai įdomi patirtis. Kartu tai ir unikali galimybė pasidalinti savo muzikine išraiška su Vilniaus ir Talino publika. Tikiuosi, kad šis festivalis ateityje taps puikia tradicija“, – teigia maestro A.Poga.

Kartu su A.Poga bei Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru ketvirtadienio vakarą ant scenos pasirodys ir žymiausia latvių smuikininkė E.Bindere. Garsi solistė, kamerinės muzikos atlikėja ir Oksfordo filharmonijos orkestro koncertmeisterė, 15 metų buvo ir Gidono Kremerio vadovaujamo ansamblio „Kremerata Baltica“ pirmuoju smuiku.

Asmeninio archyvo nuotr./Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere
Asmeninio archyvo nuotr./Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere

„Tai buvo nuostabi, didžiulė ir labai svarbi mano gyvenimo patirtis, kuri atvedė mane į profesionaliąją muziką. Mano širdis visada bus su jais ir aš visada liksiu dėkinga Gidonui už tai, kad atvėrė man duris į didesnius muzikinius horizontus, ir aš galėjau tapti tuo, kuo esu dabar“, – sako E.Bindere, dėl šeimyninių aplinkybių turėjusi palikti ansamblį.

Atlikėja neslepia, kad pasirodymui Lietuvoje ruošia ypatingą kūrinį: „Vilniuje aš atliksiu L. van Bethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui, kuriuo žaviuosi ir vis dar negaliu patikėti, kad pabudinsiu šią nuostabią muziką savo pačios širdimi ir rankomis“, – džiaugiasi garsi smuikininkė.

Antrajame Baltijos šalių orkestrų festivalio koncerte Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro A.Pogos, taip pat atliks latvių kompozitoriaus P.Vasko kūrinį „Lauda“ bei D.Šostakovičiaus Pirmąją simfoniją.

Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertai vyks Vilniaus kongresų rūmuose balandžio 7 d. (Antrasis koncertas. Latvija) ir balandžio 15 d. (Trečiasis koncertas. Lietuva). Bilietus galite įsigyti „Tiketoje“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento