Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 23

Dešimtasis „Donio“ albumas „Bars bars“ stebina šiluma ir negirdėtu skambesiu

Balandžio mėnesį pasirodė leidyklos „Dangus“ išleistas naujas projekto „Donis“ albumas „Bars bars“. Tai stebinančiai gaivus skambesys ir nematytas, dar labiau magiškas lietuviško post-folkloro veidas. Septyniose kompaktinės plokštelės dainose sūpuojasi melancholiška meilės dainų lyrika ir sklendžia paukščiai, nešini mitologiniais simboliais.
„Donio“ albumas „Bars bars“
„Donio“ albumas „Bars bars“ / Albumo viršelis

Gyva, nuoširdi muzika čia liejasi su svajingu skaidrumu ir rūstesnėmis natomis, ilgesingi toliai su jaukiais šnabždesiais... Riba tarp tradicijos ir autorinės kūrybos tapo dar labiau neapčiuopiama.

„Bars bars“ instrumentuotė įvairi ir emocinga – nuo širdingų akordeono, fleitų ir smuikų melodijų, stebuklingų cimbolų sąskambių ir akustinės gitaros akordų, iki plukdančių ambient sukūrių, pirmykščių švilpesių ir subtilios elektronikos. Skirtingai nuo ankstesnių albumų, šiame skamba vien vyriškas vokalas, kurį įrašė pats projekto autorius Donatas Bielkauskas, anksčiau savo kūrinius įdainuodavęs tik fragmentiškai. Ko gero tai pirmas lietuviškas albumas, kuris toks artimas klasikiniam neofolk skambesiui, bet tuo pačiu jis visiškai baltiškas, savas, doniškas. Kaip niekad šiltas, lengvas ir nostalgiškas.

VIDEO: „Donis“ – „Bars bars“

Albumą „Bars bars“ Donatas Bielkauskas įrašė kartu su septynmečiu sūnumi Aisčiu, 2012 metų vasarą besiruošdami festivaliui „Mėnuo Juodaragis“. Gan spontaniškai gimusi programa pasirodė netikėtai įdomi ir, netrukus po gyvo pasirodymo, šeimyninis duetas kūrinius įamžino savo mobilioje etninės muzikos įrašų studijoje. Taip gimęs albumas – jau dešimtasis „Donio“ diskografijoje. Per du dešimtmečius Donis stebino įvairių muzikinių krypčių kūryba, tačiau taip pateikiamos etnikos, kokia ji atsiskleidžia „Bars bars“, klausytojai dar negirdėjo.

„Tiesą sakant, skambesio formavimo estetika, požiūris į albumą buvo kiek kitoks nei man įprasta, – sako autorius. – Man šis įrašas turi namų jaukumo nuotaikos, užuot demonstravęs techniškumą ir preciziką, siekiau atspindėti muzikavimo šeimoje džiaugsmą. O poteksčių poetiniuose tekstuose visuomet galima rasti daugiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.“

Leidinį išbaigia kruopštus CD digipack pateikimas, bei originalus autorinis apipavidalinimas. Albumą išleido nepriklausoma baltiškos muzikos leidykla Dangus. „Tai vienas geriausių ir mieliausių albumų, kuriuos išleidome per 20 leidyklos egzistavimo metų,“ – trumpai reziumuoja leidėjai.

Jį galima įsigyti leidyklos krautuvėlėje „Ragainė“ Vilniuje, bei kitose geros muzikos buveinėse, taip pat nusipirkti internetu.

VIDEO: „Donis“ – „Skrenda Sakalas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?