Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 13

„Dizzy Rockets“ su Jonu Čepuliu priešaky koncertas Vilniuje: Lietuvoje vyrauja „coverių“ kultūra?

Penktadienio vakarą Šv. Kazimiero gatvelė Vilniaus senamiestyje buvo užtvindyta iš klubo „Artistai“ sklindančiais roko garsais: pasirodymą surengė gitaristo R. Semeniuko vadovaujama grupė „Dizzy Rockets“.
„Dizzy Rockets“
„Dizzy Rockets“ / Augustino Šemelio nuotr.

Reakcijos prieš koncertą? „Coverių kultūrą reikėtų uždrausti“ – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė man vienas pažįstamas, sužinojęs, kad pasirodyme nebus atliekami originalūs kūriniai, o tik perdainuojamos visiems gerai žinomos kitų roko grupių dainos. Turbūt, pagalvojau aš, jeigu jie gros “Smoke on the Water”, gal ir reikėtų uždrausti: originaliau yra per Kalėdas žiūrėti „Vienas Namuose 2”, nei roko grupei atlikti šią dainą.

            Pasirodymas prasidėjo nuo visiems iš filmo „Into the Wild“ gerai žinomos Eddie Vedder dainos „Hard Sun“. Ir jau po kelių dainų pereita prie turbūt garsiausio „Guns N‘Roses“ kūrinio „Sweet Child O‘ Mine“. Vokalistas Jonas Čepulis, daugumai geriausiai žinomas iš realybės šou „Dangus“, pats paironizavo: „Mes turbūt pirmieji pasaulyje, perdainuojantys šį gabalą. Nes mes labai originalūs“.

           „Viskas. Čia jau beveik tas pats kaip „Smoke on the Water“, – pagalvojau.

           Tačiau ironiškas mintis iškart nutildė nuostabiai riaumojanti R. Semeniuko „Gibson Les Paul“ gitara, pajungta į „Marshall“ stiprintuvą: tokią pat kombinaciją naudodavo ir „Guns N‘Roses“ gitaristas Slash, šiais metais, beje, jau koncertavęs Kaune. Maža to, meistriškai išlavinti ir patyrę R. Semeniuko pirštai sugebėjo perteikti visas girdimas pastarosios žvaigždės grojimo subtilybes ir emocijas. Esu girdėjęs, kad R. Semeniukas yra turbūt techniškiausias Lietuvos gitaristas. Iki tol nebuvau matęs jo grojant gyvai, o dabar turiu pripažinti, kad tai turbūt tiesa. Iki pasirodymo vidurio sausakimšai užsipildęs klubas visiškai pasinėrė į emociškai intensyvius gitaros garsus, o J. Čepulio vokalas ir emocingumas pasirodė ypač tinkamas atliekamiems kūriniams.

           Iš tikrųjų, “coverinti” kitų dainas – ne nuodėmė, jeigu tai daroma kokybiškai ir individualiai. XX a. muzikos istorijoje yra buvę pavyzdžių, kai kitų atlikėjų coveriai savo sėkme net pralenkdavo pirminę kūrinio versiją. Taip atsitiko, kai „The Beatles“ perdainavo „Twist and Shout“, J. Hendrix‘as – B. Dylano „All Along the Watchtower“, o „Guns N‘Roses“ – to paties B. Dylano „Knockin‘ on Heavens Door“.

           Kartais “coverinti” būna ir neišvengiama. Tai viename savo interviu atskleidė garsusis gitaristas ir kompozitorius F. Zappa, atsimindamas savo roko grupės „The Mothers of Invention“ susikūrimą. Jis papasakojo, kaip jaunystėje įkalbinėjo vieno klubo muzikantus liautis perdainuoti visiems žinomus kitų grupių kūrinius ir kartu su juo groti savo sukurtą muziką. Muzikantams sutikus, jie visi kartu su F. Zappa buvo iškart atleisti, nes žmonės nešokdavo girdėdami jiems visiškai nepažįstamus kūrinius.

           Taigi galbūt “coveriai” – geras būdas gaivinti šiuo metu Lietuvoje mažiau populiarią roko sceną, ypač kai R. Semeniuko, J. Čepulio, G. Andriškevičiaus, S. Gudelio ir M. Levino penketas „Dizzy Rockets“ tai daro ypač profesionaliai ir su emocija. Galbūt ateityje sulauksime originalių šios grupės kūrinių ir, tokiu atveju, konkurencijos su „Freaks on Floor“.
      
     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?