Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 12

Elektroninės muzikos atlikėjas „Fume“ pristato dirbtinio intelekto sukurtą vaizdo klipą

Istorijos bėgyje evoliucionavome iki to, jog galime vadintis homo sapiens. Netolima ateitis atneš technologinę pažangą ir etines dilemas, kurios šiandien mums gali būti sunkiai įsivaizduojamos. Šio neišvengiamo šuolio metu atsiras nauja rūšis. Ar tai bus geresnė, mažiau trūkumų turinti mūsų pačių versija? Ar ji bus taikiai nusiteikusi? Šiuos ir kitus klausimus elektroninės muzikos kūrėjas „Fume“ nagrinėja naujame albume „Data Sapiens“. „Deus“ yra pirmasis kūrinys, pristatantis plokštelę.
Fume
Fume

Vaizdo klipas šiai kompozicijai buvo sukurtas naudojant mašininio mokymosi (angl. machine learning) metodą. Jo veikimo principas – toks: algoritmui yra užkraunamas didelio masto duomenų rinkinys (šiuo atveju maždaug apie 15000 unikalių paveikslų nuotraukų) ir mašinos mokosi „studijuodamos“ paveikslus pikselį po pikselio. Kuomet „išmoksta“ pakankamai – mašinos, besiremdamos tuo, ką išmoko, gali „atiduoti“ naujus unikalius rezultatus.

„Deus“ vaizdo klipe yra maždaug 3000 unikalių paveikslų, kuriuos „susapnavo“ mašinos. Tikrovėje šie paveikslai neegzistuoja ir sugeneruoti antro tokio paties – nelabai įmanoma.

VIDEO: „Fume“ kūrinys „Deus“

„Kodėl paveikslai? Rašydamas albumą, nepaisant to, kad jis yra futuristines tematikos, nemažai varčiau Caravaggio, Sandro Botticcelli, Roberto Ferri paveikslus. Tų tapytojų darbas su šviesa, nuotaika, vaizduojamais objektais ar konfliktais bei dramomis dažnai surezonuodavo ir iš to ėmiau trupinius, kuriuos transformuodavau į savo futuristinį scenarijų“, - atvirauja po Fume pseudonimu kuriantis Maksimilianas.

„Kodėl machine learning? Labai grubiai tariant „Data Sapiens“ ir yra albumas apie tai, kas gali nutikti, jei mašinos taps pranašesnės už žmogų. Pati kompozicija „Deus“ ir jos naratyvas leidžia suprasti, kaip aš matau ateitį – labai fragmentuotą, suskaitmenintą, bet išmoktą nuo tikrovės. Savotiškas aidas.“ – priduria autorius.

„Fume“ albumas „Data Sapiens“ pasirodys 2021 metų vasarį leidykloje „Suru Records“.

Albumą finansavo Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ir Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas