Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 14

Festivalio „Muzikos ruduo“ uždaryme – patyriminis „Synaesthesis“ koncertas

Spalio 15 d., šeštadienį, 18.00 valandą, Vilniaus Rotušės didžiojoje salėje vyks festivalio „Muzikos ruduo“ uždarymo koncertas, kuriame šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ pristatys valandos trukmės patyriminį koncertą, kurio centre – kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinys „Hado zona“ kameriniam ansambliui ir elektronikai, o jo koncepciją erdvėje pratęs menininkės Akvilės Aglickaitės šviesos instaliacija, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Synaesthesis“
„Synaesthesis“ / Monikos Jasevičiūtės nuotr.

Kūrybinis susidomėjimas žmogaus patiriamomis būsenomis sieja abi menininkes ir tampa meninio tikslo įtraukti publiką į fiziškai paveikų potyrį, motyvu. Žibuoklė Martinaitytė pasitelkia gyvus žemiausių diapazonų instrumentus: tūbą, bosinį klarnetą, violončelę, kontrabosą ir fortepijoną bei kompleksišką elektroninę medžiagą, praplečiančią žemų dažnių spektrą, kurių klausa nebegali tiksliai diferencijuoti. Šviesos instaliacijoje, apgaubiančioje klausytojus, žemi garsai tampa lygiagretūs giliausios vandenyno zonos tamsai, kuri savo nepažinumu inspiruoja naują erdvės suvokimo ir patyrimo potencialą.

„Hado Zona turi labai aiškia koncepciją – esame nardinami į giliausią vandenyno zoną, kūrinys klampina apgaubia ir veikia emociškai ir fiziologiškai. Kompozicija su ansambliu jau metus, ir vis bendraujant su Žibuokle atsiskleidžia daug sluoksnių, kurie tarsi intuityviai užčiuopiami – klimato krizė, pandemija. Paradoksaliai, kūrinys panardina į alternatyvią erdvę nuo realybės, tačiau tuo pačiu gali būti matomas kaip emocinis inkaras, leidžiantis sustoti ir valandą išjausti tamsią kryptį, per daug jos neracionalizuojant“, – ansamblio meno vadovė Marta Finkelštein

Mokslininkai tiriantys vandenyną, jo zonas skaido pagal gylį ir šviesos skvarbos lygį. Per penkias zonas leidžiantis į povandenines gelmes, tamsa palaipsniui stiprėja. Hado zona yra vandenyse, esančiuose žemiau 6000 metrų gylio, ir tai – tamsiausia žmogui žinoma ir iki galo nepažinta erdvė. Kūrinyje per garsų ir vaizdų dėmenis atsiskleis palaipsnio nėrimo į vandenyno gelmes pojūtis.

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ šiais metais, minėdamas solidų 50 metų jubiliejų, apžvelgia mūsų šalies kompozitorių kūrybą, šiuolaikinės muzikos procesus per pastarąjį pusę mažiaus. Koncertuose Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniaus rotušėje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje nuo spalio 7 iki 15 dienos skambės ir kamerinė, ir orkestrinė muzika, bus pristatytos premjeros, vyks pokalbiai šiuolaikinei muzikai ir jos istorijai aktualiomis temomis. Energetikos ir technikos muziejuje taip pat visu laikotarpiu veiks paroda „50 | Atodangos“.

Prieš muzikinį vyksmą, 17 valandą, vyks pokalbis, kuriame žvalgysimės į platesnes kūrėjų perspektyvas: kuo esame įdomūs, kuo galime nustebinti? Per pusę šimtmečio lietuvių muzika neabejotinai plėtėsi skirtingomis estetinėmis, raiškos būdų ir formų kryptimis, nacionalinę tapatybę derino su pasaulinėmis šiuolaikinės muzikos įtakomis. Tuo pačiu kompozitoriai ieškojo ir tebeieško naujų kelių klausytojų link.

Jurgos Urbonaitės nuotr./„Synaesthesis“ koncerto festivalyje „Midsummer Vilnius“ akimirka
Jurgos Urbonaitės nuotr./„Synaesthesis“ koncerto festivalyje „Midsummer Vilnius“ akimirka

Festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Muzikos ruduo“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė. Festivalio strateginis partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga. Informaciniai partneriai – LRT ir „VOXART“. Bilietus į mokamus festivalio renginius galite įsigyti „PaySera Tickets“ platformoje. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas