Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13

Festivalis „Banchetto musicale“ pristato XVII a. vokiečių muziką

Įpusėjęs senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ rengia intriguojančią muzikinę kelionę po XVII a. Vokietiją ir Mažąją Lietuvą. Tarptautinis kolektyvas pristatys ir niekada Lietuvoje neskambėjusių kūrinių.
Gramofonas
Gramofonas / „Fotolia“ nuotr.

Koncertui „Jeremijo raudos“ parinkti kūriniai, sukurti XVII a., kai Europą draskė maro epidemijos, o muzikoje ir literatūroje plito melancholijos virusas. Trys iš Tiuringijos kilę kompozitoriai, kurių muzika bus atlikta penktadienio vakarą, dirbo ir kūrė Prūsijoje, Livonijoje ir Šiaurės Vokietijos žemėse.

„Norėjome parengti XVII a. vokiečių muzikos, ypač Šiaurės Vokietijos muzikos, nes ji nepaprastai graži ir Lietuvoje beveik neskambėjusi. Tai intelektualūs kūriniai apie pasaulio skausmą“, – sakė vargonininkė, koncerto meno vadovė Alina Rotaru.

27-asis tarptautinis senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ skirtas 500 metų Reformacijos jubiliejui. Tarptautinį atlikėjų kolektyvą surinkęs konsorto „Brevis“ vadovas Darius Stabinskas sako, kad festivalio tema intriguojanti ir Lietuvos klausytojams, ir muzikantams.

„Mes patys norėjome išbandyti, nes pas mus labai retai šita muzika skamba, ir yra tikrai labai įdomi. Būtent pradedant tuo 30 metų laikotarpiu Vokietijoje visi tie autoriai, kurių muzikoje nelaimės skambėjo, karo depresija skambėjo, jų muzika iš tikrųjų labai gili yra“, – kalbėjo festivalio meno vadovas Darius Stabinskas.

Reformacijos iniciatorius Martynas Liuteris sakė, kad muzika turi būti suprantama visiems tikintiesiems. Kompozitoriai pradėjo kurti gimtosios kalbos tekstais, tačiau atmetė M.Liuterio idėją, jog turi paprastėti ir kompozicijos.

Penktadienio koncerte Valdovų rūmuose skambės vokiečių kalba parašyti tekstai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento