Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 25

Festivalis „Skaņu Mežs“ 2023 kviečia į intriguojantį garsų mišką Rygoje

Pirmąjį spalio savaitgalį, spalio 6-8 dienomis, paklaidžioti garsų miške kviečia nuotykių kupinos muzikos festivalis „Skaņu Mežs“ Rygoje. Jau 21-tąjį kartą Latvijos sostinėje organizuojamas renginys yra ambicingas didžiausias avangardo bei eksperimentinės muzikos renginys Baltijos šalyse, dėl savo turinio vertinamas visame pasaulyje.
Festivalio „Skaņu Mežs“ 2023 svečiai
Festivalio „Skaņu Mežs“ 2023 svečiai / 15min koliažas
Temos: 2 Muzika Kultūra

Organizatorių nuomone, visos šiuolaikinės muzikos formos turi eksperimentinį aspektą, todėl festivalyje pristatoma daug įvairių muzikos žanrų: nuo elektroakustinės muzikos, laisvos improvizacijos ir triukšmo iki šiuolaikinės popmuzikos, elektronikos ar net metalo.

Šiemet festivalyje „Skaņu Mežs“ (lietuviškai - „Garsų miškas“) garsų nuotykius patirti kvies tokie atlikėjai ir grupės kaip „Amnesia Scanner“, Joe Morrisas su Williamu Parkeriu ir Hamidu Drake'u, Hvad, „Gnaw Their Tongues“, „Violent Magic Orchestra“, Ravenas Chaconas, Coby Sey, Danielis Blumbergas, Phew, Debit ir kiti įdomūs kūrėjai iš viso pasaulio.

Vienas pagrindinių šiemetinio festivalio dalyvių – Berlyne įsikūręs suomių duetas „Amnesia Scanner“, kurį „The Guardian“ yra pavadinęs „vienais esminių elektroninio pogrindžio atstovų“. Spalio 7 d. Rygoje jie pristatys savo programą, kuria šiemet buvo uždarytas vienas žinomiausių meno ir skaitmeninės kultūros renginių pasaulyje „Transmediale“ Vokietijoje.

Spalio 6 d. kartu su laisvojo džiazo ikonomis bosininku Williamu Parkeriu ir būgnininku Hamidu Drake'u, dažnai vadinamais geriausia šiandienine džiazo ritmo sekcija, pasirodys gitaristas Joe Morrisas, „The Wire“ apibūdintas kaip „vienas giliausių JAV improvizatorių“.

ES remiamai ir kartu su „Skaņu Mežs“ sukurtai novatoriškos muzikos platformai „SHAPE+“ atstovaus Izraelyje gimusi ir Berlyne gyvenanti kompozitorė Maya Shenfeld su vaizdo menininku Pedro Maia. Jie pasirodys specialiame festivalio atidarymo renginyje rugsėjo 30 d., kuriame taip pat vyks britų grime muzikos įrašų leidyklos „South London Space Agency“ pristatymas, o Danijos prodiuseris Hvad koncertuos kartu su vietiniais atlikėjais „Flowerpower“, KODEK ir TV Maskava.

Šiemet „Skaņu Mežs“ skambės ir eksperimentinė sunkioji muzika. Rygoje pasirodys vienas pagrindinių Olandijos ekstremalaus metalo scenos atstovų Maurice'as de Jongas ir jo solo projektas „Gnaw Their Tongues“. Įtakingas britų internetinis muzikos ir popkultūros žurnalas „The Quietus“ jo kūrybą apibūdino kaip esančią „visceraliai mizantropinėje muzikinio spektro pabaigoje“.

Tuo tarpu japonų kolektyvas „Violent Magic Orchestra“ save apibūdina kaip „ekstremalaus meno muzikos projektą“, galintį pasigirti dezorientuojančiais gyvais pasirodymais, kuriuose naudojami stroboskopai, dūmų mašinos, didelis garsas ir vizualizacijos. Visam tam reikia 5000 vatų galios, prilygstančios net 60 stiprintuvų. Žurnalas „Fact“ pavadino juos „mylima juodojo metalo supergrupe“.

Ypatingas festivalio svečias Ravenas Chaconas – pirmasis indėnų kompozitorius, laimėjęs Pulitzerio muzikos premiją. Latvijos sostinėje muzikantas surengs solo pasirodymą, o jo kūrinį „The Journey of the Horizontal People“ styginių kvartetui atliks „Mivos Quartet“, pasak „Chicago Reader“, „vienas drąsiausių ir nuožmiausių Amerikos naujosios muzikos ansamblių“.

Šnekos (spoken word) atlikėjas, post-grime muzikantas ir radijo stoties „NTS Live“ laidų kūrėjas Coby Sey bei dainininkas, dainų ir muzikos filmams autorius Danielis Blumbergas pristatys šiuolaikinę eksperimentinę popmuziką.

Tą patį vakarą pasirodys post-punk stiliaus veteranas, žanrus maišantis japonų vokalistas Phew. Taip pat ir Debit, dar žinoma kaip Delia Beatriz, kurios albumą „The Long Count“ išleido kompanija „Modern Love“. Šį įrašą, kuriame permąstomi senovės majų muzikos istorijos garsai, britų leidinys „The Guardian“ išrinko Mėnesio albumu.

Kitas „SHAPE+“ pristatomas dalyvis – grupės „Horse Lords“ narys Maxas Eilbacheris atliks savo kuriamą kompiuterinę muziką, o niujorkiečiai „The Vex Collection“ demonstruos naujus ir stebinančius tradicinių instrumentų ir originalios muzikos derinius.

Garso meno projektas „tekhnē“, kuriame dalyvauja ir „Skaņu Mežs“, pristatys du pasirodymus už scenos ribų – Maria Chavez ir Jordis Wheeleris pasirodys „Hanza Perons“ foje, o tekstų ir multimedijos meno grupė „Orbīta“ – atskiroje patalpoje šalia pagrindinės koncertų erdvės. Pasibaigus abiem performansams, garso meno instaliacijos liks minėtose vietose.

Galiausiai, spalio 8 d. vyks nemokamas koncertas, rengiamas bendradarbiaujant su „LYRA“ – projektu vaikams ir paaugliams. Siekiant paskatinti jaunesnius, garso nuotykių trokštančius klausytojus apsilankyti, renginys prasidės 13.00 val., o jame dalyvaus multidisciplinių įrašų kompanijos ir platformos „PAN“ atstovė Evita Manji, gitaristas ir vokalistas Stianas Westerhusas, kompozitorius Peteris Ablingeris su perkusininke Sylwia Zytynska, kompozitorės Annos Ķirse ir vaizdo menininko Miķelio Fišerso duetas bei garso menininkas Alexanderis Rishaugas su Ingridos Bjørnaali kuriamais vaizdais.

Atidarymo renginys vyks savaite anksčiau, rugsėjo 30-tąją, „Tu Jau Zini Kur“ erdvėje (Talino g. 10-3), o pagrindinis veiksmas – spalio 6–8 dienomis renginių salėje Hanzas Perons (Hanzas g. 16a). Bilietas į atidarymo renginį kainuoja 25 eurus, vienos dienos bilietai į pagrindinius koncertus – 35 eurus, o visoms trims dienoms – 50 eurų. Bilietus galima įsigyti www.ticketservice.lv.

Visą programą galima rasti ČIA.

Per daugiau nei 20 metų „Skaņu Mežs“ pasirodė daugybė nuotykingos muzikos kūrėjų: „Autechre“, „Merzbow“, „Swans“, „Liars“, Blixa Bargeldas, „Battles“, Bernardas Parmegianis, Pierre'as Henry, Roscoe Mitchellas, Christianas Wolffas, Francois Bayle, Wadada Leo Smith, Laurel Halo, Julia Holter, James Holden, Zebra Katz, „Shabazz Palaces“, Peter Brötzmann, Lustmord ir daugybė kitų.

„Skaņu Mežs“ yra novatoriškos muzikos ir audiovizualinio meno platformos „SHAPE+“ bei projekto „tekhnē“, remiamo Europos Sąjungos ir Latvijos kultūros ministerijos, narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas