Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 05

Festivalyje Johanno Sebastiano Bacho muzika suskambės netikėtais deriniais

Trečiadienį Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, prasideda Johanno Sebastiano Bacho muzikos festivalis. Šešiose festivalio programose J.S.Bacho muzika skambės netikėtais deriniais, pavyzdžiui, su XXI amžiaus kompozitorių muzika.
Johannas Sebastianas Bachas
Johannas Sebastianas Bachas / Eliaso Gottlobo Haussmanno piešinys/„Wikipedia“

J.S.Bacho muzikos festivalis Nacionalinėje filharmonijoje lyginamas su pavasario pranašu. Vilniuje jis rengiamas jau ketvirtą kartą. Festivalio organizatoriai sako, kad J. S. Bacho kūryba skatina muzikavimo laisvę ir taurina žmogų. Net sakoma, kad kompozitoriaus ranką vedžiojo Dievas. Todėl esą J. S. Bachas klausytojams reikalingas kaip ir tikėjimas Dievą.

„Vienas iš XX amžiaus kompozitorių, Paulis Hindemithas yra pasakęs, kad yra Dievas, po Dievo antras žmogus yra J.S. Bachas. Tai simboliška, bet tai yra tiesa. Nes J. S. Bacho muzika daugiausiai sakralinė“, – kalbėjo orkestro „Musica Humana“ meno vadovas Algirdas Vizgirda.

Jau trečiadienį orkestras „Musica Humana“ ir valstybinis choras „Vilnius“ su septyniais solistais siūlys palyginti didžiojo kompozitoriaus ir šiuolaikinių Lietuvos kūrėjų muziką. Šalia J. S. Bacho kūrinių skambės Osvaldo Balakausko premjera – „Odyssey-3“ fleitai, obojui ir styginiams, taip pat Algirdo Martinaičio, Vaidos Striaupaitės-Beinarienės kūriniai.

Netikėti muzikos deriniai, pasak atlikėjų, jau repeticijoje skambėjo puikiai. Festivalio rengėjai sako, kad kituose koncertuose bus atliekama ir pasaulietinė J. S. Bacho muzika.

„Galbūt galvoja visi, kad J. S. Bachas, kaip Rodeno skulptūra, buvo mąstytojas. Ne, jis buvo normalus žmogus, mėgo gyvenimą, turėjo 2 žmonas susilaukė 22 vaikų. Ir šalia sakralinės muzikos domėjosi ir kitų šalių kompozitorių kūryba, pavyzdžiui, Antonio Vivaldi“, – pasakojo A.Vizgirda.

Festivalio atlikėjai šešias šiemet pristatomas programas išdėliojo erdviai – koncertus skirs ilgokos laiko atkarpos, festivalis truks iki Velykų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai