Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 27

Fortepijono virtuozas A.Žlabys kviečia klausytojus į „Vaidilos“ teatrą patirti dar neatrastų emocijų

Emocinės sveikatos svarba, kurią XXI a. nuolat pabrėžia psichologai – kas tai? Pripažįstama, kad emocinė žmogaus būklė dažnai lemia gyvenimo sėkmę, o kiekviena pajausta ir suprasta emocija praturtina ir žmogų ir skatina jį tobulėti. Ar kada nors pagalvojote, kokią reikšmę muzika turi mūsų emocinei būklei?
Andrius Žlabys
Andrius Žlabys / LVSO archyvo nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

Mokslininkų ištirta, kad už muzikinės medžiagos suvokimą jos mėgavimąsi atsakingos kelios smegenų sritys: susitelkus ties kūrinio harmonija, suaktyvėja dešinėje smilkininėje skiltyje esančios klausos sritys, o kaktinė skiltis atsakinga už muzikos prasmės suvokimą.

Kodėl daugelis tėvų leidžia savo vaikus į muzikos mokyklas? Muzikinės emocijų raiškos ir jos atpažinimo universalumas ir už žmogaus išlikimą atsakingų smegenų centrų reagavimas į muziką sudaro prielaidas teigti, kad gebėjimas atlikti muziką ir jos klausytis yra viena iš sėkmingo žmogaus vystymosi bei egzistavimo sąlygų.

Muzika yra tiesiogiai susijusi su žmogaus identiteto kūrimu bei savęs atradimo procesu, kuris trunka visa gyvenimą. Ar kada atkreipėte dėmesį, kaip jūsų kūnas reaguoja į muziką – kvėpavimo pokyčiai, ašaros, pašiurpusi oda? Ar dažnai tai patiriate? Galbūt net galite identifikuoti, kada juntate stipriausius fiziologinius pokyčius?

Mokslininkų įrodyta, kad baroko, klasikos, romantizmo ir kt. epochų muzika ramina, mažina stresą ir gydo daugelį ligų. Tačiau ar pagalvojote, kokią reikšmę emocinei žmogaus būklei turi gyvas jos atlikimas? Aukšto lygio atlikėjas sukuria ypatingą ryšį su klausytoju, perteikdamas savo vidinius išgyvenimus, mintis, tapydamas išraiškingų spalvų paveikslus ir atverdamas savo slapčiausias bei jautriausias sielos kerteles. Klausytojas tuomet patiria pakylėjimo, malonumo, vidinės harmonijos jausmus, išgyvena euforiją. Kaip yra sakęs maestro pianistas Petras Geniušas: „kuo daugiau klausaisi klasikinės muzikos, tuo labiau ji tau patinka“.

Andrius Žlabys (JAV, Lietuva) – vienas iš tų fortepijono virtuozų, pelniusių tarptautinį pripažinimą ir Grammy nominanto vardą, kurio garso skambesys yra itin turtingas ir išraiškingas, o muzikinės interpretacijos užburiančios bei leidžiančios klausytojams kiekvieną kartą iš naujo dalyvauti savęs atradimo procese. Vilniuje baigęs vidurinę mokyklą, A. Žlabys studijuoti išvyko į JAV, kur netrukus buvo pastebėtas jo išskirtinis talentas: praėjus keliems mėnesiams po jo atvykimo į šalį dienraštis „Chicago Tribune“ pavadino jį „vienu talentingiausių pastarojo meto jaunųjų pianistų“. O 2008 metų balandį, po jo rečitalio Niujorko „Metropolitan“ muziejuje, straipsnį apie tą koncertą laikraštis „The New York Sun“ pavadino „Švytinti pianistų viltis“.

Sekmadienio koncerte, spalio 30 d. 18 val., Vaidilos teatro kamerinėje aplinkoje A.Žlabys atliks J. S. Bacho, L. Van Beethoveno, S. Prokofjevo muzikos kūrinius ir pakvies kiekvieną klausytoją intymiam muzikiniam dialogui, kuris leis patirti tokias emocijas, kokių dar nesate patyrę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento