Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 23

Trečiasis festivalis „Kalėdinis Vilnius“ stebins klausytojus

Kiekvieną dieną vis labiau širdį džiugina žinia, jog artėja pačios gražiausios metų šventės, o kartu su jomis ir vienas laukiamiausių festivalių „Kalėdinis Vilnius“. Šis festivalis yra jau trečiasis ir stebina dideliais pokyčiais bei dar patrauklesne ir įdomesne programa. Vienas didžiausių pasikeitimų – festivalio vieta.
Trečiasis festivalis „Kalėdinis Vilnius“ stebins klausytojus
Trečiasis festivalis „Kalėdinis Vilnius“ stebins klausytojus / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

Šiemet koncertai vyks net dvejose absoliučiai skirtingose erdvėse: miesto širdyje esančioje Vilniaus Rotušėje ir prabanga alsuojančiame Trakų Vokės dvare, kurį nuo miesto centro pasieksite vos per 20 minučių. Nors kol kas šis dvaras vilniečiams mažai žinomas, tačiau didžiuojasi išskirtine aura ir puikios akustikos jaukia kamerine sale.

Specialiai šiam festivaliui išnuomotas 1904 metų fortepijonas „Bechstein“ klausytojus nukels į grafų ir grafaičių laikus ir leis pajausti tikrą to meto dvasią. O koncertų šiais metais bus dar daugiau ir dar įvairesnių. Net išrankiausias klausytojas galės atrasti jam patinkantį renginį, kadangi festivalio programa apima ir rimtus klasikos opusus, ir džiazą bei pramoginę muziką.

Jau antrąją šv. Kalėdų dieną suskambės atidarymo koncerto „Vien tik Piazzolla“ akordai. Vakaras nusimato ypatingai karštas, kadangi jus užlies aistringoji Astoro Piazzollos muzika.

Gruodžio 26 dieną Vilniaus Rotušėje argentinietiško tango garsai sklis nevaržomai, o neįprastas vibrafono, smuiko, violončelės ir fortepijono derinys leis jau visų gerai pažįstamiems Astor Piazzolla opusams nuskambėti visiškai naujai.

Pagrindinis programos akcentas – „Metų laikai“, kuriuos klausant galėsite apmąstyti besibaigiančius metus ir pasvajoti apie ateinančius, be to girdėsite ir daug kitų širdžiai mielų ir pažįstamų kūrinių. Šventinę programą Lietuvos publikai pristatys vibrafono virtuozas Marius Šinkūnas, tarptautinį pripažinimą pelnę violončelininkas Glebas Pyšniak ir smuikininkė Dalia Dėdinskaitė bei latvių pianistė Baiba Osina.

Gruodžio 27 dieną klausytojus į Trakų Vokės dvarą kvies bene nuoširdžiausias festivalio koncertas pavadinimu „(ne)VIENAS: muzikiniai eilių eskizai“. Čia savo kūryba dalinsis itin muzikalus ir šiltas žmogus Renatas Norkus. Girdėsite paties autoriaus sukurtus muzikinius eskizus įvairių poetų bei jo paties parašytoms eilėms. Dažnas klausytojas šiandien ieško tobulumo, visiško profesionalumo, tačiau pamiršta, jog svarbiausia, kad muzika paliestų ir sujaudintų širdį.

Žymus violončelininkas Glebas Pyšniak taip atsiliepia apie Renato Norkaus kūrybą: „Jo menas mane užbūrė nuo pat pirmos sekundės savo paprastumu ir nuoširdumu. Labai mėgstu klausytis jo muzikos, ji verčia mane susimąstyti". Renato Norkaus autoriniame kūrybos vakare išgirsime ir jo bičiulius trimitininką Dominyką Vyšniauską bei violončelininką Glebas Pyšniak, kurie prisidėdami prie muzikos atlikimo stengsis dovanot ir dalelę savęs. Dar šiais metais Renatas planuoja išleisti ir savo debiutinį albumą, kuris kaip ir ateinantis koncertas bus kupinas nuoširdumo, šilumos ir gėrio.

Trečiasis festivalio „Kalėdinis Vilnius“ vakaras dedikuotas dviems instrumentams – violončelei ir fortepijonui bei jų dialogui, kurį tarpusavy megs violončelės virtuozas Glebas Pyšniak ir viena ryškiausių latvių pianisčių Baiba Osina. Gruodžio 28 dieną šiuos puikius atlikėjus ir jų paruoštą programą galėsite išgirsti be galo jaukiame, žieminį rūbą apsivilkusiame Trakų Vokės dvare, į kurį atvykę pasijusite tarsi būtumėte kitame pasaulyje. Čia skambės ypatingi kūriniai iš violončelės ir fortepijono dueto aukso fondo – dažnai atliekamos ir visuomet klausytojų laukiamos C.Francko ir S.Rachmaninovo sonatos, kurios, beje, ir violončelininkui G.Pyšniakui yra pačios gražiausios ir mėgstamiausios. Visai neseniai atlikėjai šiuos kūrinius pristatė Vienos publikai, kur buvo labai palankiai įvertinti, todėl dabar itin džiaugiasi galimybe groti juos čia, Vilniuje.

Kitas festivalio koncertas skambiu pavadinimu ,,Ispaniškos Kalėdos“ paskirtas išskirtinai tik emocingai bei liepsnojančiai ispanų vokalinei ir fortepijoninei muzikai. Naujoje solistės Nijolės Kniukštaitės – Vaičiulienės ir pianisto Lino Dužinsko programoje jau gruodžio 29 dieną skambės vieno žymiausių XX a. ispanų kompozitoriaus Manuel’io de Falla vokalinis ciklas SEPTYNIOS ISPANŲ LIAUDIES DAINOS („Siete canciones populares españolas“), kuriame išsiskleidžia visos ispaniškojo temperamento spalvos. Be šio kūrinio, skambėsiančio Trakų Vokės dvare, dar išgirsite ir kitų ispanų kompozitorių Fernand’o Obradors’o, Enrique Granados’o bei Xavier’o Montsalvatge gražiausias dainas. Dainininkė Nijolė Kniukštaitė – Vaičiulienė apie būsimą koncertą vaizdingai sako, jog skambėsianti muzika atveria ugningą balso aistros jėgą, nesuvaldomai degančią ir klajojančią meilės bei neapykantos gaisre’’.

Artėjant Naujiesiems metams, gruodžio 30 dieną į ramų ir jaukų Trakų Vokės dvarą kvies nevaržomi džiazo garsai. Čia skambės ,,Džiazas kitaip“. Du žavūs ir talentingi atlikėjai – vibrafonininkas Marius Šinkūnas ir pianistas Arūnas Šlaustas pristatys bene geriausio pasaulyje džiazo pianisto Chick Corea'o kompozicijas, unikalią pačio A.Šlausto kūrybą ir kitus džiazo kūrinius. Visiems neabejingiems džiazui, improvizacijoms ir muzikai, kuri išlaisvina mintis ir emocijas – nusimato nepamirštamas koncertas.

O Naujųjų metų dieną gražios muzikos bus dar daugiau, nes tądien vyks net du koncertai: „Naujieji metai Vilniaus Rotušėje“ ir „Naujieji metai Trakų Vokės dvare“. Kartu su lengva ir svaiginančia lyg šampanas, bet tuo pačiu aistringa ir užburiančia muzika palydėti senus ir pasitikti naujus metus miesto širdyje – Vilniaus Rotušėje kvies baritonas Šarūnas Šapalas kartu su viešnia iš Slovakijos mecosopranu Petra Zahumenska bei styginių kvartetas „Archi Quartett“ (V.Makrickienė, K.Levicki – smuikai, M.Makrickas – altas, G.Pyšniak – violončelė). O trys jaunos ir talentingos atlikėjos – sopranas Ieva Filipkauskaitė, mecosopranas Dalia Rukšėnaitė ir pianistė Lauryna Lankutytė nepamirštamą vakarą dovanos Trakų Vokės dvaro salėje. Čia, tarp šimtametę istoriją menančių sienų, skambės gražiausios operų arijos, dainos ir duetai. Girdėsite rafinuoto W.A.Mocarto muziką, jaudinančias Dž.Pučinio arijas, laisvas bei svinguojančias Dž.Geršvino melodijas ir dar daug kitos nepamirštamos ir laiko patikrintos kompozitorių kūrybos. Kartu jau dvejus metus bendradarbiaujančios muzikės yra du kartus pasirodžiusios ,,Kultūros naktyje", ,,Muziejų naktyje", o šį kartą kaupia pozityvios energijos užtaisą ir tikisi jums dovanoti neišdildomus įspūdžius ir magiškus prisiminimus Trakų Vokės dvare.

Ir štai iš karto po smagių Naujųjų metų sutiktuvių – jau 2017 metų sausio 1 dieną į paskutinį koncertą jus pakvies vibrafono virtuozas Marius Šinkūnas ir tarptautinei publikai puikiai pažįstami violončelininkas Glebas Pyšniak, smuikininkė Dalia Dėdinskaitė bei pianistė Simona Zajančauskaitė. Kaip ir festivalio atidarymo, taip ir uždarymo koncertas skirtas Astorui Piazzolai bei jo aistringiesiems tango ritmams. Atlikėjai tikisi, jog koncerto metu pasisemtos puikios nuotaikos, džiaugsmo ir šilumos užteks visiems kitiems metams.

Taigi festivalyje „Kalėdinis Vilnius“ kiekvieną dieną girdėsite puikią muziką ir talentingus atlikėjus, kurie stengsis dovanoti nepamirštamiausias akimirkas ir gyvus prisiminimus. Festivalio koncertai džiugins įvairia programa ir spalvingais muzikos stiliais. Kiekvienas melomanas galės atrasti koncertą pagal savo skonį. Viskas, ko jums reikia – tik nevaržomo smalsumo ir muzikai atviros širdies, kurią atlikėjai pripildys pačių geriausių emocijų, kurias su savimi nešiositės visus ateinančius 2017-uosius metus. Mylėkite save ir savo artimuosius – padovanokite laiką, atsiskirkite nuo miesto triukšmo ir pasinerkite į subtilią muziką.

Koncertų vietos: Vilniaus Rotušė (Didžioji g.31, Vilnius), Trakų Vikės dvaro sodyba (Žalioji a.2A, Vilnius)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento