Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 22

Italijos Giuseppe Verdi teatro kamerinis orkestras Lietuvos publiką pakvies švęsti „Baroko Kalėdas“

Dviejų Lietuvos didmiesčių muzikos mėgėjams kartu pajusti Kalėdų nuotaiką šių metų gruodį padės šimtmečių patikrintą muziką atliekantys muzikantai iš Italijos. Gruodžio 14 dieną Klaipėdos koncertų salėje ir gruodžio 15 dieną Vilniaus kongresų rūmuose šventinius koncertus surengs Italijos Giuseppe Verdi teatro orkestras, vadovaujamas žinomo dirigento Fabrizio Ficiuro.
Giuseppe Verdi teatro orkestras
Giuseppe Verdi teatro orkestras / BDG Music Group nuotr.

2012-ųjų gruodį ypatingo pasisekimo Vilniuje sulaukė Vienos Johanno Strausso festivalio orkestras, diriguojamas Peterio Gutho. Publikos susidomėjimas šventiniu koncertu buvo toks didelis, kad Vilniaus kongresų rūmuose teko skelbti papildomą kolektyvo pasirodymą – į abu renginius buvo parduoti visi bilietai.

Šiemet garsių užsienio orkestrų žiemos vizitų Lietuvoje tradiciją tęsia Giuseppe Verdi teatro kamerinis orkestras, šioms gastrolėms paruošęs specialią programą „Baroque Christmas“ („Baroko Kalėdos“). Rusijos, Slovėnijos, Kroatijos, Vengrijos, Ispanijos, Serbijos ir kitų valstybių publikos palankumą jau pelnęs Giuseppe Verdi teatro orkestras žavi ne tik muzikantų profesionalumu ir atlikimo kultūra, bet ir itin plačiu repertuaru.

Susibūrus kolektyvui, viena jo kūrybinės veiklos krypčių buvo atspindėti repertuarą, kurį XIX ir XX amžių sandūroje atlikdavo geriausi Italijos orkestrai, stengtis atspindėti tų laikų koncertų atmosferą.

Šiandien orkestro arsenale – šimtai kūrinių, tarp kurių yra ir didžiųjų klasikos meistrų Giuseppe Verdi, Johanno Sebastiano Bacho, Antonio Vivaldi, ir XX amžiaus legendų Sergejaus Prokofjevo ar Dmitrijaus Šostakovičiaus kūryba. Kūriniai atliekami su didžiule pagarba jų autoriams, tačiau į pasirodymus įliejant su niekuo nesupainiojamos aistringos itališkos dvasios.

Su geriausiais savo šalies ir užsienio solistais nuolat bendradarbiaujančiam orkestrui nuo 1991 metų vadovauja ryški Italijos akademinės muzikos scenos figūra – dirigentas Fabrizio Ficiuras.

Trieste gimęs Fabrizio vietinėje konservatorijoje baigė smuiko ir perkusinių instrumentų specialybės mokslus. Vėliau dirigavimo meną studijavo pas bulgarų maestro Ludmilą Descevą, sugebėjimus tobulino Sankt Peterburgo Valstybinėje Nikolajaus Rimskio – Korsakovo konservatorijoje, vadovaujamas garsaus dirigento Michailo Kukuškino. Čia Fabrizio Ficiurui įteiktas operos ir simfoninės muzikos dirigento diplomas su pagyrimu.

Giuseppe Verdi teatro orkestras – pagrindinis Fabrizio Ficiuro muzikinis darbas ir aistra, šio kolektyvo vardą dirigentas išgarsino Italijoje ir už jos ribų. Su orkestru dirigentas dalyvavo ryškiuose tarptautiniuose festivaliuose – ypač daug komplimentų sulaukė pasirodymas Tarptautiniame menų ir muzikos festivalyje Maljorkoje.

Kolektyvas yra parengęs ne vieną ypatingą programą, tarp jų – Centrinės Europos kompozitorių kūrybą šlovinančią „Nuo Dunojaus iki Adrijos jūros“. Orkestro grojimas įamžintas kompaktinėse plokštelėse, kurios įrašyta ir išleistos Prancūzijos ir Slovėnijos muzikos leidyklų užsakymu.

Kalbos apie muzikantų ir dirigento talentą pasiekė JAV, kur Fabrizio Ficiuras kviečiamas diriguoti San Fransisko ir Feirfildo kameriniams orkestrams. Italų maestro kaip ypatingas svečias dažnai diriguoja Vienos orkestrui „Wiener Sinfonietta“, nuo 2002-ųjų nuolat bendradarbiauja su garsiu Milano ansambliu „Solisti della Scala“. Jis ir Giuseppe Verdi teatro orkestras – visada laukiami svečiai Venecijoje rengiamose Antonio Vivaldi muzikos dienose.

Be to, orkestro lyderis daugybėje mokyklų rengia meistriškumo pamokas studentams, o jo kolektyvas noriai dalyvauja įvairiose neįprastose akcijose – pavyzdžiui, surengė koncertų seriją kareivinėse, Italijoje organizavo nemokamus koncertus sekmadienio rytais – kad kuo daugiau žmonių patirtų klasikinės, barokinės muzikos žavesį.

Tiems, kurie išgirsta Fabrizio Ficiuro diriguojamo orkestro pasirodymą, nebekyla abejonių – prieš akis aukščiausio lygio talentas.

„Dirigentas tarsi suteikė gyvybę kiekvienai natai. Publiką jis pakylėjo iki ekstazės“, - dirigentui komplimentų negailėjo leidinys „San Francisco Daily“.

„Akivaizdu, kad tai – puikus ir brandus menininkas. Jis demonstravo ypatingus interpretacijos sugebėjimus, subtiliai jausdamas kiekvieną muzikos posūkį“, - antrino „Arte e cultura“. Leidinys „Piedmont Post“ akcentuoja ypatingą kolektyvo pagarbą publikai, didelį dėmesį detalėms, kuris muziką tarsi pakylėja į kitą lygmenį.

Fabrizio Ficiuro darbai suplanuoti metams į priekį – šiuo metu jis ruošiasi koncertinėms kelionėms į Kubą ir Meksiką, turi daugybę pasiūlymų pasirodyti kitose valstybėse.

Prieš Kalėdas ir Naujuosius orkestras išvyks į gastroles, skirtas žiemos šiam ypatingam sezonui. Jų metu keliolikos Europos miestų publika galės mėgautis programa, kurioje skambės melodijos, atspindinčios jaukią žiemos švenčių nuotaiką.

„Skambės skirtingų laikmečių muziką, bet visus kūrinius vienija ta nenupasakojama Kalėdų dvasia, kai norisi pamiršti visas problemas, džiaugtis meile, gerumu ir tikėti stebuklais. Tikimės šiuo jausmu pasidalinti ir su jumis“, - sako Giuseppe Verdi teatro orkestro lyderis Fabrizio Ficiuras.

Pirmą sykį Lietuvoje viešinčio orkestro vieninteliai pasirodymai gruodžio 14 dieną įvyks Klaipėdos koncertų salėje, o gruodžio 15 dieną – Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietai į laiko patikrintos muzikos šventę platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt Bilietų kaina – nuo 86 litų.

Italijos Giuseppe Verdi teatro orkestro pasirodymus Lietuvoje rengia didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „BDG Music Group“, šiais metais šiais metais žiūrovus pakviesiantis į JAV džiazo vokalo dievaitės Dee Dee Bridgewater, gitaros virtuozo Didiulios koncertus, amerikiečių šokio trupės „Bad Boys Of Dance“ šou „Rock The Ballet“, šokių muzikos festivalį „Stebuklas 2013” su vokiečiu Thomu Goldu ir geriausiais Lietuvos didžėjais, grupės „Vaya Con Dios“ atsisveikinimo koncertą, legendinio dainininko Robertino Loreti gastroles su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir daugybę kitų renginių. „BDG Music Group” taip pat surengs tris didžiausius koncertus Baltijos šalyse: birželio 4-ąją – Erico Claptono pasirodymą Kauno „Žalgirio“ arenoje, liepos 27 dieną - „Depeche Mode“ koncertą Vilniaus Vingio parke, o rugpjūčio 20 dieną – Robbie Williamso šou Taline.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?