Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 22

Trio „Keturstygis“ koncerte bus prisimintas kompozitorius Jurgis Gaižauskas

Šį sekmadienį, sausio 27 d., 16 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame koncerte Taikomosios dailės muziejuje prisiminsime Jurgį Gaižauską (1922–2009). Trio „Keturstygis“ inicijuotas koncertas skiriamas kompozitoriaus Jurgio Gaižausko 90-mečiui ir trio narės, kompozitoriaus duktės, violončelininkės Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės kūrybinės veiklos 35-mečiui. Skambės Jurgio Gaižausko ir Ludwigo van Beethoveno kūriniai.
Jurgis Gaižauskas
Jurgis Gaižauskas / Šeimos archyvo nuotr.

J.Gaižausko gimtadienis – spalio 25 d. Praeitais metais jam būtų sukakę 90 metų. Sukakties minėjimas, sujungus jį su kita gražia sukaktimi – violončelininkės, ilgametės Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro narės Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės kūrybinės veiklos 35-mečiu, šį sekmadienį suguls į gražius muzikinius prisiminimus.

J. Gaižauskas – kompozitorius, smuikininkas, pedagogas, nenuilstantis dainų ir liaudies kapelų švenčių dirigentas. 1969 m. jam suteikti nusipelniusio kultūros ir švietimo darbuotojo, 1974 m. – nusipelniusio meno veikėjo garbės vardai. 1979 m. kompozitorius pelnė Jono Švedo premiją, 1986 m. – LTSR valstybinę premiją. 1994 m. jis apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu, o 2000 m. tapo Telšių miesto garbės piliečiu.

Kompozitoriaus kūrybos aruode – per 500 instrumentinių ir per 600 vokalinių įvairaus žanro kūrinių: 3 operos, 3 operetės, 7 simfonijos, 3 uvertiūros, 9 siuitos, 2 simfoninės poemos, 5 styginių kvartetai, 9 sonatos smuikui ir fortepijonui, 6 sonatos kitiems instrumentams, 5 koncertai, 4 rapsodijos, taip pat kantatos, chorinės ir solo dainos, muzika teatrui, radijui, vaikams (tarp kitų kūrinių – baletas „Drevinukas“, operos „Nemunėlė“, „Jaučio trobelė“, vokalinė siuita „Meškiukas Rudnosiukas“).

Mažieji Lietuvos žiūrovai dėkingi kompozitoriui už operą „Buratinas“, kuri daugiau kaip 40 metų gyvuoja teatro scenoje. Sukurta ir pastatyta 1969 m., ji buvo pirmoji ir ilgą laiką vienintelė lietuviška opera vaikams Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro repertuare. Perstatytas spektaklis rodomas iki šiol. Pats kompozitorius yra sakęs: „Ši opera vis dar scenoje todėl, kad joje yra ryškių melodijų. Be to, puikus, skambus Anzelmo Matučio libretas, o ir pats siužetas geras. Labai svarbu rasti raktą į vaiko širdį, jam artimą temą...“

J. Gaižauskas – ir žinomas pedagogas, Vilniaus J. Tallat Kelpšos konservatorijos dėstytojas. Lietuvos žmonėms Maestro labiausiai žinomas kaip respublikinių liaudies kapelų švenčių „Grok, Jurgeli!“ siela bei ilgametis kaimo kapelos „Galvė“ vadovas. Kompozitoriaus ir jo žmonos Zofijos šeimoje užaugo 10 vaikų, ne vienas jų pasirinko muziko kelią. Vėliau savo gyvenimą su muzika susiejo ir anūkai. Taip gimė Gaižauskų šeimos ansamblis, vėliau – ir trio bei kvartetas, tapę ne vieno kompozitoriaus kūrinio pirmaisiais atlikėjais, koncertuodavę visoje Lietuvoje.

Buvome tiek pripratę matyti šį šviesų žmogų įvairiuose kultūros renginiuose, kad ir jam nesant jaučiame jo dalyvavimą. Atminimui skirtame koncerte J. Gaižauskas į publiką prabils per muziką. Trio „Keturstygis“ muzikantų Nomedos Gatelienės (smuikas), Arūno Statkaus (altas) ir Vilijos Gaižauskaitės-Veličkienės su kanklininke Aiste Bružaite parengtoje programoje skambės J. Gaižausko Variacijos smuikui, altui ir violončelei Ch. Gounod „Ave Maria“ tema; Trio-koncertas altui su smuiko ir violončelės pritarimu; dvi dalys iš Simfonijos Nr. 7 smuikui, altui, violončelei ir kanklėms: „Raudonųjų rožių grožis“ (Allegretto tranquillo), „Vyšnia“ (Presto). Trio dar ketina atlikti L. van Beethoveno Serenadą D-dur smuikui, altui ir violončelei, op. 8. Koncertą ves Janina Pranaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai