Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 30

Kalėdinės muzikos albumų TOP: keisti eksperimentai, naujos dainos ir klasikos atgimimas

Šiemet Kalėdos tampa dar vienu paradoksu, savyje talpinančiu buvimą su artimaisiais ir atstumo laikymąsi, dvasines krikščioniškas vertybes ir nesibaigiantį komercinį spaudimą pirkti. Taip pat reikalavimą ir susikaupti, ir švęsti vienu metu.
Jonas Kaufmann, Peggy Lee, Handel
Jonas Kaufmann, Peggy Lee, Handel / Scanpix nuotr./ Wikipedia Commons nuotr.

Tokioje situacijoje tikrą kalėdinę atmosferą belieka patikėti garso takeliui. Jau kelis tūkstantmečius besitęsianti Kalėdų muzikinė tradicija savyje slepia pokytį ir visus su juo ateinančius vienas kitam prieštaraujančius Kalėdų aspektus. Šiuolaikinė XXI amžiaus kalėdinė dvasia, nors praradusi senąsias prasmes ir vertybes, ateina su nauja misija.

Šįmet naujai išleistuose kalėdinės muzikos albumuose žvanga varpeliai, žviegia gitaros, žvengia vaikai, improvizuoja ištisi orkestrai, skamba elektroninės muzikos garsavaizdžiai. Skirtingų muzikantų rankos kuria visai kitokias nuotaikas ir atmosferas, kurios visos nusipelnė būti vadinamos kalėdinėmis. Vieni apdainuoja Jėzaus Kristaus gimimo istoriją, adventinį laukimo laikotarpį, kiti – dovanas, pirkimą, džiaugsmą, treti – nostalgiją, vienatvę, romantinius santykius, ketvirti – mitinius kultūrinius simbolius, pavyzdžiui, Kalėdų senelį, besmegenį ar elnią Rudolfą.

Šį beribį muzikos kanoną papildę nauji muzikos albumai gerbė tradicijas, jas palaikė, kūrė, keitė. Nepaisant to, prisiliesdami prie žmonių prisiminimų ir tęsdami šventines tradicijas, jie vienija žmonių kartas ir buria žmones.

Religinė, klasikinė muzika

1. Naujai įrašyta Handelio oratorija „Mesijas“

Šįmet iš muziejaus vitrinų darkart gyvenimui yra prikeliami klasikiniai kalėdinės muzikos opusai. Tai ir vienas populiariausių kūrinių, atliekamų advento laikotarpiu – 1741 metais sukomponuota legendinė G.F.Handelio oratorija „Mesijas“, su žymiuoju „Aleliuja“ finale. Šiais metais kūrinys buvo naujai įrašytas ir išleistas Berlyno Rias kamerinio choro ir Berlyno senosios muzikos akademijos barokinio orkestro, vedamų dirigento Rodericko Williamso batutos.

Handelio prigimtį atspindintis britiškų ir vokiškų klasikinės muzikos tradicijų susidūrimas buvo vainikuotas aukšto lygio techniškai bepreciziu įrašu, kuriame grakščiai išryškinamos skirtingų instrumentų melodinės linijos ir leidžiama sužydėti solistams – Julia Doyle, Tim Mead, Thom Hobbs ir Roderick Williams.

VIDEO: Handel: Messiah, sacred oratorio in three parts, HWV 56 | Robin Ticciati

2. „Christmas in Puebla“

Kitas nustebinęs albumas yra skirtas žymiausio Meksikos barokinio kompozitoriaus Juano Gutierrezo de Padillos muzikiniam palikimui pagerbti. Vokalistų ansamblio „Siglo de Oro“ albumas „Christmas in Puebla“ (šioje katedroje keturiasdešimtmetį dirbo Padilla) stengiasi autentiškai perkelti XVII amžiaus kalėdines muzikos tradicijas Meksikoje. Šalia ansamblis taip pat dainuoja Palestrinos ir nežinomų ispanų baroko kompozitorių kūrinius. Čia gyvybingi numeriai villancico jungiasi kartu su ramybės persmelkta religine barokine muzika.

VIDEO: Christmas in Puebla Rehearsal

3. „It‘s Christmas“

Kadangi klasikiniame kanone yra daug kalėdinės liturginės muzikos, šiais metais išėjo daugiau šias tradicijas pagerbiančių ir į naujus kontekstus išplukdančių diskų. Vienas iš žymiųjų klasikinių tenorų Jonas Kaufmannas savo diske „It‘s Christmas“ vaikšto pavojingais ašmenimis tarp katalikiškų piligriminių dainų, XIX amžiaus vokiškų Lied žanro kalėdinių giesmių ir populiariausios muzikos, taip bandydamas įtikti visiems klausytojams, bet tuo pat metu niekur iki galo nepritampantis. Nepaisant akivaizdžių įspūdingų jo balso galimybių, Kaufmano repertuarinis šuolis į komercinę muziką šiame diske jautėsi neharmoningas.

VIDEO: Jonas Kaufmann - Stille Nacht (Official Video)
VIDEO: Jonas Kaufmann - White Christmas (Official Video)

4. „Carols and Music Tracing the Journey from Christ the King to Epiphany“

Šis albumas pristato XX–XXI amžių kompozitorių kurtus akademinės religinės kalėdinės muzikos kūrinius. Ave Rex Angelorum (CRD) choras iš Keble koledžo Oksforde savo naujausiame albume „Carols and Music Tracing the Journey from Christ the King to Epiphany“ kuria savitą mistiškai rezonuojantį skambesį. Jie atlieka žinomas giesmes, nupasakojančias biblinę istoriją nuo advento iki Trijų karalių, parašytas tokių kompozitorių kaip B.Britteno, R.R.Bennetto, J.Tavenero.

VIDEO: Ave maris stella (Arr. Matthew Martin)

5. „Alpha & O: Music for Advent and Christmas“

Panašiai kaip ir prieš tai buvusiame „Alpha & O: Music for Advent and Christmas“ St Catharine koledžo chorai atlieka šių dienų britų kompozitorių – J.Weiro, H.Kendallo, D.Burrello, Ch.Foxo – giesmes.

Sutvertas iš šiuolaikinių kūrinių albumas bando atkurti viduramžišką dvasią ir taip liudija, jog šiuolaikinė muzika tėra vokalinio žanro tradicijos aidas.

Nors tokios tradicinės Kalėdų giesmės kaip „The 12 Days of Christmas“, „God Rest You Merry, Gentlemen“ ir „O Christmas Tree“ gimė XVI a. Vokietijoje, jos sudarė pagrindą ir šiųmetiniams populiarios religinės muzikos albumams. Taip, šįmet tradicija yra puoselėjama su pagarba, bet dauguma naujienų tirpsta jau ne sykį girdėtuose populiariosios muzikos kanonuose.

6. „A Drummer Boy Christmas“

Keturis Grammy apdovanojimus turintis duetas „For King & Country“ pristato albumą „A Drummer Boy Christmas“. Ironiška, jog jų pasirinkta simbolinė berniuko būgnininko figūra yra mitinė, o ne krikščioniška.

Čia grupė seka jau anksčiau išmintomis savito stiliaus pėdomis, išjaučiant advento ramybę ir kalėdinį šventimą. Rezultatas – techniškai be priekaištų sukaltas sentimentalus, saugus ir blankus skambesys.

VIDEO: In The Bleak Midwinter (Prologue)

7. „A Tori Kelly Christmas“

Stipraus balso gospelo, ritmenbliuzo ir populiariosios muzikos dainininkė Tori Kelly savo naujame albume „A Tori Kelly Christmas“ kuria reklaminį Kalėdų skambesį. Nors šitoks laviravimas tarp naujumo ir tradicijos atrodo reikalingas, erzinančiai optimistinis ir sentimentalus bendras vaizdas nutolina nuo pirminių advento giesmių reikšmių ir paverčia jas prekybcentrių fonine muzika.

VIDEO: A Tori Kelly Christmas - Live From Capitol Studios

8. „A Seed, A Sunrise Advent to Christmas Songs“

Dainininkė Caroline Cobb naujausiame savos krikščioniškos populiarios muzikos albume „A Seed, A Sunrise Advent to Christmas Songs“ taip pat savais žodžiais apdainuoja advento laikotarpį ir Jėzaus gimimo istoriją, pradėdama nuo Adomo, Ievos, Izaijo bei kitų biblinių istorijų, naudodama tiesiogines eilučių iš biblijos citatas. Šis stiprus dainose atspindimas naratyvas iš muzikinės pusės yra išpildytas minimalistiniu, lyriniu skambesiu.

VIDEO: We Wait for You

Kūdikių bumo kartos vaikystės muzika Amerikoje ir jos interpretacijos

Kalėdinė muzika 1930–1940 dešimtmečiais išgyveno naują atgimimą, kai šalia religinių giesmių buvo pradėtos kurti populiarios kalėdinės dainos, šiandieną tapusios kasmet perdainuojamais šventinę atmosferą formuojančiais Amerikietiškais standartais. Tuo metu gimė tokios kanonu tapusios dainos kaip „Let It Snow“, „White Christmas“, „Winter Wonderland“, „Sleigh Ride“, „Have Yourself a Merry Little Christmas“, „Santa Claus Is Comin' to Town“ ir „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“.

Įdomu, jog didžioji dalis šių dainų buvo parašytos žydų, o ne krikščionių kompozitorių – galbūt nenuostabu, jog dainos remiasi ne krikščioniška šventės prigimtimi, o pasaulietinėmis Kalėdų temomis. Šventinės, sentimentalios ar nostalgiškos, jos primena geresnius laikus ir išreiškia norą Kalėdų metu būti kartu su kuo nors artimu, švęsti namuose. Taip ši tradicija iki šių dienų atkuria idealizuotą kūdikių bumo kartos vaikystę Amerikoje. Net ir šiandieną klausomiausi kalėdinės muzikos įrašai yra iš praeito šimtmečio – atliekami Bingo Crosbio, Franko Sinatros, Elvio Presley, Andy‘o Williamso ir grupės „the Jackson 5“.

Muzikos industrija greitai perprato komercinį kalėdinio sezono potencialą. Nenuostabu, jog nemaža dalis muzikantų šiandien pradeda įrašinėti kalėdinį repertuarą dėl praktinių sumetimų. Masindami klausytojus žinomomis, su jų asmeniniais atsiminimais susijusiomis dainomis ir naujomis netikėtomis jų aranžuotėmis, jie pelnosi iš dovanų žiemos pradžioje ieškančių pirkėjų ir siekia būti klausomi kasmet kiekvieno kalėdinio sezono metu. Dėl to ir šįmet visi perdainuoja tas pačias praeito šimtmečio dainas – gęstančios roko žvaigždės, klasikinės muzikos chorai, improvizacinio džiazo ansambliai, pop dainininkai.

Kasmet išleidžiama daug viena nuo kitos nesiskiriančių šių dainų aranžuočių. Iš mažo procento mano apžvelgtų naujų kalėdinės muzikos albumų, suskaičiavau:

  • vienuolika „Have Yourself A Merry Little Christmas“ (1944). Šią dainą šįmet įrašė Lauren Henderson, Sabrina Claudio, Warren Wolf, Davidas Garfieldas, Down for the Count, Gabriel Latchin Trio, The Goo Goo Dools, J.Kaufmannas, Delta Goodrem, The Myrrhderers;
  • dešimt „Tyli Naktis“ (1818) variantų. Atliko Tommee Profitt, for KING & COUNTRY, Rend Collective, Tori Kelly, D.Garfieldas, Gabriel Latchin Trio, J.Kaufmannas, Joshua Spacht, Delta Goodrem, Amber Weekes;
  • devynias „Kalėdų dainas“;
  • po aštuonias „White Christmas“ (1942) ir „Let it Snow“ (1945);
  • po septynias „God Rest Ye Merry Gentlemen“ (1760) ir „O Holy Night“ (1847);
  • po šešias „The Little Drummer Boy“ (1941), „Joy To The World“ (1719), „This Christmas“ (1970) ir „Winter Wonderland“ (1934) aranžuotes.
„Scanpix“ nuotr./ Frankas Sinatra
„Scanpix“ nuotr./ Frankas Sinatra

Šįmet buvo naujai perleistas Peggy Lee kalėdinės muzikos palikimas – albumas „The Ultimate Christmas“. Kaip viena pagrindinių XX a. džiazo ir populiariosios muzikos dainininkių, Peggy Lee savo karjeroje buvo išleidusi net du kalėdinės muzikos albumus – „Selections from Irving Berlin's White Christmas“ (1954) ir „Christmas Carousel“ (1960). Jos nuoširdus ir rafinuotas atlikimas, skiriant daug dėmesio dainų žodžiams, išskiria ją nuo visų šiandieninių bandymų naujai perdainuoti ankstesniam šimtmečiui priklausančias melodijas.

„Scanpix“ nuotr./Peggy Lee
„Scanpix“ nuotr./Peggy Lee

Kai šiandieną visi originalūs XX a. pirmos pusės atlikimai kiekvienam yra prieinami mygtuko paspaudimu, visi vėlesni bandymai autentiškai atkurti šią atmosferą nublanksta. Atrodo, daug įdomiau būtų girdėti besikuriant naujas XXI amžiaus kalėdinės muzikos tradicijas. Palyginus Peggy Lee atlikimą su kitais tas pačias dainas įrašiusių dainininkų darbais – Deltos Goodrem „Only Santa Knows“, Amber Weekes „The Gathering“, Briano Broombergo „Celebrate Me Home: The Holiday Sessions“, D.Garfieldo „Holidays Outside The Box,“ Down For The Count „Swing Into Christmas“ ar Luke’o McMasterio „Christmas Present“ – pastarieji atrodo kaip kopijos, nesuteikiančios šių dainų tradicijai nieko naujo.

Atrodo, daug įdomiau būtų girdėti besikuriant naujas XXI amžiaus kalėdinės muzikos tradicijas.

Vis dėlto, taisyklę laužo kalėdinės muzikos standartus su nuoširdumu ir jautrumu atliekantys muzikantai, kurių albumų naujienos pateikiamos žemiau.

1. „I‘ll Be Home For Christmas“

Naujas Gabriel Latchin Trio albumas „I‘ll Be Home For Christmas“ yra dinamiškas ir atpalaiduojantis, jų atlikimas žavi subtiliu ritmo pojūčiu ir netikėtomis harmonijomis.

VIDEO: Gabriel Latchin Trio - "I'll Be Home for Christmas" - NEW ALBUM DECEMBER 2020

2. „Classic Christmas“

Keturis džiazo standartus savo chamelioniniu balsu albume „Classic Christmas“ įspūdingai perdainavo džiazo vokalistė Laurend Henderson. Jos svaigios tokių dainų kaip „My Favorite Things,“ „Have Yourself A Merry Little Christmas,“ „Once In Royal David’s City“ ir „What a Wonderful World“ interpretacijos piešia minties, slaptų aktualijas menančių žinučių ir nuoširdaus jausmo prisodrintas kerinčias muzikines istorijas.

VIDEO: Lauren Henderson "My Favorite Things" - Animated by Carlos Salvatori

3. „Christmas: Acoustic Sessions“

Tiek populiarias, tiek religines dainas savo albume „Christmas: Acoustic Sessions“ atlieka Philas Wickhamas – dainuodamas ir pats sau atitardamas gitara jis kuria intymų skambesį, jaukią minimalistinę atmosferą. Vibrafonininko Warreno Wolfo kalėdinės muzikos diske „Christmas Vibes“ jis jungia džiazo ir ritmenbliuzo stilius ir vibrafonu, marimba bei pianinu atlieka improvizacijas žymiomis kalėdinėmis temomis.

VIDEO: Phil Wickham - This Year For Christmas (Acoustic Performance)

Eksperimentai

Kitos klasikinių kalėdinių dainų interpretacijos dar labiau tolsta nuo originalų, eksperimentuoja. Čia kalėdinė atmosfera suskamba ambientinės filmų, elektroninės, pankroko, improvizacinės muzikos garsais. Nors ir kaustantys klausytojo dėmesį, šie skirtingi kalėdinės mišrainės ingredientai nebūtinai harmoningai dera tarpusavyje.

1. „East Bakersfield Christmas“

Grupė „Mento Buru“ klasikinėms kalėdinėms dainoms suteikė Lotynų Amerikos alternatyvios muzikos, Jamaikos SKA ir regio rūbą. Savo naujausiame albume „East Bakersfield Christmas“ kartu su naujomis muzikinėmis spalvomis jie kuria labai džiugią šventinę nuotaiką.

VIDEO: "Donde Esta Santa Claus?" from East Bakersfield Christmas

2. „A Jolly Irish Christmas (Vol. 2)“

Panašios atmosferos, tik paremtas kitos pasaulio šalies muzikos tradicijomis, yra ir airių grupės „Rend Collective“ naujausias albumas „A Jolly Irish Christmas (Vol. 2)“. Žemiško žavesio persmelktas diskas čia yra pagardintas airiškais krikščioniškos muzikos prieskoniais.

VIDEO: Rend Collective - Christmas In Killarney (Official Video)

3. „It's Christmas All Over“

Grupės „The Goo Goo Dolls“ originalius stilius yra miksas iš post-grunge ir alternatyvaus roko. Šįmet pandemijos pastūmėti jie įrašė kalėdinių standartų albumą „It's Christmas All Over“, kuriame, atsisakę savo rokeriškos agresijos, jie kuria saugų jaukų šventinį skambesį. Jų originalūs kūriniai „The Christmas Party“ ir „You Ain’t Getting Nothin“ yra nuotaikingi.

VIDEO: Goo Goo Dolls - Christmas All Over Again [Official Audio]

4. „The Myrrhderers Sleigh Christmas“

Kiti punkrokeriai gyvenantys stačiai šiaurės ašigalyje – grupė „The Myrrhderers“ išleido albumą „The Myrrhderers Sleigh Christmas“, kuriame išlieka ištikimi savo originaliam stiliui ir pristato energingas rokeriškas klasikinių kalėdinių kūrinių aranžuotes.

VIDEO: God Rest Ye Merry Gentlemen (Christmas Punk)

5. „An Ayler Xmas Vol 4: Chicago vs. NYC“

Saksofonininkas Marsas Williamsas jau ketvirti metai iš eilės pristato kai ką ypatingo. Ilgametė jo vadovaujama „Albert Ayler“ džiazo grupė kasmet organizuoja Čikagos šventinį koncertą, kurio metu sujungia įvairias kalėdines dainas su laisvomis džiazo interpretacijomis ir tradiciniu grupės repertuaru. Džiaugsmingą triukšmą keliantys pasirodymai skamba nelyg muzikinės kovos tarp skirtingų instrumentų sekcijų ar skirtingų muzikos grupių.

Nenuilstantis ritmas išneša intensyvias, išraiškingas ir daugialypes temas, susiliejančias tarpusavyje ir išsiskiriančias iš bendro garsinio šurmulio. Šiais metais išleistame ketvirtame diske „An Ayler Xmas Vol 4: Chicago vs. NYC“ susiduria du skirtingi Čikagoje ir Niujorke suburti Marso Williamso ansambliai, atliekantys skirtingas kalėdinių temų interpretacijas. Taip viso disko metu vyniojasi stulbinantis garsų, nuotaikų, kalėdinių melodijų ir improvizacijų sniego kamuolys.

VIDEO: The Hanukkah-Xmas March Of Truth For 12 Days Of Jingling Bells With Spirits In Chicago

6. „Neon Christmas“

Elektroninė muzika paprastai retai asocijuojama su Kalėdų dvasia, tačiau šįmet išėjo ir tokių darbų. Štai trečiasis „Neon Ambience“ diskas „Neon Christmas“ yra kupinas garsinių kalėdinių peizažų, nuotaikų ir atmosferų, atspindinčių tipinį šios grupės stilių ir instrumentuotę.

VIDEO: Mitchell Tenpenny - Neon Christmas (Official Video)

7. „Birth Of A King“

Iš vienos pusės labai panašų, o iš kitos – skirtingą, fantastinių filmų garso takelį primenantį, kalėdinės muzikos diską „Birth Of A King“ išleido prodiuseris ir filmų muzikos kompozitorius Tommee Profitto. Jo kurta kalėdinė muzikinė patirtis ir vieninga atmosfera nupasakoja apie Kristaus gimimą, nelyg tai būtų epinio siužeto kompiuterinis žaidimas. Dėl to šis įmantrus skambesys beklausant kartais prarasdavo tipinę kalėdinę dvasią.

VIDEO: O Come, O Come Emmanuel – Tommee Profitt (AUDIO)

Originalios muzikos albumai

Pabaigai – albumai, daugiausia sudaryti iš originalios, šįmet sukurtos muzikos. Nauja kalėdinė muzika taikosi prie įvairialypių progos paskirčių, kuria skirtingą nuotaiką ir verčia susimąstyti arba užsimiršti apie vis kitus dalykus. Dažnai net ir šiandien yra grįžtama prie penktojo bei šeštojo dešimtmečio muzikos tradicijų ir bandoma kamuflažu paslėpti originalias dainas tarp klasikinių melodijų. Tokiose dainose skimbčioja varpeliai, iš jų sklinda šventinė nuotaika, o žodžiai kad ir kaip bežiūrėsi sako „all I want for Christmas is you“.

1. „A Holly Dolly Christmas“

Kantri muzikos ikona Dolly Parton atrodo yra vienintelė, galinti paversti kičinį įvaizdį ir pamokslavimą žavingu. Po 64 metus besitęsiančios karjeros ir 64 albumų šįmet išėjo jos pirmasis nuoširdus ir žemiškas kalėdinis diskas „A Holly Dolly Christmas“. Nors muzikiniu atžvilgiu jis nelabai kuo išsiskiria iš šiuolaikinės populiariosios muzikos šablonų, albumas daug kam buvo kasdienis džiaugsmas ir nuotaiką kelianti pramoga. Albumo stiprybė – jautri ir dosni Dolly Parton dvasia, įspūdinga jos sceninė asmenybė ir duetai su kitais žymiais kalėdinės muzikos kanono dainininkais.

VIDEO: Dolly Parton - Holly Jolly Christmas (Audio)

2. „Pianoman At Christmas“

Naujas britų muziko Jamie Cullumo diskas „Pianoman At Christmas“ tiesiog trykšta skirtingomis besimainančiomis nuotaikomis ir nestabiliomis emocijomis – nusivylimą čia keičia nostalgija, džiaugsmas, euforija ir šventiškumas. Taip albumas vienu metu leidžia ir prisiminti, ir pamiršti savo problemas. J.Cullumo jautrumas ir charizma aiškiai atskleidžia pačių Kalėdų paradoksą, kai dažnas išgyvena tiek džiaugsmingas šventės nuotaikas, tiek vienišumą ir nusivylimą.

VIDEO: The Pianoman at Christmas

3. „Christmas Blues“

Labai jausminga, sensuali populiariosios muzikos dainininkė Sabrina Claudio pristato savo ramių melancholiškų, ilgesingų dainų rinktinę „Christmas Blues“. Ji perkuria tradicines dainas įvyniodama jas į savo mistinę, moterišką aurą, nors ne visada įtikina išraiškos nuoširdumu.

VIDEO: Sabrina Claudio & The Weeknd - Christmas Blues (Lyric Video)

4. „The Christmas Album“

Išėjo ir antrasis Leslie Odomo Jr kalėdinės muzikos albumas „The Christmas Album“. Jame maišosi daugybė skirtingų muzikos stilių ir kalėdinės muzikos tradicijų. Pilnas netikėtų muzikinių inkliuzų, šis albumas kuria dar kitokią kalėdinę nuotaiką.

VIDEO: Leslie Odom Jr. - Snow (Official Audio)

5. „If The Fates Allow: A Hadestown Holiday Album“

Dar vieną naujų ir klasikinių kalėdinių dainų rinkinį „If The Fates Allow: A Hadestown Holiday Album“ atlieka Hadestown trupės nariai kartu su pagrindinėmis albumo vokalistėmis „The Fates“ (Jewelle Blackman, Yvette Gonzalez-Nacer ir Kay Trinidad). Kiekvienas atlikėjas diske parodė, ką turi geriausio – unikalius talentus, galingus balsus – ir vis viena buvo išlaikytas vieningas albumo muzikos stilius. Optimistinės melancholijos persmelkta kalėdinė atmosfera, jos grožis, šventiškumas ir viltis prasiskverbia ir palaiko besiklausančiųjų dvasią.

VIDEO: Thank God It's Christmas

6. „HARK!“

Paskutinis ir mėgiamiausias – indie-folk muzikos kūrėjo, smuikininko ir švilpiko Andrew Birdo pirmas kalėdinis albumas „HARK!“. Kibirkščiuodamas ir švilpaudamas jis apleidžia kalėdines klišes ir kuria netikėtą instrumentuotę, o iš jos – ypatingą, žaismingą ir viltingą albumo charakterį.

VIDEO: Andrew Bird - HARK! (Full Album Yule Log Stream)

Ar besistengdami palaikyti, ar sulaužyti Kalėdų muzikos tradicinius kanonus, šiųmetiniai pandemijos sąlygomis gimę diskai jau nuo Helovyno tapo radijo stotyse, gatvėse, prekybcentriuose ir namuose besivaidenančia pačia Kalėdų dvasia. Dėl paradoksalių ir skirtingų kalėdinių patirčių, kiekvieno santykis su kalėdine muzika, jos tradicijomis ir vertybėmis yra komplikuotas, o į naujus kūrinius ir aranžuotes dažnai yra žvelgiama įtariai.

Nepaisydama nieko ši nauja kalėdinė muzika įsilieja į bendrą per tūkstantmečius nusidriekusią šios šventės upės vagą ir lemia jos tolimesnę tėkmę. Stebint muzikantų pastangas gerbti žymias melodijas, jas perdainuoti visuose įmanomuose muzikos stiliuose, perdaryti į ką nors naujo, kas praturtintų ir į priekį plukdytų šiuolaikinį Kalėdų skambesį, ateičiai žadama nauja XXI amžiaus Kalėdų atmosfera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus