Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas grėstų Jessicai Shy, jeigu ji iš tiesų nuplagijuotų dainą?

Net šešis apdovanojimus M.A.M.A susišlavusi Jessica Shy sulaukė įtarimų dėl galimo dainos plagiato – socialiniuose tinkluose pradėjo plisti jos dainos „Pasaka“ palyginimas su Riles daina „In the Jungle“. Dėmėsio centre atsidūrė ir Adrina, „Hypocrite“ bei „Man-Go“ su „Sadboi“ atliekamos dainos, kurios galimai nėra 100 proc. originalios. 15min pasiteiravo LATGOS, kas grėstų autoriams, jeigu jų dainos iš tiesų būtų plagiatas.
Jessica Shy
Jessica Shy / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

LATGA primena, kad plagiato sąvokos LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas nepateikia: „Tačiau bendrąja prasme plagiatas yra suprantamas kaip svetimo autorių teisių objekto ar jo dalies neteisėtos kopijos padarymas ir pateikimas kaip savo. Iš esmės plagiatą galima apibrėžti kaip autorių teisių objekto autorystės (visos ar dalies) pasisavinimą pažeidžiant tiek turtines, tiek neturtines autoriaus teises.“

Kūrinio plagijavimo faktą gali patvirtinti tik pats kūrinio autorius.

„Esant teisiniam ginčui tik teismo paskirti ekspertai gali nustatyti kūrinio plagijavimo faktą. Originalaus kūrinio autorius, kurio teisės buvo pažeistos, gali reikalauti atlyginti turtinę ar neturtinę žalą, paskelbti apie pažeidimą spaudoje ar sumokėti kompensaciją. Taip pat už neteisėtą kūrinio atgaminimą ar viešą paskelbimą gali grėsti administracinė atsakomybė: bauda nuo 280 iki 3500 Eur (Administracinių nusižengimų kodekso 122 str.), o už autorystės pasisavinimą – netgi baudžiamoji atsakomybė (Baudžiamojo kodekso 191 str.)“, – teigiama LATGA atsakyme.

„Kūrinio plagijavimo faktą gali patvirtinti tik pats kūrinio autorius. Klausytojas, girdėdamas kūrinį, gali daryti prielaidą kad šis panašus į jau anksčiau sukurtą kūrinį, tačiau jis negali patvirtinti neteisėto kopijavimo fakto. Klausytojas gali pranešti originalaus kūrinio autoriui savo įtarimus dėl galimo kūrinio kopijavimo, o sprendimą dėl tolimesnių teisinių veiksmų vis tik turi priimti pats autorius, įvertinęs ar iš tiesų kūrinių panašumas yra toks akivaizdus, kad vieną jų galima būtų laikyti kito kūrinio kopija“, – rašo LATGA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas