Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 02

Kauno simfoninio orkestro sezono pabaigos koncerte – dedikacija jūrai

Gegužės 5 d., sekmadienį Kauno miesto simfoninis orkestras pakvies į sezono uždarymo koncertą, skirtą Motinos dienai. Tradicinis koncertas įvyks Kauno valstybinėje filharmonijoje. Paskutinio sezono koncerto programoje persipina jūros ir miesto, urbanizmo gijos, perskaitomos prancūzų kompozitoriaus C. Debussy ir lietuvių romantiko M. K. Čiurlionio kūriniuose.
Kasparas Zehnderis
Kasparas Zehnderis / Kauno miesto simfoninio orkestro nuotr.

Orkestras pirmą kartą atliks šių kūrėjų inspiruotą Loretos Narvilaitės kūrinį “Atviras miestas” simfoniniam orkestrui. Svarbiausia žinia melomanams – prie dirigento pulto išvysime Kauno publikos mėgiamą šveicarų dirigentą ir fleitistą Kasparą Zehnderį, su kuriuo orkestras jau ne vienerius metus palaiko glaudžius kūrybinius ryšius Lietuvoje ir Šveicarijoje. Gegužės 3 d., penktadienį ši koncertinė programa uždarys festivalį “Klaipėdos muzikos pavasaris”.

“Norėčiau sudėti simfoniją iš bangų ošimo, iš šimtametės girios paslaptingos kalbos, iš žvaigždžių mirksėjimo, iš mūsų dainelių ir mano bekraščio ilgesio.” Rašė simfoninės poemos autorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.  “Jūrą” autorius kūrė ilgai, apie ketverius metus. Tuo metu M. K. Čiurlionis daug laiko aukojo tapybai ir kultūrinei veiklai, kelionėms po Kaukazą ir Europą. Simfoninė poema, parašyta dideliams simfoniniam orkestrui su vargonais, dedikuota M. K. Čiurlionio globėjai B. Wolman. Dėja, autorius negirdėjo savo kūrinio premjeros, ji įvyko tik 1936 m. Kaune, minint 25-ąsias kompozitoriaus mirties metines. Simfoninę poemą palydės Arthuro Spirk’o sukurtos video projekcijos kompozitoriaus ir dailininko paveikslų motyvais. 

“La Mer” (“Jūra”) – vadinamas vienu įtaigiausiu ir labiausių sutelktų C. Debussy simfoninių kūrinių ir aukščiausiu pasiekimu simfoninėje literatūroje apskritai. Tai vaizduotės inspiruotas darbas, nutolęs nuo tradicijų ir įtakų, kurio modernumą galima justi net šiandien, praėjus daugiau negu šimtmečiui nuo sukūrimo. C. Debussy kūrinį sudaro trys eskizai atliekami be pertraukų ir demonstruoja absoliučios muzikos idėją, perteikiačią gamtos vaizdus, nenaudojat jokių literatūrinių ar mitologinių elementų. Nors XX a. pradžioje tai buvo neįprasta, dabar ji inspiruoja tiek atlikėjų, tiek ir klausytojų fantaziją

Orkestrui diriguosiantis Kasparas Zehnderis  orkestrantų įvertintas kaip “aukščiausio lygio profesionalas”, puikiai žinomas Kauno publikai. 2010 m. spalio mėn įvykusi C. Nielseno koncerto fleitai ir orkestrui premjera (solistė Ana Ioana Oltean, flieta) susilaukė itin palankių atgarsių ir liudijo bendradarbiavimo testinumą: pernai jis pristatė retai atliekamo A. Dvoržako kūrinio “Stabat Mater” premjerą sezono pabaigos koncerte. Rugpjūtį vykusių orkestro gastrolių prestižiniame “Murten Classics” festivalyje metu dirigavo I. Kalmano operetės “Silva” koncertiniam atlikimui. 
K. Zehnderis šiuo metu užima kelias svarbias pozicijas Šveicarijos muzikiniame gyvenime: jis yra Murteno klasikos vasaros festivalio meno vadovas, Paul Klee centro Berne muzikos vadovas ir Paul Klee ansamblio vadovas, nuo praeito sezono vadovauja Bielo simfoniniam orkestrui. K. Zehnderis nuolat pasirodo svarbiausose Europos koncertų salėse ir festivaliuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?