2015 07 30

Kelionė per neatrastus žemynus su „Chris Ruebens Ensemble“

„Chris Ruebens Ensemble“ yra Kristupo vasaros festivalio kūdikis. Būtent šioje šventėje vos susibūręs kolektyvas 2012 metais pristatė savo pirmąją programą. Dabar jis grįžta į festivalį jau trečią kartą ir vėl – naujais kūriniais, kviesdamas pasinerti į „world music“, džiazo ir akademinės muzikos stichijas.
Chris Ruebens Ensemble
Chris Ruebens Ensemble / Kristupo vasaros festialio nuotr.

„Chris Ruebens Ensemble“  muzika atspindi  jo lyderio belgų gitaristo Chriso Ruebenso platų interesų lauką. Grupės kompozicijose galima išgirsti kone viso pasaulio garsus, pajusti improvizacinį užtaisą ir gerą akademinę mokyklą.

Kurdamas neįprastam, suvienijusiam skirtingų žanrų atstovus, kvartetui Chrisas tęsia dar paauglystėje pradėtas paieškas. Mat nuo 17-kos metų jis grojo ir dainavo keliose bliuzo, roko, pop – ir disko muzikos grupėse, domėjosi teatro ir muzikos sinteze. Lankydamas gitaros pamokas atlikėjas  taip pat mokėsi groti fliugelhornu ir baritono ragu, ilgus metus muzikavo šiais instrumentais pučiamųjų ansamblyje.

Baigęs gitaros studijas Liuveno muzikos institute  Belgijoje, Ch.Ruebensas įgijo ir šiuolaikinės bei postmoderniosios muzikos specializaciją, gavo kamerinės muzikos magistro diplomą.

Taigi nenuostabu, kad universalus muzikas iš karto pritapo Baltijos gitarų kvartete, kuris paskatino belgų virtuozą apsigyventi Lietuvoje.

Tačiau klasikinė muzika neužgožė kitų Chriso interesų. Jis tebemuzikuoja 1999-aisiais Belgijoje įkurtame savo trio, kuris groja panašios stilistikos muziką kaip ir „Chris Ruebens Ensemble“. Menininkas rašo kompozicijas, kuriose persipina egzotiškos kultūros ir garsovaizdžiai, sulaukdamas vis platesnio pripažinimo pasaulyje.

Pernai „Chris Ruebens Ensemble“ pirmasis albumas „The Yellow Duck“ buvo išrinktas geriausiu  Nepriklausomuose muzikos apdovanojimuose („The Independent Music Awards“), nukonkuravęs tūkstančius varžovų iš Amerikos, Azijos, Afrikos, Australijos, Grenlandijos ir Europos.

VIDEO kadras: Chris Ruebens Ensemble – "The yellow duck"
VIDEO kadras: Chris Ruebens Ensemble – "The yellow duck"

Svarbus indėlis siekiant ansamblio populiarumo ir savitumo tenka jo nariui „world music“ aistruoliui Sauliui Petreikiui. Tai nepranokstamas pūtikas,  multiinstrumentininkas, liaudies muzikos žinovas, grojantis instrumentais iš viso pasaulio, surinkęs stulbinamą jų kolekciją.

Kai kuriuos šių instrumentų – pavyzdžiui, persišką najų, armėniškas zurnas – išgirsime ir naujoje grupės programoje. Be to,  šį kartą ansamblio klavišininką pakeis akordeono virtuozas Nerijus Bakula, įliesiantis į projektą Argentinos ir Brazilijos spalvų.

Bus čia ir svajingų prancūziškų melodijų, ugningų ispaniškos gitaros akordų, paslaptingų Arabijos šnabždesių, vingrių klezmerių klarneto pasažų.

Chris Ruebens „Karavanas“. „Chris Ruebens Ensemble“: Chris Ruebens (gitara, vokalas), Saulius Petreikis (trimitas, fleitos, vokalas), Nerijus Bakula (akordeonas), Andrius Kairys (būgnai, perkusija). Programoje – Ch. Ruebens kompozicijos.

Rugpjūčio 3 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30, Vilnius)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento