Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kintų muzikos festivalyje – saulėtekio vilties kupina muzika ir paralelinė Kintų realybė

Sėkmingai įsibėgėjęs Kintų muzikos festivalis rugpjūčio pirmoje pusėje siūlo dar keturis koncertus melomanams – tiek klasikinės muzikos mylėtojams, tiek šiuolaikine kūryba besidomintiems klausytojams, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Marta Finkelštein (c)
Marta Finkelštein / Edvardo Blaževičiaus nuotr.

Du renginiai artimiausiomis savaitėmis festivalyje skirti šiandienos garsovaizdžiams. Rugpjūčio 3 d. Kintuose jau trečią kartą nuskambės „Kintai.Kitaip“, kviečiantis auditoriją pasinerti į skaitmeninį garsą ir išgirsti žmogaus ausimi ar akimi neprieinamą paralelią Kintų realybę. „Kintai.Kitaip“ – to paties pavadinimo garso meno rezidencijos baigiamasis renginys, kuriame šiemet savo garso meno instaliacijas pristatys Adomas Palekas (Lietuva) ir Elif Gülin Soğuksu (Vokietija).

Abu garso menininkai yra baigę studijas gerai žinomame Hagos Sonologijos institute. E.G.Soğuksu šiuo metu daugiausia tyrinėja balso panaudojimą elektroakustinėje muzikoje, algoritminėje kompozicijoje ir gyvame atlikime. A.Palekas kūryboje ieško naujų ryšių tarp gamtos, fizikinių reiškinių bei žmogaus, siekdamas garsiškai įkūnyti fizinius veiksmus, objektus ar net chemines reakcijas (kūrėjas taip pat yra studijavęs biotechnologijas).

Olivia Da Costa nuotr./Kasparas Mikužis
Olivia Da Costa nuotr./Kasparas Mikužis

Rugpjūčio 9 d. rečitalį „... as the sun will always rise…“ surengs pianistė ir muzikos kuratorė Marta Finkelštein. Daug metų ji vadovavo šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ veiklai – su šiuo kolektyvu pianistė surengė ne vieną koncertą ir Kintų muzikos festivalyje.

„Kintų festivalis tapo svarbiu mano profesinio vasarojimo tašku – čia grįžtu beveik kiekvienais metais, – pasakojo M.Finkelštein. „Dėl ypatingos lokacijos ant marių kranto ir vasariškos atmosferos jis visuomet yra pirmiausia apie susitikimą su auditorija. Čia netinka snobiški užmojai arba inertiški pasirinkimai – čia pasitikrini savo muzikinių idėjų paveikumą“, apie magišką festivalio atmosferą ir ryšio su publika svarbą kalbėjo pianistė.

„LRT Klasikos“ rezidencijos kontekste parengta programa atskleidžia šviežią dabarties muzikos kalbą, virtuoziškumo apraiškas ir naujas fortepijoninės muzikos kryptis, kartu lydint nostalgiškos grožio paieškos jausmui. Skambės pasaulinį pripažinimą pelniusios kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės, Zitos Bružaitės, Dominyko Digimo, Juliaus Aglinsko, Ryuichi Sakamoto ir Carlo Vine kompozicijos. Be to, koncerte skambančią muziką lydės šviesos dizaino sprendimai, leisiantys pasinerti į saulėtekio vilties kupiną būseną.

Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Marta Finkelštein
Ilmės Vyšniauskaitės nuotr./Marta Finkelštein

„Labai tikiu, kad šių metų muzikinė konsteliacija su Alessandro Sozzi šviesų dizainu sukurs gražaus vasaros vakaro pamaryje atsiminimą“, vylėsi M.Finkelštein. Ji dalinosi, kad programoje skambantys kūriniai jos galvoje sukosi daugelį metų, juos sieja šviežia harmoninė kalba ir pianistei artima dabarties fortepijoninės muzikos raiška.

Programa „... as the sun will always rise“ atlikėjai turi ypatingą emocinę prasmę. „Viską apjungianti koncepcija išryškėjo asmeniškai išgyvenant pakankamai sunkų laikotarpį: pagaudavau save klausant fortepijoninės muzikos, kuri mane panardino į emocinę erdvę, kurioje buvo lengviau, o kartu ji primindavo, kad tuoj tuoj prašviesės. Dėl to man asmeniškai šita programa labai svarbi, o tuo pačiu tikiu, kad jos pavadinime užkoduota žinutė pasiekia ir klausytoją“, dalinosi pianistė. Saulėtekio viltimi spindintis M.Finkelštein rečitalis skambės rugpjūčio 9 d. 21 val. Kintų Didžiojoje bažnyčioje.

Dar du Kintų muzikos festivalio koncertai kviečia klasikinės muzikos mylėtojus. Rugpjūčio 4 d. 19:30 val. Kintų Didžiojoje bažnyčioje įvyks dar vienas rečitalis – tai bus pianisto Kasparo Mikužio koncertas „Klavišų bangomis“. Jame atlikėjas skambins trijų skirtingų epochų kompozitorių muziką: baroko kūrėjo Jeano-Philippe’o Rameau spalvingas pjeses, Vienos klasiko Josepho Haydno Sonatą Nr. 47 h-moll ir žymiojo romantiko Frédérico Chopino 24 preliudus, op. 28. Aktyviai koncertuojantis K.Mikužis šiuo metu studijuoja Londono karališkojoje muzikos akademijoje ir vis dažniau pasirodo didžiosiose pasaulio scenose.

Per pastaruosius metus pianistas grojo žymiojoje Wigmore Hall Londone, Bridgewater Hall Mančesteriyje, Panderecki Hall Luslawice bei Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Na, o rugpjūčio 11 d. festivalyje karaliaus balsas. Jau eilę vasarų Kintuose vyksta jaunųjų operos atlikėjų rezidencija, kurioje studentai dalyvauja vokalinio meistriškumo kursuose ir kituose užsiėmimuose, svarbiuose visapusiškai sėkmingam operos artistui. Rezidencijai vadovauja sopranai Giedrė Zeicaitė ir Auksė Petronis. Koncerte „Dainuojanti širdis“ skambės meistriškumo kursų metu ištobulinti numeriai iš įvairių kompozitorių operų ir kiti vokaliniai kūriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas