Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 19

Metalisto psichologinis portretas: savimi nepasitikintis ateistas?

Metalo muzikos gerbėjai dažnai laikomi piktais ir maištingais. Tačiau ar tokie stereotipai – arti realybės? Vestministerio universiteto psichologas Virenas Swami apklausė 219 moterų ir 195 vyrų tam, kad išsiaiškintų, kaip susiję metalo muzika ir charakterio savybės.
Metalistas
Metalistas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Muzika Psichologija

Kaip rašo „The Daily Mail“, tyrimo dalyviai buvo paprašyti išklausyti ir įvertinti dešimt sunkiojo metalo dainų. Tuomet jie turėjo atsakyti į klausimus apie savo būdą ir charakterio savybes.

Nagrinėdamas rezultatų dėsningumus mokslininkas nustatė, kad vienas iš pagrindinių faktorių, lemiančių gebėjimą mėgautis metalo muzika – atvirumas naujoms patirtims.

Keturios pagrindinės charakterio savybės, kurios būdingos daugumai metalistų:

 – atvirumas naujoms patirtims
 – nepasitikėjimas savimi
 – poreikis būti savitu
 – mažesnis nei vidutinis religingumas

Labiau nustebino kitas dėsningumas – paaiškėjo, kad itin mėgstantiems metalo muziką žmonėms būdingas nepasitikėjimas savimi. V.Swami aiškina, kad beklausant metalo patiriamas katarsis visgi gali padėti pakelti pasitikėjimą savimi. Todėl savimi nepasitikinčius žmones ir gali traukti metalo muzika, kuri skatina teigiamą savęs vertinimą.

Metalistai taip pat jaučia didesnį poreikį išsiskirti iš minios ir būti saviti. Be to, anot tyrimo rezultatų, kuo labiau patinka metalo muzika, tuo mažiau religingas yra žmogus.

Tyrimo išvadose teigiama, kad vietoj stereotipiškai įsivaizduojant, kad metalo gerbėjai – pikti, antisocialūs ir aršūs, vertėtų suprasti, kokią psichologinę naudą kai kuriems žmonėms duoda sunkioji muzika.

Tuo tarpu Edinburgo Heriot-Watt universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad metalo ir klasikinės muzikos gerbėjų charakterio savybės – itin panašios.

Priešingai nei Vestministerio universiteto tyrimo atveju, šios studijos mokslininkai nustatė, kad abiejų žanrų gerbėjai yra kūrybingi, intravertai ir jaučia vidinę ramybę. Metalo, kaip ir klasikinės muzikos, gerbėjai taip pat yra lengvai „apsėsti“ savo mėgiamos muzikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento