Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 28

Kongresų rūmuose – pianisto Aleksandro Palei koncertai

Kovo 2-3 dienomis Vilniaus kongresų rūmuose koncertuos garsus pianistas Aleksandro Palei.
Fortepijonas
Fortepijonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr dirigentas G. Rinkevičius) ir pianistas Aleksandras Palei Vilniaus kongresų rūmuose kovo 2 d., penktadienį, muzikos mėgėjams suteikia unikalią galimybę išgirsti visus P. Čaikovskio koncertus fortepijonui – kartu su populiariuoju koncertu Nr.1 b-moll, op. 23 bus atliekami ir retokai koncertų salėse skambantys koncertai Nr.2 G-dur, op. 44 bei Nr.3 Es-dur, op. 75.

Moldavijoje gimusio pianisto Aleksandro Palei tarptautinė karjera prasidėjo po studijų Maskvos konservatorijoje. 1984 m. laimėjęs pirmąją premiją Leipcigo J.S. Bacho konkurse, jis  buvo pakviestas koncertuoti su garsiuoju Leipcigo „Gewandhaus“ orkestru. Vėliau laimėtas Boesendorferio prizas bei didysis prizas P. Vladigerovo konkurse Bulgarijoje.  1988 m. pianistas emigravo į JAV, o šiuo metu gyvena Niujorke ir Paryžiuje.

Tai ne tik žymus pianistas, bet ir dirigentas bei dviejų muzikos festivalių įkūrėjas. Grojantis su garsiausiais pasaulio orkestrais pianistas per metus surengia apie 80 koncertų. A. Palei repertuaras labai platus ir įvairialypis. Jis yra atlikęs beveik visą fortepijono repertuarą: J.S. Bacho, W.A. Mozarto, L. van Beethoveno, S. Prokofjevo, D. Šostakovičiaus, A. Schonbergo, A. Weberno,  O. Messiaeno, F. Mendelssohno ir kt. kūrybą, įrašęs visus M. Balakirevo, A. Rubinšteino, A.Weberno, F. Mendelssohno kūrinius fortepijonui.  Šiuolaikiniai kompozitoriai Jean Louis Achobe ir Sheila Silver  jam yra dedikavę savo fortepijoninius koncertus. Koncerte diriguos maestro Gintaras Rinkevičius.

Kovo 3 d., šeštadienį, Vilniaus kongresų rūmuose įvyks dar vienas susitikimas su publikos numylėtiniu pianistu A. Palei. Pianistas lieka ištikimas savo tradicijai neapsiriboti koncertu su simfoniniu orkestru, bet kiekvieno savo atvykimo į Lietuvą  proga džiugina savo gerbėjus, grodamas kamerinius koncertus su kolegomis iš Lietuvos.

Dažniausiai tai būna jo Maskvos konservatorijos bendramoksliai – altininkas Rolandas Romoslauskas bei fleitininkė Laima Šulskutė. Šiame koncerte prie šių muzikų prisijungs dar trys orkestro muzikantai – orkestro koncertmeisteris smuikininkas Zbigniev Levicki, smuikininkė, taip pat Maskvos konservatorijos auklėtinė Saulė Rinkevičiūtė bei violončelių grupės koncertmeisterė Vita Šiugždinienė. Programoje – retai skambantys, nepaprastu grožiu išsiskiriantys kūriniai: C.M. von Weberio Trio fleitai, altui ir fortepijonui op. 63, R.Schumano Fortepijoninis kvartetas op. 47 bei A. Dvořáko Fortepijoninis kvintetas op. 81.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai