Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 16

Kristupo vasaros festivalis: nuo flamenko ritmų iki Leonardo da Vinci suprojektuoto instrumento garsų

Vasaros mėnesiais karaliaus muzika – nuo liepos 3 d. iki rugpjūčio 28 d. vyks jau 22-asis Kristupo vasaros festivalis, šiemet pakviesiantis į 46 koncertus ne tik sostinėje, bet ir kitose Lietuvos vietose. Pasak Kristupo vasaros festivalio direktorės Jurgitos Murauskienės, festivalio moto išliko toks pats: blogų žanrų nėra.
Kristupo festivalio spaudos konferencija
Kristupo festivalio spaudos konferencija / A.Primost/15min nuotr.

Festivalio pradžią prisiminęs Kristupo vasaros festivalio meno vadovas Donatas Katkus teigė, jog iš pradžių organizatoriai sulaukė daugiau pajuokos nei palaikymo, mat niekas netikėjo, kad ir Vilniuje vidurvasarį galima organizuoti tokius festivalius – kultūra tuomet būdavo ištremiama į Palangą, kur, pasak maestro, taip pat vykdavo labai savotiški renginiai.

„Tradicija, kurią mes puoselėjame Vilniuje, yra unikali“, – sakė D.Katkus, pabrėždamas, jog nors mieste vasaros metu jau nebetrūksta kultūrinių renginių, jie dažnai yra organizuojami be aiškių atrankos principų, remiantis komercinės sėkmės kriterijumi. „Gyvename labai sudėtingu laikotarpiu. Turime atlaikyti žvėrišką „popso“ reklamos spaudimą“, – teigė D.Katkus.

Kaip ir kasmet, festivalyje bus organizuojami jau tradiciniais tapę ciklai: „Sakralinės muzikos valandos“, „Kristupo piknikai“, „Naktiniai fortepijono rečitaliai“.

Gyvename labai sudėtingu laikotarpiu. Turime atlaikyti žvėrišką „popso“ reklamos spaudimą, – teigė D.Katkus.

Į festivalio programą įsilies ir koncertų ciklas vaikams, vyksiantis „Vagos“ knygyne. Ciklas buvo organizuojamas bendradarbiaujant su literatūros specialistais – koncerto metu jaunieji klausytojai bus skatinami ne tik domėtis muzika, bet ir skaityti. Specialias programas vaikams paruošė Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir ankstyvojo ugdymo mokyklos „Strazdanėlės“ komanda. Visi šio ciklo koncertai bus nemokami.

A.Primost/15min nuotr./Jurgita Murauskienė
A.Primost/15min nuotr./Jurgita Murauskienė

​Viola organista išsiskiria unikaliu skambesiu, nes nors atrodo kaip įprastas fortepijonas, dėl vidaus mechanizmų sandaros skamba kaip styginių orkestro, klavesino ir vargonų mišinys.

„Naktiniuose fortepijono rečitaliuose“ pasirodys net trys M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globojami talentai, o ryškiausiu šio ciklo akcentu taps pianisto Daumanto Kirilausko parengta ir savo apimtimi žadą atimanti programa – koncerto metu D.Kirilauskas atliks visas L.van Beethoveno variacijas A.Diabelli tema bei J.S.Bacho Partita Nr. 2.

Lenkijos instituto direktorius Marcinas Łapczyńskis džiaugėsi, jog šiemet geros muzikos gerbėjams galės pristatyti net du lenkų muzikantų pasirodymus: Filipo Wojciechowskio trio koncertą „Džiazuojantys klasikai“, kuriame nauja dvasia bus interpretuojami J.S.Bacho, F.Chopino ir W.A.Mozarto kūriniai, bei pianisto Slavomiro Zubryckio koncertą, kurio metu Lietuvoje pirmą kartą skambės Leonardo da Vinci brėžiniuose pavaizduotas instrumentas – viola organista.

J.Murauskienė taip pat kvietė atkreipti dėmesį į šiuo metu geriausiu flamenko šokėju tituluojamo Federico Odnonezo pasirodymą.

Instrumentą prieš penkerius metus ryžosi sukonstruoti pats S.Zubryckis, o šis darbas užtruko net ketverius metus. Viola organista išsiskiria unikaliu skambesiu, nes nors atrodo kaip įprastas fortepijonas, dėl vidaus mechanizmų sandaros skamba kaip styginių orkestro, klavesino ir vargonų mišinys. Deja, pats L.da Vinci savo sugalvoto instrumento garsų niekada neišgirdo.

Organizatoriai kviečia nepraleisti ir klausytojų pamėgto ciklo „Sakralinės muzikos valandos“. Jo iniciatorius, įkūrėjas, buvęs ilgametis meno vadovas Leopoldas Digrys pasakojo, jog 2003 m. Kazimiero bažnyčioje pirmą kartą sugaudus „Oberlinger“ firmos vargonams, buvo pradėta rengti nedidelius koncertus, kurie ilgainiui tapo išsamiomis sakralinės muzikos programomis Kristupo vasaros festivalio metu.

A.Primost/15min nuotr./Marcin Łapczyński, Renata Marcinkutė Lesieur
A.Primost/15min nuotr./Marcinas Łapczyńskis, Renata Marcinkutė Lesieur

Ciklo „Sakralinės muzikos valandos“ meno vadovė Renata Marcinkutė Lesieur teigė, jog koncertus galima suskirstyti į kelias pagrindines grupes: solinius vargonų, kamerinės muzikos ir chorinės muzikos koncertus. Visi „Sakralinės muzikos valandų“ ciklo koncertai bus nemokami.

J.Murauskienė taip pat kvietė atkreipti dėmesį į šiuo metu geriausiu flamenko šokėju tituluojamo Federico Odnonezo pasirodymą, violončelininko ir kompozitoriaus Dominique'o de Williencourt'o premjerą bei festivalio uždarymą, kuriame drauge su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru pasirodys Monika Liu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento