Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 15

Kristupo vasaros festivalyje – M.Gražinytė-Tyla, pasaulio „beatboxo“ čempionas ir Siksto koplyčios vargonininkas

23-iąjį gimtadienį švenčiančiame Kristupo vasaros festivalyje šiemet laukia net 40 koncertų ir jau tradiciniais tapę ciklai: „Sakralinės muzikos valandos“, „Kristupo piknikai“, „Naktiniai fortepijono rečitaliai“, koncertas vaikams.
Martyno Levickio ir Klaipėdos kamerinio orkestro koncertas
Kristupo vasaros festivalio koncertas / Juozo Siruso nuotr.

Spaudos konferencijoje festivalio direktorė Jurgita Murauskienė teigė, jog šiemet festivalyje dalyvaujančių atlikėjų geografija ypač plati – lankysis muzikantai iš Australijos, Japonijos, PAR, Vatikano, Nyderlandų, Čekijos ir kt.

Festivalio meno vadovas Donatas Katkus džiaugėsi pelnytu „EFFE Label“ įvertinimu: „Jis skiriamas festivaliams kaip kokybės ir pripažinimo ženklas. Tampam regione pripažintu renginiu, tai atveria vartus į visai kitą lygį“, – sakė D.Katkus, atkreipdamas dėmesį, jog Kristupo vasaros festivalis yra vienas seniausių festivalių Lietuvoje.

Pasak jo, savo kalendoriuose svarbu pasižymėti dvi datas: liepos 1 d., kai atidarymo koncerte diriguos Giedrė Šlekytė, šiuo metu, D.Katkaus teigimu, daranti svaiginančią karjerą Vokietijoje, ir liepos 29 d., kai prie dirigento pulto stos Mirga Gražinytė-Tyla. „M.Gražinytė-Tyla šiandien turi pasaulinį vardą. Tai, kad ji yra mūsų festivalyje, yra didelis laimėjimas ir mūsų pripažinimas“, – teigė festivalio meno vadovas.

Pasak J.Murauskienės, vertėtų nepraleisti beatboxo pasaulio čempiono iš Australijos Tomo Thumo, kuris Vilniuje pasirodys su orkestru ir dirigentu bei kompozitoriumi Gordonu Hamiltonu: „T.Thumo įrašai internete sulaukė virš 50 milijonų peržiūrų, o bilietai į jo pasirodymus iššluojami per keletą dienų.“

Klausytojų susidomėjimo turėtų sulaukti ir programa „Džiazas iš kraterio”, kuri pirmą kartą buvo atlikta Islandijoje veikiančio ugnikalnio krateryje. „Vilniuje, grojant gyvai muzikai, bus transliuojamas filmas ir muzikantų nuotykiai iš tos kelionės. O jų tikrai netrūko, nes ugnikalnis yra draustinyje, ten negali vykti jokia mašina, todėl jie 10 kilometrų tempėsi visą aparatūrą rankomis. Niekas nežinojo, kaip instrumentai reaguos į temperatūrą ir t.t.“, – pasakojo J.Murauskienė.

Rugsėjo mėnesį festivalį užvers koncertas „Egzotiški Japonijos ritmai“, kuriame pasirodys grupė „Daigen-Kumi“, savo koncertuose būgnų pasirodymus išradingai pinanti su kitomis Japonijos kultūrinėmis tradicijomis.

„Sakralinės muzikos valandų“ cikle organizatorių teigimu vertėtų atkreipti dėmesį į du atlikėjus – Toną Koopmaną, pasaulyje sukėlusį susižavėjimo bangą, kai įrašė visas J.S.Bacho kantatas (už tai muzikantas pelnė daugybė apdovanojimų bei buvo nominuotas „Grammy“) ir Juaną Paradellį Sole, vargonaujantį Siksto koplyčioje ir Šv. Petro Bazilikoje Vatikane.

Kaip ir kasmet, Kristupo festivalis džiugins fado ir flamenko garsais, lietuvių muzikantų pasirodymais, į koncertą-pikniką pakvies jaunuosius klausytojus bei ragins atrasti naujas Vilniaus vienas – Vilniaus universiteto planetariumą bei Botanikos sodo Vingio skyrių.

Kristupo vasaros festivalis vyks nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento