Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 26

Kristupo vasaros festivalyje – naktiniai rečitaliai, komiškos operos ir pakylėjanti atmosfera

Draugiška ir jaukia atmosfera, kokybiškos ir nenuobodžios muzikos koncertais bei vasariškomis renginių erdvėmis nuo liepos 1 iki rugpjūčio 31 dienos sostinės gyventojus ir svečius lepins jau 18 kartą vyksiantis Kristupo vasaros festivalis. Šiemet festivalis pristato 55 renginius, du naujus – akordeono ir fortepijono – muzikos ciklus, komiškos operos „Livjeta ir Trakolo“ premjerą bei pirmą kartą klausytojus pakvies į Taujėnų dvarą.
Kristupo vasaros festivalis
Kristupo vasaros festivalio pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Festivalis yra muzikinių atradimų vieta, todėl kiekvienais metais stengiamės savo programą papildyti naujienomis. Šiemet festivalyje pasirodys jauni atlikėjai, kurie galbūt dar nežinomi pasauliniu mastu, bet dėl to tikrai nėra neverti publikos dėmesio“, – tikino Kristupo vasaros festivalio direktorė Jurgita Murauskienė.

Viena didžiausių šių metų naujienų tapo Akordeono muzikos savaitė, kurios meno vadovas – daugeliui žiūrovų geras pažįstamas, televizijos projekto „Lietuvos talentai“ nugalėtojas Martynas Levickis.

„Martynas studijuoja vienoje didžiausių muzikos mekų – Londono karališkoje akademijoje, todėl paprašėme jo surinkti pačius išskirtiniausius ir įdomiausius akordeono muzikos atlikėjus. Jie – jaunos žvaigždės, kurių karjera be kelių minučių jau išsiskleidusi“, – sakė J.Murauskienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristupo vasaros festivalis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristupo vasaros festivalio direktorė Jurgita Murauskienė

Kita Kristupo vasaros festivalio naujiena – naktiniai fortepijono rečitaliai šeštadieniais Šv.Kotrynos bažnyčioje.

„Vasaros vakarai ilgi, namuose sėdėti nesinori, televizorius nusibodęs, todėl naktinėti mieste galima ne tik kavinėse, bet ir fortepijoninės muzikos koncertuose, kurie vyks žvakių šviesoje. Visi romantikos mėgėjai nuo liepos 21 dienos laukiami šeštadienio vakarais 21 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje. Čia skambės geriausia fortepijoninė muzika, atliekama jaunųjų Lietuvos pianistų“, – viliojo festivalio vadovė.

Festivalio meno vadovas Donatas Katkus prisipažino, kad pats nekantriai laukia liepos 11 dienos, kai Šv.Kotrynos bažnyčioje įvyks komiškos operos „Livjeta ir Trakolo“ premjera.

„Šios operytės režisierius yra Marius Jampolskis – o jis turi dievo dovaną su puikiu humoru jausmu režisuotu trumpas dainas“, – gyrė D.Katkus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Katkus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Donatas Katkus

Jau birželio 26 dieną, antradienį, Šv.Kazimiero bažnyčioje pirmuoju koncertu bus atidarytas Sakralinių muzikos valandų koncertų ciklas, kuris lankytojams bus nemokamas.

„Tarp ryškiausių šių metų ciklo koncertų – liepos 31 d. įvyksiantis vienos ryškiausių šių dienų vargonininkių improvizatorių Sophie-Veronique Cauchefer-Choplin rečitalis. O ciklą uždarys vargonų kultūros šiomis dienomis Lietuvoje iniciatorius Leopoldas Digrys koncertuosiantis kartu su choru „Jauna muzika“, – pristatė Sakralinės muzikos valandų meno vadovė Renata Marcinkutė-Lesieur.

Kristupo vasaros festivalis, bendradarbiaudamas su Lenkijos institutu, smalsiai publikai pristatys netikėtą koncertą, kurio atlikėjai gros... vyno taurėmis.

„Duetas „Glass duo“ groja stiklo arfomis, kurios primena paprastas stiklo taures. Jomis jie atlieka pačius išradingiausius ir sudėtingiausius muzikos kūrinius – pagalvojome, gal ir lietuviams bus įdomu išgirsti ir įvertinti jų meistriškumą, – šypsojosi Lenkijos instituto direktorė dr.Małgorzata Kasner. – Taip pat pristatysime Lenkijoje labai žymų akordionistų trio, kuris su savo instrumentais  atliks nepamirštamą spektaklį. O rugpjūčio 31 d. koncertas „Trijų minučių romanas...“ suburs draugėn Lietuvą ir Lenkiją ir padovanos garsiausių kino filmo tango.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lenkijos instituto direktorė dr.Małgorzata Kasner
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lenkijos instituto direktorė dr.Małgorzata Kasner

Festivalis tradiciškai kvies trumpam palikti miestą ir kvies į koncertus Šešuolėlių dvare, Vilniaus universiteto botanikos sode ir pirmą kartą šiemet – Taujėnų dvare.

„Mes stengiamės į koncertus pritraukti įvairią publiką – žmonių yra įvairių, skonių – taip pat, todėl mūsų moto jau 18 metų nesikeičia: nėra blogų žanrų, išskyrus nuobodžius, – festivalio šūkį priminė festivalio vadovė J.Murauskienė. – Siekiame būti draugišku, o ne formaliu festivaliu, kuriame visi atėję galėtų su malonumu pasiklausyti muzikos ir išeiti pakylėti.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristupo vasaros festivalio pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kristupo vasaros festivalio pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai