Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Lietuvių kūrėjų audiovizualinis projektas „Performa“ pristatytas JAV

Lietuvos šiuolaikinės muzikos styginių duetas „Twenty Fingers Duo“ – smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir violončelininkas Arnas Kmieliauskas – pakerėjo amerikiečių publiką audiovizualiniu projektu „Performa“, kuris pristato šiuolaikinius lietuvių kompozitorius. Ypatingus vizualus šiam projektui kūrė menininkė Lauryna Narkevičiūtė, rašoma Kultūros ministerijos pranešime spaudai.
Performa audiovizualinis pasirodymas Hirshhorn muziejuje
Performa audiovizualinis pasirodymas Hirshhorn muziejuje / Gražinos Michnevičiūtės nuotr.

L.Kmieliauskaitė, A.Kmieliauskas ir L.Narkevičiūtė birželio pabaigoje dalyvavo Europos kūrėjus pristatančiame renginyje „Menų naktis“, kuris vyko per festivalį „Sound Scene“ Hirshhorno modernaus meno muziejuje Vašingtone.

Duetas „Twenty Fingers Duo“ amerikiečių publikai surengė labai subtilią ir įtraukiančią programą – prieš penkerius metus Lietuvoje pirmą kartą „Menų spaustuvėje“ pristatytą audviovizualinį projektą „Performa“, kurį sudaro šeši šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūriniai, interpretuojami menininkės L.Narkevičiūtės vizualais ir lydimi kinematografo Kristijono Dirsės projekcijų.

Gražinos Michnevičiūtės nuotr./Performa komanda Vašingtone Hirshhorno Muziejuje po pasirodymo
Gražinos Michnevičiūtės nuotr./Performa komanda Vašingtone Hirshhorno Muziejuje po pasirodymo

Vašingtone „Menų naktyje“ L.Kmieliauskaitė ir A.Kmieliauskas atliko keturias kompozicijas: Dominyko Digimo „Vaikštant trimis taškais“, Rasos Vitkauskaitės „Aukštetas“, Andriaus Maslekovo „Naktinių drobių šešėliai“ ir Mykolo Natalevičiaus „rasa. rūkas“.

Po dviejų dueto pasirodymų klausytojai neslėpė susižavėjimo lietuvių atlikėjais: „Jie magiški, pakerėjo mus savo atlikimu. O koks vizualinis išpildymas!“

Lietuvos atlikėjai neslėpė, kad dalyvauti šiame meno renginyje pristatant savo kūrybą JAV ir tarptautinei auditorijai tokioje ypatingoje vietoje – prestižiniame Hirshhorno muziejuje Vašingtone – jiems buvo didelė garbė ir nepaprasta patirtis. „Labai džiaugiamės, kad šiuo daugiasluoksniu projektu reprezentavome ir Lietuvos muzikos sceną, ir vizualiųjų menų lauką. Įvairiapusis žvilgsnis į lietuvišką kūrybą tokiame profesionaliame renginyje yra itin reikšmingas.

Gražinos Michnevičiūtės nuotr./Performa audiovizualinis pasirodymas Hirshhorn muziejuje
Gražinos Michnevičiūtės nuotr./Performa audiovizualinis pasirodymas Hirshhorn muziejuje

„Performa“ siekia kurti naujas patirtis per skirtingų sričių menininkų bendradarbiavimą, todėl, manau, mūsų projektas prasmingai praturtino renginio kontekstą, skatinantį kultūrinius ir kūrybinius mainus. Renginys pritraukė didžiulį lankytojų srautą, džiaugiamės galėję būti šio dalimi bei susipažinti su įvairių šalių festivalio dalyviais ir kūrėjais, atstovaujančiais Europos Sąjungos šalims“, – sako šio projekto vizualiąją kalbą sukūrusi L.Narkevičiūtė.

Styginių dueto „Twenty Fingers Duo“ narį A.Kmieliauską nustebino neįtikėtinas „Menų nakties“, įtrauktos į „Sound Scene“ festivalį, mastelis: „Per vieną festivalio dieną Hirshhorno muziejuje vykusius renginius aplankė tūkstančiai žiūrovų! Nuostabu, jog praėjus penkeriems metams nuo projekto „Performa“ sukūrimo bei apkeliavus įvairius tarptautinius muzikos festivalius, pirmą kartą supažindinome atidžias Amerikos publikos ausis ir akis su šiuo audiovizualiniu kūriniu.“

Europos Sąjungos (ES) delegacija Vašingtone, bendradarbiaudama su prestižiniu Hirshhorno modernaus meno muziejumi, jau antrą kartą pristatė vienos dienos projektą „Menų naktis“. Šio projekto koncepcija – per ES menininkus pristatyti Europos vertybes, parodyti šio žemyno menininkų kūrybą ir kartu suteikti jiems galimybę apie ją papasakoti. Muziejuje buvo įrengtos dvi scenos – viena lauke ir kita viduje. „Menų naktyje“ pristatyti įvairūs muzikiniai projektai ir performansai, vyko menininkų diskusijos ir pokalbiai.

Projektą „Menų naktis“ iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Vašingtone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius