Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje koncertuos smuiko virtuozas Hugo Ticciati: ne tik gros solo su orkestru, bet ir diriguos

Į Lietuvą sugrįžta ypatingu kūrybiškumu pasižymintis smuiko virtuozas Hugo Ticciati. „Jo techninės galimybės ir muzikinė įtaiga yra neeiliniai, o kūrybinė vaizduotė gniaužia kvapą“, – apie žymų jaunąjį atlikėją rašė „Herald Scotland“, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Hugo Ticciati
Hugo Ticciati / Kaupo Kikkas nuotr.

Garsusis atlikėjas ne kartą koncertavo Lietuvoje ir čia jau yra tapęs publikos numylėtiniu – jo koncertai sulaukia didžiulio žiūrovų dėmesio ir entuziazmo. Spalio 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje Hugo Ticciati (Švedija, Jungtinė Karalystė) pasirodys su Lietuvos kameriniu orkestru ir kaip solistas smuiko virtuozas, ir kaip dirigentas.

„Retas gebėjimas perteikti gilų muzikos supratimą ir nušviesti jos dvasinį tikslą“, – apie Hugo Ticciati yra pasakęs garsusis dabarties kompozitorius Arvo Pärtas. Smuikininkas ir dirigentas Hugo Ticciati yra nepaprastai kūrybinga ir įvairiapusė asmenybė. Jis su užsidegimu rengia pasaulines naujų kūrinių premjeras, kaip atlikėjas tyrinėja neeuropietiškas muzikines kultūras bei kuria inovatyvias, senąją ir naująją muziką apjungiančias programas savo paties įkurtam projektui „O/Modernt“.

Kaupo Kikkas nuotr./Hugo Ticciati
Kaupo Kikkas nuotr./Hugo Ticciati

Maišydamas nauja ir sena netikėtu būdu, Ticciati vadovaujamas „O/Modernt“ peržengia laiko ir kultūrų ribas ir susifokusuoja į menines sąsajas tarp šiuolaikinės ir ankstesnių epochų kultūrų. Hugo Ticciati kaip savo ir šio projekto moto iškėlė Johno Cage’o šūkį: „Sukurti praeitį. Peržiūrėti ateitį“ („Invent the past. Revise the future“).

Hugo Ticciati atliekamos ir kuriamos koncertų programos, rengiami festivaliai pasižymi „unikaliu posūkiu“, tam tikra originalia idėja. Žymiosios Londono koncertų salės „Wigmore Hall“ direktorius Johnas Gilhooly yra pavadinęs Ticciati vienu iš pačių talentingiausių jaunesniosios kartos dirigentų ir meno vadovų, kuriuos yra sutikęs: „Derindamas skirtingų epochų kūrinius ir įvairias temas, jis suteikia klausytojams netikėtų ir džiaugsmingų patirčių. Grynas malonumas dalyvauti koncerte, surengtame Hugo“, – sakė Johnas Gilhooly.

Hugo Ticciati koncertuoja visame pasaulyje, bendradarbiauja su geriausiais orkestrais, tokiais kaip „Kremerata Baltica“, Škotijos, Štutgarto ir Lietuvos kameriniai orkestrai. Kiti jo artimiausio laikotarpio pasirodymai yra su Berlyno Vokietijos simfoniniu orkestru („Deutsches Symphonie-Orchester Berlin“), Estijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, Švedijos kameriniu orkestru, „Kammerakademie Potsdam“, „Tapiola Sinfonietta“. Hugo veda meistriškumo kursus ir paskaitas Skandinavijoje ir svetur.

Kaip vertingos muzikos propaguotojas jis daug koncertuoja su savo įkurtu ir vadovaujamu ansambliu „O/Modernt Soloists“ – jaunosios kartos aukščiausio meistriškumo atlikėjų grupe. Su „O/Modernt“ 2020 m. Hugo Ticciati pelnė „Grammophone Concept Album“ apdovanojimą už diską „From the Ground Up: The Chaconne“, išleistą britų firmos „Signum Classics“.

Smuiko virtuozo Hugo Ticciati repertuare – svarbiausi praeities ir dabarties koncertai smuikui, iš kurių pats smuikininkas išskiria tokius kompozitorius, kaip Ludwigas van Beethovenas, Johannesas Brahmsas, Philipas Glassas, Johnas Adamsas, Witoldas Lutoslawskis, Krzysztofas Pendereckis. Savo naujus kūrinius atlikėjui yra dedikavę žinomi šiandienos kūrėjai – Peteris Vaskas, Dobrinka Tabakova, Erkki-Svenas Tüüras ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas