2015 09 13

Lietuvoje lankysis pirmoji pasaulyje kora muzikos virtuozė

Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris, kilusi iš prestižinės Vakarų Afrikos griot šeimos. Multiinstrumentalistė, dainininkė, kompozitorė ir prodiuserė Sona iš Gambijos daug laiko praleidžia Didžiojoje Britanijoje dirbdama drauge su puikiai vertinamais viso pasaulio muzikantais. Sonos muzika – tai idealus skambesys, apjungiantis gryniausias Vakarų Afrikos tradicijas ir drąsias naujoves.
Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris.
Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris.

Sona, gimusi vienoje iš penkių svarbiausių Vakarų Afrikos griot šeimų, nepaisydama gimtųjų tradicijų, tapo pirmąja profesionalia kora atlikėja moterimi per ilgą savo giminės istoriją. Perimdama seną tradiciją, kurioje paprastai dominuoja vyrai ir betęsiančią jau apie septynis šimtmečius metų, ji tapo naujos kartos muzikos pradininke.

Kora yra 21 stygą turinti Afrikos arfa ir vienas svarbiausių Vakarų Afrikoje gyvenančių mandingų (tautų grupė) instrumentų. Kora kaip ir dar keletas kitų instrumentų priklauso išskirtinai Vakarų Afrikos griot šeimoms, kurios vienintelės turi išskirtinę teisę profesionaliai ja groti (griot yra istorijų pasakotojai, dainiai ir klajojantys liaudies muzikantas, tęsiantys labai seną afrikiečių tradiciją).

Sona yra kilusi iš itin gerą vardą turinčios muzikantų giminės: jos senelis buvo kora ir griot meistras Amadu Bansang Jobarteh, iki šiol laikomas viena žymiausių Gambijos kultūros bei muzikos istorijos ikonų. Sonos pusbrolis Toumani Diabaté yra žinomas visame pasaulyje už savo meistrišką grojimą kora. Todėl nenuostabu, kad Sona savo muzikinę kelionę pradėjo būdama dar visai maža – vos ketverių metų.

Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris.
Sona Jobarteh yra pirmoji kora muzikos virtuozė moteris.

Metai, praleisti mokantis Didžiosios Britanijos klasikinės muzikos mokyklose „Royal College of Music“ ir „Purcell Scool of Music“, bei buvimas tarptautinį pripažinimą pelniusios brolio grupės „ACM Ensamble“ nare, Soną suformavo kaip vieną įdomiausių naujųjų Vakarų Afrikos griot tradicijos talentų. Sona yra dirbusi kartu su pasaulyje pripažintais menininkais Oumou Sangare, Toumani Diabaté, Kasse Mady Diabate, „BBC Symphony Orchestra“ ir kitais.

Sona pasižymi nepakartojamu gebėjimu apjungti įvairius muzikinius stilius – ne tik Vakarų ir Afrikos muziką, bet ir skirtingus Vakarų Afrikos žanrus. Pasitelkdama savo novatorišką požiūrį, ji kalba apie kultūrinės tapatybės, lyčių, meilės ir pagarbos problemas, nepamiršdama nuorodų į tradicinį kultūros paveldą. Sona gimtąsias tradicijas perteikia viso pasaulio žmonėms lengvai suprantama kalba: žaviu balsu, stipriais ritmais ir lengvai įsimenamomis melodijomis.

Nors Sona dainininkės talentą atrado visai neseniai, tačiau būtent jos balsas tapo viena labiausiai dėmesį patraukiančių savybių. Sonos balsas atlikėjai padovanojo stambų vokalistės vaidmenį didžiuliame Holivudo filme „Mandela: Long Walk to Freedom“, išleistame 2014 m. pradžioje Didžiojoje Britanijoje.

Naujausias Sonos albumas „Fasiya“, pasirodęs 2011 m., tapo svarbiu įvykiu ne tik asmeninėje Sonos karjeroje, tačiau ir jos gimtosios muzikos tradicijoje. 2010  m. Sona sukūrė garso takelį daug apdovanojimų pelniusiam filmui „The Motherland“, kurį režisavo Owen Alik Shahadah. Netikėtu šio filmo muzikos kūrimo rezultatu tapo Sonos išrastas naujas instrumentas, pavadintas „Nkora“.

Pastaruosius ketverius metus Sona Didžiojoje Britanijoje kruopščiai rinko savo grupę, kurią dabar sudaro iš įvairių Afrikos dalių kilę įkvepiantys muzikantai. Jie scenoje nuostabiai perteikia kora muziką ir kartu įkūnija spalvingas kiekvieno iš atlikėjų tapatybes. Šie muzikantai niekuomet neapvilia į sceną įnešdami turtingos ir gaivinančios energijos.

2014 m. pradžioje Sona Gambijoje įkūrė pirmąją mandingų muzikos mokyklą, pavadintą jos senelio Amadu Bansang Jobarteh vardu. Ši pripažinimo ir tarptautinės bendruomenės paramos spėjusi sulaukti mokykla yra dedikuota išskirtinai Vakarų Afrikos mandingų regionų tradicinės muzikos studijoms.

Koncertai:
Rugsėjo 25d. 19val. Rusų dramos teatras, Vilnius
Rugsėjo 26d. 19val. VDU Didžioji salė, Kaunas
Daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento