Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27

Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje – nuo simfoninio orkestro iki aborigenų dūdos!

Ši savaitė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) koncertuose paženklinta ypatinga įvairove: paskutines rudens dienas centriniuose akademijos rūmuose palydės Mozartas, kiti didieji klasikai, lietuvių kompozitorių kūriniai ir... egzotiška Australijos aborigenų muzika.
Portugalų muzikantas Rodrigo Viterbo
Portugalų muzikantas Rodrigo Viterbo / LMTA nuotr.

Trečiadienio (lap. 28) ir ketvirtadienio (lap. 29) vakarai Didžiojoje salėje vyks su gausiu muzikuojančio jaunimo būriu, o penktadienį (lap. 30) Juozo Karoso salėje bus proga susipažinti su Australijos aborigenų instrumentu didgeridoo. Visus šiuos koncertus akademija muzikos gerbėjams dovanoja nemokamai.

Lapkričio 28 d. 18 val. LMTA simfoninis orkestras su jaunu dirigentu Modestu Barkausku priešaky atliks Wolfgango Amadeaus Mozarto Simfoniją Nr. 15 ir Koncertą smuikui ir orkestrui Nr. 1 (solistas – Bernardas Petrauskas, smuikas). Taip pat – Josepho Haydno Koncertą smuiku ir orkestrui (solistė Rūta Mažolytė, smuikas), W. A. Mozarto Koncertą smuikui ir orkestrui Nr. 4 (solistai Simas Tankevičius, smuikas, Aistė Birvydaitė, smuikas ir Kostas Tumosa, smuikas).

Lapkričio 29 d. 18 val. Kamerinio ansamblio katedra surengs ansamblių maratoną – skirtingų sudėčių ansambliai atliks net vienuolika kūrinių. Vakarą pradės Johanneso Brahmso sonata klarnetui ir fortepijonui, toliau seks Broniaus Kutavičiaus, Carlo Reinecke, Osvaldo Balakausko, Jeano-Michelio Damase, Franciso Poulenco, Manto Savickio, Stepheno Danknerio, Algimanto Bražinsko, Georges‘o Bizet kūriniai. Šį nemenką lietuvių kompozitorių ir pasaulinės klasikos kūrinių kaleidoskopą klausytojams pristatys virš 30 LMTA studentų.

Lapkričio 30 d. 18:30 val. LMTA Juozo Karoso salėje vyks portugalų muzikanto Rodrigo Viterbo koncertas-seminaras „Didgeridoo ir portugališkas požiūris į australų instrumentą“.

Didgeridoo (arba didžeridas) – Šiaurinės Australijos aborigenų pučiamasis instrumentas, priskiriamas natūralaus medžio trimitams. Didžeridas paprastai būna cilindriškas arba kūgiškas, nuo 1 iki 2 m ilgio (dažniausiai apie 1,2 m). Kuo jis ilgesnis, tuo garsas žemesnis.

Dažnai teigiama, kad didžeridai yra seniausi pučiamieji instrumentai pasaulyje. Archeologiniai uolų tapybos Šiaurinių teritorijų Kakadu regione tyrimai rodo, kad šio rajono aborigenai juos naudoja bent 1500 m.

Rodrigo Viterbo nuo 2001-ųjų yra šio egzotinio instrumento muzikantas, mokytojas ir gamintojas. Koncerto-seminaro metu jis pasakos apie didžerido ištakas, atliks juo įvairius kūrinius ir net pasidalins su publika, kaip galima pasigaminti šį instrumentą iš kasdieniškų medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai