Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

LNSO sezono pradžia su Jinhyungu Parku, Bartoszu Nowaku ir Varšuvos filharmonijos choru

„Svajojau būti pianistu nuo tada, kai pradėjau groti“, – yra prisipažinęs pianistas Jinhyungas Parkas, kurį Lietuvos publika įsidėmėjo IX Tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse 2023-iaisiais, jaunuoliui iš Pietų Korėjos tapus jo nugalėtoju, rašoma Lietuvos Nacionalinės filharmonijos pranešime spaudai.
Varšuvos filharmonijos choras
Varšuvos filharmonijos choras / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 28 d. jį vėl išgirsime Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje, grojantį su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) šio orkestro 84-ojo koncertų sezono atidaryme. Su meno vadovo ir vyr. dirigento Modesto Pitrėno diriguojamu LNSO koncertuos ir svečiai iš Lenkijos – prestižinio „Grammy“ laimėtojas Varšuvos filharmonijos choras ir talentingas tenoras Bartoszas Nowakas. Šis koncertas publikai taps puikia proga pasveikinti maestro M.Pitrėną su jubiliejumi – 50-mečiu.

Dmitrij Matvejev nuotr./Modestas Pitrėnas
Dmitrij Matvejev nuotr./Modestas Pitrėnas

„Šis LNSO koncertas taps ypatinga Filharmonijos švente ne tik dėl simfoninės muzikos sezono atidarymo, bet ir dėl to, kad paminėsime koncertą diriguosiančio maestro Modesto Pitrėno jubiliejų. Labai laukiame koncerto svečio – 2023 m. Čiurlionio konkurso nugalėtojo pianisto Jinhyungo Parko, besirengiančio atlikti įstabaus grožio Felixo Mendelssohno Pirmąjį koncertą fortepijonui.

Scenoje su LNSO pasirodys ir didžiausias šį sezoną Filharmonijoje laukiamas užsienio kolektyvas – meno vadovo ir dirigento Bartoszo Michałowskio vadovaujamas Varšuvos filharmonijos choras. Svečiai atliks ypatingą kūrinį – Karolio Szymanowskio „Dainą apie naktį“, solo dainuos lenkų tenoras Bartoszas Nowakas. Mainai su Lenkijos filharmonija glaudūs, jau kalbame apie mūsų orkestro gastroles Varšuvoje 2025–2026 metų sezone“, – sako Nacionalinės filharmonijos gen. direktorė Rūta Prusevičienė.

Publikos lauks įspūdinga simfoninės muzikos sezono atidarymo programa – trys skirtingos namų temos įkvėptos muzikinės istorijos. Koncertą pradės Ludwigo van Beethoveno uvertiūra „Namų pašventinimas“, atvėrusi seniausio Vienoje iki šiol veikiančio teatro duris. Po jos skambėsiantį svečio pianisto J.Parko su LNSO interpretuojamą Mendelssohno Pirmąjį koncertą fortepijonui įkvėpė jaunos pianistės Delphine von Schauroth muzikavimas. Šią merginą kompozitorius buvo įsimylėjęs ir tikėjosi kartu sukurti savųjų namų šilumą.

„Man atrodo, kad Vakarų pasaulyje žmonės iš tikrųjų mėgaujasi muzika kaip gyvenimo dalimi“, – kalbėdamas apie Rytų ir Vakarų kultūrų skirtumus yra sakęs J.Parkas. Tikėtina, kad būtent tai turėdamas omenyje jausmingą Mendelssohno muziką svečias iš Pietų Korėjos perteiks pasimėgaudamas. Verta priminti, kad Yonsei universiteto Seule absolventas, šiuo metu Hanoverio aukštosios muzikos, dramos ir medijų mokyklos magistrantas aktyviai dalyvauja įvairiuose nacionaliniuose ir tarptautiniuose pianistų konkursuose, yra daugelio jų prizinių vietų laimėtojas.

Organizatorių nuotr./Bartosz Nowak
Organizatorių nuotr./Bartosz Nowak

Fondai „Yamaha Music Korea“ ir „Shinan Music Award“ pianistą apdovanojo stipendijomis. J.Parkas nuolat tobulinasi meistriškumo kursuose – fortepijono atlikimo meno subtilybių mokėsi pas Alexei’ų Volodiną, Vladimirą Ashkenazy, Peterį Donohoe, Joną Kimura Parkerį ir kitus. Pianistas labiausiai rūpinasi pajusti konkretaus kūrinio temą ir perduoti ją klausytojui.

Orkestro muzikos vakaro kulminacija taps emocionali, kartais net iki ekstazės jausminga Szymanowskio simfonija „Daina apie naktį“, gimusi kompozitoriui grįžus į gimtąją Lenkiją iš kelionės po Viduržemio jūros regioną. Ilgų klajonių įspūdžių įkvėptas kūrinys perteikia paslaptingą rytietiškos nakties grožį.

Organizatorių nuotr./Jinhyung Park
Organizatorių nuotr./Jinhyung Park

Simfonijos tekstu tapęs XIII a. persų mistiko Jalāl al‑Dīn Rūmī eilėraštis ir ekstatiškos Szymanowskio muzikos lydinys žavi ypač ekspresyviu emociniu užtaisu. „Visa partitūra švyti nuostabia spalva – sodria, bet niekada neakinančia ir negriežta, lyg persų paveikslai ar šilko kilimai. Tokia intuicija Vakarų muzikoje neturi precedento“, – tokį įspūdį simfonija paliko persų kilmės kompozitoriui Kaikhosru Sorabji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas