Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 18

Mokslininkai įrodė: muzika gydo širdį ir tiesiogine prasme

Jeigu draugams nuolat kartojate, kad muzika jus verčia pasijusti geriau – esate visiškai teisūs. Serbijos mokslininkai įrodė, kad mėgstama muzika gerina žmogaus sveikatą.
Muzika
Muzika / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Muzika Širdis

Kaip rašo „The Telegraph“, tyrimo metu dalis sergančių širdies ligomis pacientų kasdien po pusvalandį klausė savo mėgstamos muzikos. Paaiškėjo, kad jų sveikata žymiai labiau pasitaisė nei tų, kurie buvo gydomi tik tradicine medicina ir be muzikos terapijos.

Niso universiteto Serbijoje mokslininkų teigimu, muzikos besiklausę ligoniai greičiau sveiko, ypač pagerėjo jų kraujagyslių endotelinio audinio funkcija.

Mokslininkai mano, kad toks ypatingas muzikos poveikis kyla dėl specialių hormonų, kurie išsiskiria besiklausant mėgstamų garsų.

Kartu tyrimo metu patvirtinta, kad nėra vieno muzikos žanro, kuris gali padėti sveikti visiems – tyrimo dalyviai patys rinkosi, kokias dainas nori klausyti, tad mokslininkai pabrėžia, kad svarbu yra ne pati muzika, bet paciento ir muzikos santykis.

Visgi tyrimo metu pastebėta, kad agresyvesnė muzika – pavyzdžiui, metalas – skatino šiek tiek mažesnį endorfinų išskyrimą. Tačiau net ir tie, kurie klausė tokią muziką, sveiko greičiau nei visai to nedarę.

Nors tyrimas buvo atliktas tik su širdies ligomis sergančiais pacientais, mokslininkai sako tvirtai tikintys, kad toks eksperimentas būtų sėkmingas ir su kitais ligoniais. Tyrimui vadovavusi profesorė Delijanina Ilic taip pat tvirtina, kad net ir sveiki žmonės turėtų kasdien bent pusvalandį klausytis mėgstamos muzikos – taip jie ne tik gerins savo nuotaiką, bet ir stiprins fizinę sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento