Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 19

Neįtikėtinas stiprų smegenų sukrėtimą patyrusio vyro atradimas: trauma jį pavertė genialiu muzikantu

Denveryje, Kolorado valstijoje (JAV), gyvenantis Derekas Amato yra vienas iš 30-ies žmonių visame pasaulyje, kuriems yra pripažintas savantizmas. Kitaip dar vadinami savantais, šie žmonės įgauna tam tikrų neįtikėtinų sugebėjimų po stiprios galvos traumos.
Derekas Amato
Derekas Amato / Kadras iš vaizdo įrašo

2006 metais Derekas Amato dalyvavo viename draugų surengtame vakarėlyje. Stipriai įsiaudrinęs vyriškis vakarėlio metu nusprendė šokti į baseiną tam, kad atsigaivintų. Deja, baseinas tuomet buvo gan seklus ir D.Amato nepaprastai stipriai susitrenkė galvą.

„Aš prisimenu tik mane apėmusią paniką, kai supratau, kad stipriai susižeidžiau, žinojau, kad tai gali baigtis labai blogai. Išlipęs iš baseino aš pasiskundžiau, kad iš ausų man bėga kraujas. Pažvelgęs į draugus, tikėjausi išgirsti iš jų atsakymą. Tačiau tuomet aš mačiau tik judančias lūpas be jokio garso. Palietęs savo ausis, supratau, kad jos nekraujuoja, tačiau aš nieko negirdėjau“, – baisią patirtį tinklalapiui „The Dailymail“ pasakojo D.Amato.

Netrukus po nelaimės vyriškio draugai nuvežė jį į ligoninę, ten gydytojai Derekui diagnozavo stiprų smegenų sutrenkimą. Negana to, D.Amato neteko dalies atminties ir 35 proc. klausos.

Daugelis tyrėjų mano, kad savantizmas atsiranda tuomet, kai dešinioji žmogaus smegenų pusė, kuri atsako už kūrybinius žmogaus sugebėjimus, bando kompensuoti kairiosios smegenų pusės pažeidimus. Kiek žinoma, savantai savo įgytų sugebėjimų beveik niekuomet nepraranda.

Vis dėlto šie sutrikimai, vyriškio tikinimu, tėra menka kaina už sugebėjimą, kurį jis įgavo po traumos.

Metų metus darbo neturėjęs ir galiausiai namus praradęs 40-metis šiuo metu gali didžiuotis stulbinančia muzikanto karjera. Jau du muzikinius albumus išleidęs D.Amato moka groti aštuoniais instrumentais, nors net nepažįsta natų.

Praėjus visai nedaug laiko po smegenų sukrėtimo Derekas lankėsi pas draugą namuose, kur stovėjo pianinas. Pirmą kartą gyvenime prisėdęs prie šio instrumento, jis pradėjo neįtikėtinai gerai groti.

„Tai buvo viena tų akimirkų, kai tiesiog žinai, kad privalai pabandyti. Mane tiesiog traukė prie pianino, aš negalėjau atsispirti tai traukai ir pradėjau juo groti. Aš nepažįstu natų, nebaigiau jokių muzikos mokyklų, tačiau puikiai žinojau, ką man daryti, muzika tiesiog liejosi man pro pirštus“, – pirmąją pažintį su pianinu prisimena galvos traumą patyręs D.Amato.

Šis sugebėjimas, vyriškio manymu, yra tarsi Dievo dovana sunkiai ir daug dirbančiam tėvui. D.Amato gyvenime yra išbandęs begales darbų, jam teko dirbti karatė mokytoju, beisbolo treneriu, pardavėju ir išbandyti dar daug kitų specialybių, tačiau šie darbai niekuomet jam neteikė malonumo.

2002 metais D.Amato netikėtai prarado visus savo pinigus ir namus dėl klaidingų investicijų. „Praradęs namus aš miegojau savo automobilyje nemokamose stovėjimo aikštelėse. Šis juodas periodas truko net tris mėnesius“, – savo tinklaraštyje rašo D.Amato.

Vis dėlto po vargingo gyvenimo atėjo geresni laikai, prieš pat galvos traumą vyriškis susirado darbą pašto tarnyboje.

D.Amato prižiūrintis gydytojas Andrew Reevesas tikina, jog patirta galvos trauma pakeitė jo smegenis ir kad ši savantizmo atmaina, kai žmogui pasireiškia netikėti muzikalumo sugebėjimai, pasaulyje yra nepaprastai reta.

Derekas Amato yra vienas iš nedaugelio žmonių pasaulyje, kurie, patyrę smegenų traumą ar galvos sumušimus, pastebėdavo įgavę nepaprastų muzikinių, meninių ar matematinių talentų.

Nors savantizmo fenomenas šiuo metu yra kruopščiai tyrinėjamas, mokslininkai iki šiol negali atsakyti, kas sukelia tokius smegenų pakitimus. Daugelis tyrėjų vis dėlto mano, kad savantizmas atsiranda tuomet, kai dešinioji žmogaus smegenų pusė, kuri atsako už kūrybinius žmogaus sugebėjimus, bando kompensuoti kairiosios smegenų pusės pažeidimus. Kiek žinoma, savantai savo įgytų sugebėjimų beveik niekuomet nepraranda.

15min.lt siūlo pasižiūrėti reportažą apie Dereką Amato:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai