Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 04

Pažaislio muzikos festivalyje – jaunieji talentai ir smuiko legenda

Birželio 8 d., penktadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks koncertas „Jaunieji talentai“, kuriame klausytojai galės išgirsti talentingiausius Lietuvos jaunuosius muzikantus, globojamus garsaus violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo.
Smuikininkas Pierre Amoyal
Smuikininkas Pierre Amoyal / Kauno valstybinės filharmonijos nuotr.

Maestro yra pasakęs: „Galbūt po vieną mes galime nuveikti ne tiek daug, tačiau apjungtos mūsų pastangos gali pakeisti pasaulį.“ Geriausiu tokių pastangų pavyzdžiu taps vienas pirmųjų XVII-ojo Pažaislio muzikos festivalio koncertų.

Kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru, diriguojamu Martyno Staškaus, koncertuos jaunieji solistai Justina Maria Doerup (smuikas), Stasys Makštutis (klarnetas), Artūras Šukys (klarnetas) ir Kristina Annamukhamedova (fortepijonas). Koncerte greta žymiųjų ankstesnių epochų muzikos kūrėjų W.A.Mozart, F.Krommer, F.Mendelssohn-Bartholdy, C.Saint-Saëns kūrinių girdėsime Simo Šakenio – trylikamečio pianisto ir kompozitoriaus, besimokančio Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje – simfoninę pjesę.

Progą susipažinti su M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo laureatais Pažaislio muzikos festivalis suteiks ir Žemaitijos regionui. Birželio 9 d., šeštadienį, 16 val., Žemaitijos kolegijos Rietavo fakulteto salėje vyks nemokamas koncertas, skirtas Lietuvos pirmosios muzikos mokyklos įkūrimo 140-osioms metinėms.

Būtent šiame miestelyje 1872 m. prasidėjo profesionalių muzikų rengimo Lietuvoje istorija. Mokyklą įkūrė čia gyvenęs kunigaikštis Bogdanas Oginskis. Tai jis padarė sekdamas garsiausių Europos dvarų pavyzdžiu – rietaviškis, kaip ir kiti Europos didikai, panoro turėti savo orkestrą. Tuo metu tai buvo šešiametė Rietavo rūmų orkestro mokykla, kuriai vadovauti, B.Oginskio kvietimu, atvyko Varšuvos muzikos instituto auklėtinis J.Kalvaitis. Po jo mokyklai vadovavo čekas J.Mašekas, subūręs itin aukšto meninio lygio simfoninį orkestrą.

Rietavo muzikos mylėtojai koncerte išgirs meniniu lygiu anų laikų orkestrui tikrai nenusileidžiantį Kauno miesto simfoninį orkestrą, kuriam diriguos Martynas Staškus. Po efektingos L.Bernsteino miuziklo „Kandidas“, neseniai išvydusio sceną Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, uvertiūros vienas kitą keis solistai, daugelis kurių savo šaknimis siejasi su Rietavu ir Žemaitija. Čekų klasicizmo genijaus F.Krommerio koncertą dviems klarnetams ir orkestrui atliks M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo laureatai Stasys Makštutis ir Artūras Šukys, o lietuvių operos primadona teisėtai tituluojama dainininkė Joana Gedmintaitė (sopranas) atliks nuostabiausius vokalinės muzikos kūrinius.

Bėgant amžiams Zyplių dvaras matė visko: po dvarininkų valdymo jame buvo kunigų seminarija, žemės ūkio mokykla, karo ligoninė, kolūkio kontora, kol galiausiai jis buvo visiškai apleistas. Šiuo metu tvarkomas ir restauruojamas dvaras tapo menininkų traukos centru. Kaip ir kasmet, šios ypatingos erdvės neaplenkia Pažaislio muzikos festivalis. Birželio 9 d., šeštadienį, 17 val., Zyplių dvare rinksis kamerinės muzikos mėgėjai, o ypač tie, kuriuos žavi švelnūs fleitų garsai. Į šilčiausiomis spalvomis alsuojantį koncertą klausytojus kviečia dviejų fleitų ir fortepijono ansamblis „Alla Tre“, kuriame groja Aušra Lukoševičiūtė (fleita), Algimantas Treikauskas (fleita) ir Aušra Bartkevičiūtė-Gelusevičienė (fortepijonas).

Greta vokiečių baroko genijaus Georgo Philippo Telemanno, romantikų Roberto Schumanno ir Hectoro Berliozo opusų, klausytojai turės progą paklausyti retai skambančios muzikos. Ansamblis įtikinamai interpretuos XVIII a. pradžios vokiečių vargonininko ir kompozitoriaus Pierre Prowo, anglų vargonininko ir kompozitoriaus, W.A.Mozarto amžininko, vadinto anglų Mozartu Samuelio Wesley bei XIX a. vokiečių – austrų kompozitoriaus, fleitos virtuozo Franzo Dopplerio kūrybą. Ko gero labiausiai intriguojantis programos kūrinys – Claude Debussy pjesė solo fleitai „Syrinx“. Kūrinio pavadinimas siejamas su nimfos Sairinksės, graikų mitologinio dievo Pano mylimosios, vardu. 1913 m. prancūzų impresionizmo genijaus sukurtas kūrinys – kietas riešutėlis visiems atlikėjams. Beje, pavadinime galima aptikti užuominų ne tik apie nimfas: terminu „syrinx“ vadinamas organas, kurio pagalba čiulbantys paukščiai išgauna melodingiausius garsus...

„Genijus... jo garsų grožis, nepaprasta technika, nepriekaištinga frazuotė... viskas taip apjungta, kad atlikėjas giliai paliečia ir jaudina mūsų sielas taip, kaip jo smičius liečia Stradivarijaus stygas.“  Taip užsienio spauda atsiliepia apie unikalų atlikėją, kurį Pažaislio muzikos festivalio klausytojai išgirs birželio 10 d., sekmadienį, 18 val., Kauno valstybinėje filharmonijoje. Šį vakarą čia koncertuos smuiko legenda Pierre Amoyal iš Prancūzijos, o fortepijonu jam pritars talentingas pianistas Darius Mažintas.

Pierre Amoyal yra gerai pažįstamas muzikos mylėtojams. Jis groja su garsiausiais dirigentais ir orkestrais pačiose prestižiškiausiose pasaulio koncertų salėse. Šiam virtuozui paklūsta vienas geriausių smuikų pasaulyje – A.Stradivarijaus „Kochansky“, pagamintas 1717 m. Šis instrumentas kadaise priklausė Rusijos carui Nikolajui II-ajam. 1987 m. instrumentas, kartu su jo mėgiamu automobiliu Porsche, buvo pavogtas Italijoje, bet po ketverių metų karabinieriams pavyko per stebuklą aptikti dingusio instrumento pėdsakus ir jis buvo grąžintas teisėtam savininkui.

Būdamas vos dvylikos metų Pierre Amoyal baigė studijas Paryžiaus konservatorijoje ir išvyko studijuoti į Los Andželą, pas garsųjį litvakų kilmės smuikininką Jascha Heifetz. Su šiuo pedagogu atlikėjui pavyko mokytis net penkerius metus. Toks laiko tarpas pas ypatingu griežtumu ir disciplina garsėjusį pedagogą buvo savotiškas rekordas, bet tuo pačiu tai davė neįtikėtinų vaisių.

Būdamas 22 metų Pierre Amoyal debiutavo Europoje, diriguojant serui Georg Solti, su kuriuo vėliau apkeliavo visas garsiausias Europos sostinių sales. Vėliau jis grojo su tokiomis muzikos pasaulio legendomis kaip H.von Karajan, S.Ozawa, P.Boulez, G.Rozhdestvensky, S.Rattle ir kt. 1985 m. atlikėjas debiutavo garsiojoje Carnegie Hall.

Pierre Amoyal – jauniausias muzikantas, tapęs Paryžiaus konservatorijos profesoriumi. Šiuo metu atlikėjas gyvena Šveicarijoje ir dėsto Lozanos konservatorijoje.

Garsiajam smuikininkui talkinsiantis Darius Mažintas – vienas ryškiausių jaunosios kartos pianistų, daugelio konkursų laureatas, aktyviai koncertuojantis Lietuvoje ir už jos ribų.

Koncerte dominuos romantizmo dvasia alsuojanti muzika. Klausytojams atlikėjai dovanos nuostabiausius Edwardo Griego, Roberto Schumanno, Fritzo Kreislero, Jules Massenet ir Cesaro Francko kūrinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai