Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 13

Pirmą kartą Lietuvoje – vargonų improvizacijos padavimo apie Jūratę ir Kastytį motyvais

Koncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ vargonų muzikos mylėtojus liepos 18 dieną kviečia į vargonininko dr. Vido Pinkevičiaus koncertą „Jūratė ir Kastytis“. Jis yra renginių, skirtų paminėti didžiausių Lietuvos vargonų atstatymo 15 metų sukakčiai (2000-2015), dalis.
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų
Vidas Pinkevičius prie VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų / Asmeninio albumo nuotr.

Vakaro metu pirmą kartą Lietuvoje skambės vargonų improvizacijos lietuvių liaudies padavimo apie Jūratę ir Kastytį motyvais, rašoma pranešime žiniasklaidai. Kaip pasakojo improvizuoti įvairių tautų pasakomis ir legendomis bei biblijinėmis istorijomis mėgstantis V.Pinkevičius, ši meilės istorija jį žavi savo dramatizmu ir nestandartine pabaiga, kuri puikiai tinka piešti vargonų muzikos improvizacijų spalvomis.

„Vargonai gali išgauti neįprastai daug spalvinių niuansų, kurie slypi sumaniai derinant registrus ir jų kombinacijas. Be to, audžiant tokią muzikinę istoriją, pasitelkiu plačias melodines, ritmines, harmonines, faktūros ir formos galimybes, kurios padeda klausytojams savaip įsivaizduoti Jūratės, Perkūno, undinėlių ir Kastyčio vilties ir skausmo kupiną veiksmą“, – pasakojo improvizacijos tradicijas Lietuvoje plėtojantis vargonininkas.

Anot V.Pinkevičiaus, tikrą improvizaciją visada lydi jausmas jog nežinai, kas išlys iš už kampo.

„Tai kartu ir baugina, ir traukia. Šią būseną galima palyginti su nežinia prieš šokant naktį į tamsų baseiną. Prieš tai yra tam tikra baimė, o po to džiaugiesi, kad tai padarei“, – atskleidė improvizatorius ir pridūrė, jog turi būti pasiruošęs bet kokiai staiga pasirodžiusiai galimybei.

Vargonininkas, tinklaraštininkas, pedagogas, improvizatorius ir kompozitorius Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su vargonais – daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu muzikos instrumentu, atskleisti jo grožį ir itin plačias galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento