Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 12

„Pradėk nuo savęs“ organizatoriai būsimiesiems kūrėjams parengė seminarų programą

Lapkričio pabaigoje socialine kampanija prasidėjęs prieš piratavimą nukreiptas socialinis projektas „Pradėk nuo savęs“ perėjo į antrąjį etapą, kurio metu kuriamas dialogas su būsimaisiais kūrėjais. Jiems Lietuvos muzikos verslo asociacija rengia specialią seminarų programą, kuri per gruodžio mėnesį aplankys dešimtį Vilniaus mokymo įstaigų.
Projekto „Pradėk nuo savęs“ seminarai
Projekto „Pradėk nuo savęs“ seminarai / Organizatorių nuotr.

Praėjusią savaitę pirmoji diskusija įvyko Kazimiero Simonavičiaus universitete, kur su Kūrybos visuomenės ir ekonomikos instituto studentais intelektinės nuosavybės teisių klausimais bendravo muzikos grupių ir atlikėjų vadybininkai Lauras Lučiūnas, Vaidas Stackevičius, Justas Čekuolis, dainininkė Justė Arlauskaitė, asociacijos LATGA ir Intelektinės nuosavybės apsaugos centro (INAC) atstovai.

Seminaro rengėjai apsilankė ir Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakultete, Vilniaus dizaino kolegijoje ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Čia dalyvių gretas papildė muzikantai Viktoras Diawara, Girmantė Vaitkutė bei asociacijų AGATA ir AVAKA ekspertai.

Nekasdienių susitikimų metu studentai dalinosi, kodėl dažnai pirmenybę vis dar teikia nelegalioms autorinio turinio naudojimo platformoms. Patvirtinta, kad „piratauti“ skatina įprotis, patogumas ir informacijos apie legalias platformas trūkumas. Visgi dalis studentų pripažino, kad mielai naudotųsi ar jau naudojasi ir legaliomis alternatyvomis, tokiomis kaip Spotify, Youtube, Deezer ar Pakartot.lt.

Šios atvirų susitikimų metu vykusių diskusijų išvados patvirtino AGATA 2015 m. atlikto tyrimo rezultatus: jo duomenimis, 37 proc. respondentų, parsisiunčiančių muziką ar besinaudojančių internetinėmis filmų peržiūrų platformomis, nurodė, kad jiems nėra skirtumo, ar naudotis legalia ar nelegalia prieiga. Būtent tokius neapsisprendusiuosius projektu „Pradėk nuo savęs“ ir siekiama patraukti į savo pusę- suteikiant informaciją apie legalias autorinio turinio naudojimo alternatyvas bei parodant, kiek kainuoja sukurti kūrinį.

Projekto „Pradėk nuo savęs“ centre – nepatogi statistika. Piratavimo sekimo kompanijos MUSO 2016 m. atlikto tyrimo duomenimis, pagal piratavimo internete mastą mūsų šalis užima trečią vietą pasaulyje. Šis tyrimas atskleidė, kad 24,54 proc. visų interneto vartotojų Lietuvoje yra naudoję nelegalias prieigas prie autorinio turinio. Problemos dydį parodo ir Intelektinės nuosavybės apsaugos centro INAC statistika, pagal kurią mažiausiai 500 000 Lietuvos interneto vartotojų bent kartą yra mokėję už neteisėtą turinį, kad juo pasinaudotų.

Nelegaliomis platformomis dažniausiai naudojasi jauni žmonės – moksleiviai, studentai, būsimieji kūrėjai. Būtent į juos ir orientuojasi „Pradėk nuo savęs“, siekiant šią tikslinę grupę iš arčiau supažindinti su intelektinio turinio kūrėjais bei paaiškinti, kokio dydžio pasekmes jų veiksmai sukelia.

Socialinis projektas „Pradėk nuo savęs“ dalinai finansuojamas LR Kultūros ministerijos Kūrybinės veiklos, autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos lėšomis.

Daugiau informacijos – ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento