Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 04

Proginis Vilniaus festivalis suviliojo ne tik pasaulines žvaigždes, bet ir užsienio žiniasklaidą

Jau septynioliktą kartą šiemet vasarą birželio 3-20 dienomis sveikins Vilniaus festivalis, kuris šiemet skirtas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Festivalio organizatoriai šiemet tikino pajutę didelį užsienio melomanų ir žiniasklaidos, o taip pat Lietuvos rėmėjų dėmesį.
Petras Geniušas
Petras Geniušas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiais metais jaučiame didesnį tiek užsienio žiniasklaidos, tiek klausytojų susidomėjimą Vilniaus festivaliu – tiek iš Europos Sąjungos, tiek iš kitų šalių. Jaučiame ir kontaktų pagyvėjimą – tai mums didžiulis šansas pristatyti savo atlikėjus, – džiaugėsi Nacionalinės filharmonijos direktorė Rūta Prusevičienė. – Taip pat vėl atgyja supratimas, kad sėkmingos, didelės bendrovės turi įnešti savo indėlį į rimtosios muzikos pristatymą ir jos plėtrą, ypatingai šiais Lietuvos pirmininkavimo metais.“

Vilniaus festivalis šią vasarą surengs aštuonis ryškius ir skirtingus koncertus. Festivalį birželio 3 dieną atidarys Violetos Urmanos ir Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Pirmą kartą Vilniuje nuskambėsianti programa, į kurią įtraukta M.K.Čiurlionio Simfoninė poema „Miške“, R.Wagnerio ir R.Strausso kūriniai, vėliau keliaus po kitus Europos miestus.

Birželio 5 d. nacionalinėje filharmonijoje koncertuos garsus Didžiosios Britanijos vyrų vokalinis sekstetas „The King's Singers“. O birželio 7 d. toje pačioje salėje pasirodys pianistas ir improvizatorius Andrius Žlabys, kuris kartu su smuikininku Sergejumi Krylovu bei jo vadovaujamu Lietuvos kameriniu orkestru klausytojams pristatys programą „J.S.Bacho muzikos grožis ir gelmė“.

Tradicinį rečitalį šiais metais festivalyje birželio 10 d. atliks pasaulyje garsėjanti smuikininkė Dalia Kuznecovaitė ir pianistas Petras Geniušas.

„Mums su Dalia prieš daug metų jau teko koncertuoti viename labdaros koncerte Čiurlionio menų mokykloje, kuriame aš pasirodžiau kaip garsus menininkas, o ji – kaip gabus vaikas. Mūsų duetas vadinosi „Meilės kančios“, – šypsojosi prisiminęs garsusis pianistas. – Labai džiaugiuosi, kad vėl tenka su ja bendradarbiauti, mes jau pagrojome keletą koncertų ir manau, kad mes derame. Ji karjeros siekia pagal visas taisykles, o aš – atvirkščiai – darau karjerą prieš visas taisykles.“

Vilniaus festivalio programos pristatymas
Vilniaus festivalio programos pristatymas

Birželio 13 d. „Siemens“ arenoje įvyks šių metų Vilniaus festivalio žvaigždės – vokalisto Bobby'io McFerrino ir instrumentinės grupės koncertas.

„Viešajai įstaigai „Vilniaus festivaliai“ šiemet sukanka dešimt metų ir šia proga mums nusišypsojo laimė surengti ypatingą koncertą. Tai yra tikra festivalio žvaigždė, kurios koncerte girdėsime ne tik džiazą, bet ir daug etninės muzikos intarpų, – pasakojo „Vilniaus festivalių“ direktorius R.Merkelys, prisipažinęs, kad pirmą kartą organizuoja koncertą didelėje arenoje. – Surengti tokio lygio koncertą arenoje – tikrai nelengva. Arenoje bus sukurta speciali akustinė erdvė, kad išpildytume didelius atlikėjo reikalavimus. Arenų valdytojų sąlygos yra drastiškos, finansiniai ir draudimo klausimai – labai sudėtingi. Tačiau per pirmas dvi dienas pigiausi bilietai jau buvo išpirkti, todėl tikimės, kad pavyks padengti didelius koncerto kaštus iš bilietų.“

Minint Gedulo ir vilties dieną, birželio 14 d. Nacionaliniame operos ir baleto teatre skambės iškilaus lenkų kompozitoriaus Krzysztofo Pendereckio „Lenkiškasis requiem“. Paties kūrėjo siūlymu jį atliks Nomeda Kazlaus kartu su Agnieszka Rehlis, Edu Lyonu, Liudu Mikalausku, Kauno valstybiniu choru ir Vroclavo simfoniniu orkestru, diriguojamu Jaceko Kaspszyko.

Remijus Merkelys
Remijus Merkelys

60-ies metų jubiliejų Filharmonijos scenoje birželio 16 d. paminės žymiausias pasaulio altininkas Jurijus Bašmetas, koncertuosiantis kartu su savo įkurtu „Maskvos solistų“ kameriniu ansambliu ir Liublijanos festivalio prezidentu, klarnetininku Darko Brleku.

Vilniaus festivalį užbaigs džiazas – birželio 20 d. Filharmonijoje koncertą surengs vienas garsiausių džiazo pianistų Michelis Camilo, sutikęs atvykti su džiazo ansambliu „Michel Camilo Trio“ šiam vieninteliam koncertui į Europą iš JAV.

„Tai – senųjų pianistų tradicijų tesėjas, nepaprastai didelio meistriškumo muzikantas. Išgirdęs, kokie dar menininkai koncertavo Vilniaus festivalyje, jis labai susidomėjo, tikindamas, kad pas mus – labai aukšta džiazo kultūra, ir ryžosi atskristi vienam koncertui“, – svečio viešnage džiaugėsi R.Prusevičienė.

Daugiau informacijos apie festivalį rasite svetainėje vilniusfestival.lt

Gintautas Kėviaas
Gintautas Kėvišas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?