Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 20

Rekomendacija: „Smoke Screens“

„Smoke Screens“ – amerikiečių postroko grupė iš Solt Leik Sičio, Jutos valstijos. Grupė pradėjo savo kelią 2003-iaisiais kaip „Coup de Grace“, tuomet ją sudarė: Cody Ryanas, Hana Ryan, Jeffas Sorensonas ir Gavinas Ryanas. Nuo 2008-ųjų praktiškai nebefunkcionuoja.
„Smoke Screens“
„Smoke Screens“ albumo viršelis / Grupės archyvo nuotr.

Patikimos informacijos apie „Smoke Screens“ viešojoje erdvėje nedaug. Užtikrintai galima pasakyti tiek: tai instrumentinę muziką kuriantis kolektyvas, aktyviausiai veikęs 2004–2008 m., savo lėšomis išleidęs vieną trijų dainų EP ir vieną visavertį albumą, o paskui nutilęs.

Informacijos paieškas komplikuoja dar ir tai, kad senasis „Smoke Screens“ pavadinimas „Coup de Grace“ yra perdėm neunikalus: toje pačioje Jutoje yra metalcore grupė tokiu pat pavadinimu, o visame pasaulyje taip pasivadinusių atlikėjų keliasdešimt.

Mano pažinties su šios grupės kūryba istorija paprasta: kadaise užkabino bičiulio parodytas jų kūrinys „What We Found in the Riverbed“. Panorau daugiau, bet anuomet negelbėjo net ir senojo jų pavadinimo žinojimas, mat patys „Smoke Screens“ tik neseniai paviešino savo albumą internete ir dviem sakiniais aprašė grupės biografiją.

Ligi tol išgirsti daugiau jų dainų, nesant Solt Leik Sityje ir asmeniškai jų nepažįstant, nebuvo įmanoma. 

Viso albumo perklausa man padarė neišdildomą įspūdį. Svarbiausios albumo kompozicijos trunka geras septynias ir daugiau minučių, jose dominuoja aidinčios gitaros partijos, kurių pagrindas yra ilgai tęsiamos natos.

Protarpiais pasitaiko elektronikos ar garsovaizdinių inkliuzų. Kaip jau minėta, nėra vokalo. Bet visa tai įprasta postrokui.

VIDEO: Smoke Screens (Coup de Grace) | What We Found in the Riverbed

Atsižvelgiant į bendrą postroko muzikos kontekstą – ar imtume mažiau žinomas grupes, ar tokius grandus kaip „Explosions in the Sky“, „This Will Destroy You“ ir „Mono“ – „Smoke Screens“, mano manymu, visgi iš jo kaip reikiant išsišoka.

Maloniai stebina anaiptol nemonotoniška kūrinių sandara ir vystymas. „Smoke Screens“ kompozicijos gerokai daugiau nei įprasta postrokui turtingos melodijų ir ausį džiuginančių sąskambių.

Nuolat žaidžiama netradiciniais metrais: 5/4, 7/8, jie keičiami net kūrinio viduje, o tai sau leidžia nedaugelis šio žanro kolektyvų.

Taip pat labai svarbus „Smoke Screens“ muzikos elementas yra ritmas ir mušamieji: būgnininko indėlis yra ryškus ir kūrybingas, o juk paprastai postroko mušamieji yra nepastebimi kaip musė ant konferencijų salės sienos.

Jei turėčiau keliais žodžiais apibūdinti „Smoke Screens“ kūrybą, sakyčiau, kad tai itin turtinga estetinė patirtis, sukuriama itin skurdžiomis priemonėmis.

Taigi vienareikšmiškai rekomenduoju pasiklausyti „Smoke Screens“ kuriamos muzikos, ypač jei... Na, jūs patys išsiaiškinsite, kokiomis sąlygomis jums ji skamba geriausiai.

 

„Smoke Screens“ diskografija:

2008 – Preview EP

2008 – Coup de Grace LP

 

„Smoke Screens“ slėptuvės internete:

http://smokescreens.bandcamp.com/

http://smokescreens.limitedrun.com/

http://www.myspace.com/coupdegraceut

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?