Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 09

Revoliucijų muzika: politika tarp mėgstamų dainų eilučių

Nė viena revoliucija ar politinė demonstracija neapsieina be muzikos. 1969-aisiais į Vudstoko festivalį susirinkę hipiai priešinosi karui Vietname, jamaikiečiai protesto dainas traukė su Bobu Marley priešaky, o lietuviško „Roko maršo“ nesugebėjo nutildyti net ir geriausiai apmokyti KGB agentai. Yra dainų, kurias kasdien niūniuojame automobilyje ar duše, tačiau niekada nesusimąstome, jog tam tikru metu jos skambėjo ryžtingų perversmų dalyvių lūpose.
Berlyno sienos griuvimas
Berlyno sienos griuvimas / „Scanpix“ nuotr.

Revoliucijos himnas – „Eurovizijos“ scenoje

„Eurovizija“ pirmiausia asocijuojasi su blizgučiais, o politikos konkurse tik tiek, kiek kaimynai vieni kitiems žarsto balsus. Tačiau ukrainiečiai 2005-aisiais žemyno sceną nustebino daina „Разом нас багато, нас не подолати“, parašyta prieš metus vykusių prezidento rinkimų proga.

Tiesa, angliškame variante dingo aliuzijos į tuometinį valstybės vadovą V.Juščenką, tačiau grandinėmis sukaustytos šokėjų rankos pasakė daugiau nei atviriausios protesto eilutės. Nors kūrinys liko tik 19-oje vietoje, tapo Oranžinės revoliucijos himnu, traukiamu ir demonstracijų Baltarusijoje metu.

VIDEO: Разом нас багато, нас не подолати

Laisvėjančią SSRS šlovinantis permainų vėjas

1989-aisias „The Scorpions“ tapo pirmąją vakarietiška grupe, grojusia Sovietų Sąjungoje. Įkvėpti perestroikos nuotaikos, rokeriai sukūrė dainą „Wind of Change“, kurioje apdainavo įspūdžius iš laisvėjančios imperijos.

Po metų kūrinys tapo neoficialiu Vokietijos susivienijimo himnu, skambėjęs Berlyno sieną griaunančiųjų galvose.

Neilgai trukus atsirado ir rusiška kūrinio versija, o 2005-aisiais vokiečių televizijos ZDF žiūrovai jį išrinko geriausiu XX amžiaus kūriniu. 

VIDEO: „Scorpions“ - „Wind Of Change“

Svajonių respublika diktatūros šešėlyje

Rokeriai „N.R.M“, prisistatantys „Nepriklausomos svajonių respublikos“ vardu, nebijo garsiai kalbėti apie gimtąją Baltarusiją sukausčiusią A.Lukašenkos diktatūrą. Satyroje „Тры чарапахi“  jie dainuoja, kaip pakeliavę po pasaulį ėmė suprasti, kokia politiškai atsilikusi jų tėvynė.

Ši daina skambėdavo kone visų protestų prieš Baltarusijos valdžią metu, o rokerius įkvėpti minias kvietė ir Oranžinės revoliucijos organizatoriai. Nenuostabu, kad vienu metu gimtinės radijo stotims buvo „nerekomenduojama“ transliuoti „N.R.M“ kūrinių.

VIDEO: NRM - Try carapachi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito