Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 30

„Scenoje būkite egoistais, galvojančiais tik apie save”– operos konkursantams linki žiuri pirmininkas Peter Dvorsky

Į III-jį Tarptautinį Virgilijaus Noreikos dainininkų konkursą susirinkę jaunieji talentai po įspūdingo atidarymo Valdovų rūmuose neslėpė jaudulio: pirmojo šio konkurso nugalėtojo tenoro Valentyno Dytiuko pasirodymas scenoje parodė, kokia aukšta šio konkurso kartelė. Ir iš 51 konkursanto ją peržengs tik 7.
Peter Dvorsky
Peter Dvorsky

Gala koncertas, kuris vyks šį sekmadienį Operos ir baleto teatre, laukia tų konkursantų, kurie sugebės dvejuose atrankos turuose įveikti varžovus ir įtikinti tarptautinę žiuri savo talentu ir balso galia.

O kad šis konkursas irgi turi savo perlų, tokių kaip Ukrainos tenoras Valentynas Dyti-ukas net neabejoja žiuri narė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dainavimo katedros vedėja Asta Krikščiūnaitė.

Be jos jaunuosius talentus vertina komisijos pirmininkas Peter Dvorsky (Slovakija), Ludwig Baumann (Vokietija), David Gowland (Jungtinė Karalystė), Riikka Hakola (Su-omija), Lietuvos Nacionalinės premijos laureatas Edgaras Montvidas (Lietuva/Jungtinė Karalystė), Ernesto Palacio (Italija). Ir visi jie turi savo receptų, kaip pavergti operos gerbėjų širdis.

„Dainuokite laisvai ir su pasimėgavimu, negalvokite apie žmones salėje ar apie žiuri profesorius. Parodykite savo balso grožį, ir tomis akimirkomis scenoje būkite egoistiški ir galvokite tik apie save. Viską atiduokite dainavimui. Ir tai bus pats gražiausias svei-kinimas mums visiems, o ypač Virgilijui Noreikai” – sako žiuri pirmininkas Peter Dvorsky.

Visame pasaulyje dirbantis, Karališkojo operos teatro „Jaunųjų menininkų programos“ meno vadovas ir meistriškumo dėstytojas David Gowland įsitikinęs, kad lipant į sceną svarbu atlikti namų darbus: vokalinius, techninius, muzikinius.

Ernesto Palacio, dainavęs visose garsiausiose pasaulio scenose, o dabar vadovaujantis „Rossiniana“ akademijai, kuri ieško naujų operos talentų, mano, kad tokie konkursai kaip V.Noreikos gali labai daug padėti ir tapti keliu į didžiąją sceną. Tačiau nereikia nusiminti ir netapus laureatu, sako E. Palacio. „Aš irgi pradėjau karjerą nuo labai svarbaus konkurso, tačiau jie ne visada viską lemia. Kitame konkurse nepatekau net į pusfinalį, bet galiausiai vis vien padariau geresnę karjerą, negu tie, kurie gavo konkursų apdovanojimus.”– pabrėžė jis.

O kokius operos scenos favoritus turėjo patys dabar jau pasaulinio masto muzikai? Kaip sako žiuri pirmininkas P.Dvorsky nepakartojama Maria Callas. Jo nuomonei pritaria ir kiti komisijos nariai, kurių muzikinio gyvenimo kelyje įtakos turėjo ir Alfredo Kraus, ir Giuseppe Di Stefano, ir Fritz Wunderlich.

P.Dvorsky įsitikinęs, kad kokiais autoritetais besektum, svarbiausia – paties darbas ir talentas. O visa patirtis šiame konkurse jauniesiems dainininkams gali tapti „energijos užtaisu ir apetitu” toliau dainuoti ir siekti užsibrėžtų tikslų.

Stengtis ir siekti tikrai yra ko – jau šį sekmadienį, balandžio 2 dieną, talentingiausiųjų laukia didžioji scena – Lietuvos Operos ir Baleto Teatras ir jo simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Modesto Pitrėno. O žiūrovų laukia gražiausios pasaulio arijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas