Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 05

Šį vakarą 15min portale – Vilniaus kariliono festivalio finalinis koncertas!

Liepą ir rugpjūtį – penkis trečiadienius iš eilės – 15min eteryje skamba karilionai. Tai – ketvirtojo Vilniaus kariliono festivalio, vyksiančio Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, garsai. Šį vakarą 19.00 val. įvyks paskutinis, jau penktasis koncertas, kurio 15min skaitytojai galės klausytis tiesiogiai naujienų portale.

Finalinis koncertas – ypatingas, nes šį vakarą grosianti karilionininkė Anna Kasprzycka (Lenkija) pakvies kartu švęsti savo gimtadienį. Taip ir vadinasi jos programa – „Sveiki atvykę į mano gimtadienį“. Muzikantė šia proga gros mėgstamiausius kūrinius: Philipo Glasso, Domenico Scarlatti, grupių Queen, Led Zeppelin ir kitų. Prieš kiekvieną kūrinį atlikėja skambins varpu tiek kartų, kiek atitinka jo numerį programoje.

Šio vakaro koncertą stebėkite čia:

Apie šio vakaro karilionininkę:

Anna Kasprzycka – lenkų karilionininkė, garso projektuotoja. Muzikantė garsėja savo dalyvavimu pasaulinėse šiuolaikinių lenkų kompozitorių kūrinių premjerose, taip pat pritraukia platų klausytojų ratą aktyviai rengdama mobiliuosius kariliono muzikos koncertus, varijuojančius nuo tango muzikos iki vaikams skirtų renginių, per kuriuos vyksta cirko ir lėlių teatro pasirodymai. Muzikantė yra surengusi koncertų Lenkijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Danijoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Izraelyje, Ispanijoje, Ukrainoje bei Rusijoje. Ji taip pat yra įrašiusi televizijai skirtų kūrinių ir kompaktinių diskų.

Organizatorių nuotr./Anna Kasprzycka
Organizatorių nuotr./Anna Kasprzycka

2017 m. Kasprzycka tapo „Bok Tower Gardens“ centro (Floridos valstija) moksline bendradarbe, tyrusi pirmąsias lenkų kompozitoriaus Jerzy Bojanowski kompozicijas karilionui. 2014 m. Prancūzijoje įvykusiame Sent Aman lez O (Saint-Amand-les-Eaux ) muzikos atlikimo karilionu konkurse ji laimėjo antrą vietą, o 2013 m. Zvolėje (Nyderlandai) surengtame Tarptautiniame kariliono duetų konkurse pelnė trečią vietą. Kasprzyckai taip pat buvo suteikta „Erasmus“ / „Socrates“ stipendija ir Gdansko mero bei Adomo Mickevičiaus instituto kultūros stipendijos. Muzikantė karilionu mokėsi groti Gdanske (Lenkija), Belgijoje, taip pat šio meno papildomai mokėsi Levene, Amersforte ir Midelburge. 2014 m. Kasprzycka tapo pirmąja lenkų karilionininke, su pagyrimu baigusi Karališkąją „Jef Denyn“ kariliono mokyklą Mechelene (Belgija). Nuo 2013 m. eina Lenkijos kariliono draugijos žurnalo „Kariliono naujienos“ vyriausiosios redaktorės pareigas.

Karilionas yra perkusinis muzikos instrumentas, kurį sudaro mažiausiai 23 išlietų suderintų varpų komplektas. Karilionu skambinantis muzikantas vadinamas karilionininku arba karilionieriumi. Kariliono varpai yra suderinti pustonių intervalais. Kariliono varpai nesiūbuoja taip, kaip vakarų šalių bažnyčių varpai, o tiesiog kaba pritvirtinti prie instrumento.

Karilionininkas groja mažaisiais piršteliais (laikydamas sugniaužtus kumščius), spaudydamas klavišus, kurie sujungti su vidiniais plaktukais, mušančiais per skambinimo mechanizmą. Taip pat naudojami pedaliniai klavišai. Riturnelės yra trumpos karilionui skirtos melodijos, kurios grojamos automatiškai tam tikru valandos intervalu. Šios melodijos į išorinius kiekvieno varpo plaktukus yra perduodamos MIDI (duomenų) failais, elektroniniu būdu arba mechaniškai.

Apie ketvirtąjį Vilniaus kariliono festivalį

Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje bažnyčios bokšte įrengtas didžiausias Lietuvoje ir Centrinėje Europoje karilionas į tarptautinę muzikos šventę vilniečius ir miesto svečius kviečia jau ketvirtą kartą.

Festivalio iniciatoriai broliai dominikonai laukia klausytojų Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios šventoriuje, patogiai galima klausytis ir įsitaisius Lukiškių aikštėje, o netoli gyvenantiems – savo balkone ar kieme. Visi koncertai nemokami. Negalintiems atvykti į sostinę, visus Vilniaus kariliono festivalio koncertus transliuos naujienų portalas 15min.

Pirmąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 8 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Antrąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 15 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Trečiąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 22 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Ketvirtąjį Vilniaus kariliono festivalio koncertą, kuris vyko liepos 22 dieną, galite pamatyti ir išgirsti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas