Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 04

Smuikininkė Eva Bindere: „Vilniuje pabudinsiu muziką savo širdimi ir rankomis“

Baltijos šalių orkestrų festivalio metu balandžio 7 d. Vilniaus kongresų rūmuose kartu su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, vadovaujamu jauno ir talentingo maestro Andris Poga, koncertuos viena žymiausių latvių smuikininkių Eva Bindere.
Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere
Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere / Asmeninio archyvo nuotr.

Garsi solistė, kamerinės muzikos atlikėja ir orkestro koncertmeisterė E.Bindere ilgą laiką buvo Gidono Kremerio vadovaujamo ansamblio „Kremerata Baltica“ pirmuoju smuiku, o dabar nesustoja tobulėti grodama garsiuose kameriniuose ansambliuose ir Latvijos publikai pristatydama naujus kūrinius. Specialiame interviu Lietuvos skaitytojams smuikininkė pasakoja apie savo pažintį su G.Kremeriu, darbą ansamblyje „Kremerata Baltica“, dabartinę savo veiklą ir artėjantį Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertą Vilniuje

Iš garsios muzikų šeimos kilusios E.Bindere pavardė daugiausiai yra siejama su garsiu kamerinės muzikos ansambliu „Kremerata Baltica“, kuriame atlikėja praleido 15 metų.

„Tai buvo nuostabi, didžiulė ir labai svarbi mano gyvenimo patirtis, kuri atvedė mane į profesionaliąją muziką. Mylėjau tai, ką dariau, todėl manau, kad man labai pasisekė, jog buvau pasirinkta šiam projektui. Juk tada dar niekas iš mūsų nežinojo, kad tai taps mūsų pastoviu darbu ir gyvenimo keliu“, – pasakoja žymi smuikininkė.

Asmeninio archyvo nuotr./Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere
Asmeninio archyvo nuotr./Žymiausia šiuolaikine latvių smuikininke Eva Bindere

Paklausta apie savo pirmąją pažintį su pasaulinio garso smuikininku G.Kremeriu, E.Bindere sako apie tai galinti kalbėti nesustodama: „Kaip aš drebėjau, pirmą kartą sutikusi G. Kremerį, kaip mes grojome perklausoje kartu su Tatjana Grindenko, o maestro Saulius Sondeckis klausėsi mūsų...“ Ir neslepia emocijų: „Negalėjome sulaikyti ašarų, kai Gidonas užgrojo A.Piacolos tango „Oblivion“ (liet. „Užmarštis“). Mano širdis visada bus su jais ir aš visada liksiu dėkinga Gidonui už tai, kad atvėrė man duris į didesnius muzikinius horizontus, ir aš galėjau tapti tuo, kuo esu dabar“, – sako E.Bindere.

Dėl šeimyninių priežasčių palikusi savo numylėtą ansamblį, garsi smuikininkė įsitraukė į daugybę naujų veiklų. „Dabar groju kameriniame orkestre „Rusijos virtuozai“, vadovaujamame gero draugo ir fantastiško violončelininko Jurijaus Žizlino. Neseniai kartu įrašėme P.Čaikovskio „Serenadą“ ir „Florencijos suvenyrą“ – kompaktinė plokštelė buvo išleista praėjusį mėnesį ir jau paskelbta „BBC Music Magazine“ mėnesio pasirinkimu“, – sėkme džiaugiasi E.Bindere.

Tačiau tuo žymiosios smuikininkės veiklos toli gražu neapsiriboja. „Nemažą dalį laiko atima ir pedagoginė veikla – esu Latvijos muzikos akademijos docentė, dėstau smuiką“, – pasakoja garsi atlikėja. E. Bindere taip pat jau tris metus yra Oksfordo filharmonijos orkestro koncertmeisterė. Praėjusiais metais ji pradėjo groti fortepijoniniame trio kartu su savo drauge, Londono filharmonijos orkestro pirmąją violončele Kristine Blaumane ir vienu iš ryškiausių visų laikų latvių pianistų Reinis Zarins.

Latvijos publikai atlikėja pristato ir naujus, iki tol neatliktus M. Lindbergo, K.Vailio, P.Vasko, A.Šnitkės, J.Tavenerso ir kitų garsių kompozitorių kūrinius. Paklausta, kaip ji susitvarko su tokiu dideliu krūviu, atlikėja šypsosi: „Daryti visa tai man yra didžiulis iššūkis!”

Artimiausias renginys, kurio laukia smuikininkė, yra Baltijos šalių festivalio koncertas Vilniuje, kuriame E.Bindere gros solo kartu su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Atlikėja neslepia, kad šiam pasirodymui ruošia ypatingą kūrinį: „Lietuvoje aš atliksiu L. van Bethoveno Koncertą smuikui ir orkestrui, kuriuo žaviuosi ir vis dar negaliu patikėti, kad pabudinsiu šią nuostabią muziką savo pačios širdimi ir rankomis“, – džiaugiasi garsi smuikininkė.

Baltijos šalių orkestrų festivalio koncertai vyks Vilniaus kongresų rūmuose balandžio 1 d. (Pirmasis koncertas. Estija), balandžio 7 d. (Antrasis koncertas. Latvija) ir balandžio 15 d. (Trečiasis koncertas. Lietuva). Bilietus galite įsigyti „Tiketoje“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento