Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 26

Su gimtadieniu, Johnny Cashai: neįprasti jo gabumai, „The Landsberg Barbarians“ ir slaptos dainų prasmės

Vasario 26-ąją vienam įtakingiausių praėjusio amžiaus muzikantų Johnny Cashui būtų sukakę 84-eri. Nors atrodo, kad apie keleto kartų dievinamo atlikėjo gyvenimą ir kūrybą žinome viską, kai kurios jo dainos slepia itin įdomią istoriją.
Johnny Cashas
Johnny Cashas / „Wikimedia Commons“ nuotr.
Temos: 1 Muzika

Muzikanto kelionė į sėkmės olimpą nebuvo tradicinė – gimęs neturtingoje šeimoje, vos išgalinčioje talentingą vaiką leisti į dainavimo pamokas, J.Cashas tapo daugiau nei 90 milijonų įrašų pardavusia žvaigžde.  

Tiesa, dainavimo mokytojas jau trečiojo susitikimo metu atsisakė mokyti jaunąjį Johnny, teigdamas, jog vaikinas turi unikalų tembrą ir šis bijąs jį pakeisti. 

Dirbdamas kariniame radijuje Vokietijoje jis ne tik tapo pirmuoju, pranešusiu apie J.Stalino mirtį, bet ir sukūrė grupę „The Landsberg Barbarians".

Praėjus keletui metų po Antrojo pasaulinio karo, J.Cashas tarnavo JAV karinėse oro pajėgose. Dirbdamas kariniame radijuje Vokietijoje jis ne tik tapo pirmuoju, pranešusiu apie J.Stalino mirtį, bet ir sukūrė grupę „The Landsberg Barbarians“. Beje, su buvusiu Lietuvos valstybės vadovu pavadinimas neturi nieko bendro – Landsbergu vadinosi kalėjimas Bavarijoje.

Sugrįžusio į JAV J.Casho karjera įgavo pagreitį. Vienas po kito pasipylė iš aukščiausių topų vietų nesitraukiantys hitai, o atlikėjas, visada rengdamasis tik juodai, koncertavo su tokiomis žvaigždėmis kaip Elvis Presley. Nors didžiąją dalį dainų J.Cashas kūrė ne pats, į šias šešias sudėjo svarbius savo išgyvenimus: 

1. „Chicken in Black“

VIDEO: „Chicken in Black“

Nors „Chicken in Black“ drąsiai vadinama prasčiausia J.Casho daina, jos išleidimas buvo ne kūrybinio nuosmukio pasekmė, o kruopščiai apgalvotas planas.

Dirbančiam su įrašų kompanija „Columbia“ atlikėjui atrodė, jog atstovai nepakankamai rūpinosi jo muzikos reklama. Todėl sukūrė tokią bjaurią dainą, jog pati kompanija nutrauktų sutartį: J.Cashas dainavo apie tai, kaip jam buvo persodintos bankų plėšiko smegenys, o jo svarbiausias organas pateko pas vištą, vėliau pasivadinusia „Johnny Chicken“ ir pradėjusią dainuoti atlikėjo kūrinius.

Planas buvo įvykdytas su kaupu: „Columbia“ iškart atsisakė dirbti su dainininku, o kūrinys topų viršūnėse laikėsi net vienuolika savaičių. 

2. „Ring of Fire“

VIDEO: „Ring of Fire“

Šios dainos atsiradimo istorija turi net dvi versijas, kurių tikrumu nepavyksta įsitikinti net atkakliausiems muzikos istorijos detektyvams.

Antroji J.Casho žmona June tikina šį kūrinį parašiusi kartu su gitaristu Merle Kilgore, o jame pasakoja apie tai, kaip įsimylėjo garsųjį dainininką nepaisydama jo polinkio į alkoholį.

Tuo tarpu pirmoji sutuoktinė tokias kalbas atmeta ir tvirtina, jog dainą sukūrė pats J.Cashas o autorines teises June suteikė tik dėl to, jog jai tuo metu reikėjo pinigų. Anot moters, dainininkas žodžius rašė gerokai apsvaigęs nuo alkoholio, o čia minimas „ugnies žiedas“ yra aliuzija į moteriškus lyties organus. 

3. „I Walk the Line“

VIDEO: „I Walk the Line“

Daina „I walk the line“ buvo parašyta per rekordiškai trumpą laiką – vos 20 minučių, tačiau tai nesutrukdė jai tapti viena žymiausių J.Casho dainų.

Manoma, jog atlikėjas dainą sukūrė kaip priminimą sau, jog turo su E.Presley metu liktų ištikimas savo žmonai Vivian.

Tuo tarpu kitame interviu iš itin religingos šeimos kilęs dainininkas prasitarė, jog šis kūrinys – jo priesaika Dievui. Na, o istorija apie žmoną tebuvo priedanga, kadangi įrašų kompanijos „Sun Records“ atstovas nemėgo religinių giesmių.

4. „Hurt“ 

VIDEO: „Hurt“

Nors dainą „Hurt“ 1994-aisiais sukūrė grupė „Nine Inch Nails“, praėjus šešeriems metams J.Cashas pareiškė norą ją perdainuoti. Koverį išgirdęs filmo „Nuotrauka per valandą“ režisierius iškart pasiūlė sukurti muzikinį klipą, už tai nė neprašydamas finansinio atlygio.

Kūrėjas turėjo vos kelias dienas, kadangi negaluojantis J.Cashas nenorėjo užsibūti šaltame Tenesio ore. Turbūt tai ir įkvėpė režisierių, nusprendusį videoįraše kalbėti apie prastą atlikėjo sveikatą bei gyvenimo laikinumą, o filmavimo aikštele paversti namą, kuriame dainininkas praleido didžiąją dalį gyvenimo.

Muzikantas mirė nuo klipo kūrimo praėjus vos septyniems mėnesiams, namas, kuriame vyko darbai, iki pamatų sudegė 2007-aisiais, tačiau „Hurt“ dar ilgai išliks viena jautriausių visų laikų dainų. 

5. „The Man Comes Around“

VIDEO: „The Man Comes Around“

Johnny Cashas teigė, jog „The man comes around“ yra vienintelė jo daina, kurią įkvėpė sapnai. Miegantis atlikėjas regėjo save vaikščiojantį Bekingamo rūmuose ir ant grindų sėdinčią karalienę Elizabeth, kuri prasitarė: „Johnny, tu esi tarsi spygliuotis medis, pakliuvęs į uraganą.“

Po poros metų garsusis muzikantas prisiminė keistą reginį, sukūrė žodžius, pridėjo galybę biblinių motyvų bei Šventojo Rašto citatų ir praminė kūrinį „savo apokalipsės daina“. Be to, tai vienas iš nedaugelio kūrinio, kurių tekstus J. Cashas parašė nuo pat pradžios iki galo. 

6. „Cry! Cry! Cry!”

VIDEO: „Cry! Cry! Cry!”

1954-aisiais J.Casho sukurta daina „Hey Porter“ taip sužavėjo įrašų kompanijos savininką, jog šis paprašė atlikėjo kitai plokštelės pusei parašyti baladę. Panašu, kad J.Cashui ši idėja taip pat patiko, tad „Cry! Cry! Cry!” jis sukūrė vos per vieną naktį.

Spontaniška idėja davė vaisių – vien pietinėse valstijose buvo parduota daugiau nei 100 tūkst. įrašo kopijų. Sulaukęs sėkmės J.Cashas pradėjo koncertuoti su tokio masto įžymybėmis kaip E.Presley bei pirmą kartą pasirodė televizijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento