Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 02

Šv.Jonų bažnyčioje – nuostabus balso, fleitos ir vargonų derinys

Šį šeštadienį, spalio 5 d., 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“ muzikos mylėtojus kviečia į koncertą, kuriame skambės nuostabus balso, fleitos ir vargonų derinys. Gražias klasikines melodijas atliks Julija Karaliūnaitė (sopranas), Vytenis Gurstis (fleita) ir Virginija Survilaitė (vargonai).
Julija Karaliūnaitė
Julija Karaliūnaitė / Rasos Pupepytės nuotr.

Koncerte skambės J. S. Bach, F. Handel,  N. Porpora, B. Bellini, G. Verdi, J. Rychlik, L. Vinci ir Fr. Couperin kūriniai.

Kylančios operos solistės Julijos Karaliūnaitės balsą Rusijos spauda apibūdina kaip stebuklingai gražų bei giria šiltą jos balso tembrą. 2012 m. Julija baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (prof. Irenos Milkevičiūtės kl.). J. Karaliūnaitė yra koncertavusi Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Norvegijoje, Italijoje, Ispanijoje, Austrijoje, Prancūzijoje. Jaunoji dainininkė yra konkurso „Triumfo arka III“ dalyvė.

2012 m. Julija debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre atlikdama Ksenijos (M. Musorgskio op. „Borisas Godunovas“) vaidmenį. Toliau teatre sekė Idos vaidmuo J. Štrauso operetėje „Šikšnosparnis“ bei Ortlindės vaidmuo R. Vagnerio operoje „Valkirija“. Šiuo metu Julija ruošia vaidmenį O. Narbutaitės operoje „Kornetas“, kurios premjera įvyks 2014 m. vasarį.

2012 m. Julija tobulinosi intensyviuose jaunųjų operos dainininkų ir koncertmeisterių kursuose „Vilniaus operos studija 2012“ bei dainavo koncertuose „Jauni balsai“. Taip pat Julija yra ir šiuolaikinės muzikos atlikėja – yra sukūrusi vaidmenų daugelyje šiuolaikinių operų bei dainavusi vieno ryškiausių jaunosios kartos kompozitorių Gedimino Gelgoto muzikinėse misterijose. 2010 m. J. Karaliūnaitė yra apgynusi matematikos mokslų daktarės disertaciją.

Jaunasis virtuozas fleitininkas Vytenis Gurstis, kilęs iš muzikų šeimos (mama vargonininkė Virginija Survilaitė), šiuo metu studijuoja Londono Karališkojoje muzikos akademijoje pas profesorių Williamą Bennettą. Vytenis aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. Grojo Baltarusijoje, Vokietijoje, Anglijoje, JAV. Nuolat dalyvauja ir laimi prizines vietas tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose.

Koncertavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kongresų rūmuose, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos renginiuose. Grojo solo su Šv. Kristoforo kameriniu, Lietuvos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais, „Bachorchester Pforzheim“ orkestru Vokietijoje, Londono Karališkosios Akademijos Orkestru.

2004 metais Vytenio grojimas buvo labai gerai įvertintas „MasterWorks Festival Europe“ Londone. Festivalio organizatoriai pakvietė jį dalyvauti „MasterWorks Festival 2005“ JAV ir Didžiojoje Britanijoje, skiriant jam pilną stipendiją. Pastarajame „MasterWorks Festival Europe 2005“ festivalyje V.Gurstis laimėjo „Concerto Competition“ ir buvo pakviestas groti solo su festivalio simfoniniu orkestru.

2004-2009 metais M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas, remiantis M.Rostropovičiaus rekomendacija, jam skyrė stipendiją. 2010 m. V. Gurstis buvo pakviestas dalyvauti koncerte „All Flutes in Kings Place“ Londone bei dalyvavo R. Moore vedamame UNICEF labdaros koncerte „Susivienykime dėl vaikų“ VAOBT. 2012 m. koncertavo Britų fleitininkų asociacijos suvažiavime.

Žymi šalies vargonininkė Virginija Survilaitė yra baigusi fortepijono ir vargonų specialybes Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. L.Digrio klasėje bei su pagyrimu baigė Kijevo konservatorijos aspirantūrą. Vargonininkė daug koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje. Yra surengusi virš 800 solinių koncertų, koncertų su įvairiais solistais, chorais ir orkestrais. Už koncertinę veiklą V. Survilaitei buvo suteiktas Lietuvos nusipelniusios artistės garbės vardas.

Vargonininkė yra parengusi įvairių šalių ir epochų kompozitoriams skirtų koncertinių ciklų, išleidusi monografijų, ji pirmoji atliko ir redagavo eilę lietuvių kompozitorių naujų opusų, įrašė kelias plokšteles ir CD. Nuo 1980 m. dėsto vargonų specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vargonų ir klavesino katedroje, nuo 1992 m. yra šios katedros docentė. V.Survilaitė vedė vargonininkų meistriškumo kursus Suomijoje; ji buvo I-ojo, II-ojo ir III-ojo tarptautinių M.K.Čiurlionio konkursų žiuri narė.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas